Сметната палата даде на прокурор кметовете на Левски и Рудозем

0

|

3241

|22.08.2016
Сметната палата даде на прокурор кметовете на Левски и Рудозем

Сметната палата изпрати на прокуратурата одитните доклади за финансовото управление в община Левски за 2014 г. и на Рудозем за 2013-а и 2014 г. Сметната палата изпраща одитния доклад и материалите към него на прокуратурата при наличие на данни за престъпление. От палатата не съобщават подробности за естеството на констатациите си, защото законът им го забранява. Оповестяване на данни от доклада може да има след приключване на наказателното производство.


Одиторите констатират нарушения при обществените поръчки, заради което докладите са изпратени и до директора на Агенцията за обществените поръчки. Получени са и от кметовете на двете общини и на общинските им съвети. Докладът за Рудозем и материалите към него са изпратени и на Агенцията за държавна финансова инспекция и на специализираните органи за превенция и борба с измамите и корупцията на Европейския съюз - Европейската служба за борба с измамите и Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Кмет на Рудозем от 2011 г. е Румен Пехливанов, избран от ДПС и коалиция.Кмет на Левски втори мандат е Любка Александрова (БСП).

Бюджетът на Рудозем за 2013 г. е 6 205 609, а за 2014-а – 9 779 700 лева.От общодостъпната част на доклада става ясно, че договорите по обществени поръчки са били изпълнявани, но не в съответствие с всички съществени аспекти. Не са спазвани договорени срокове, не е бил спазен договореният срок за освобождаване на гаранция за изпълнение на договор, не е бил спазен законовоустановеният срок за публикуване на информация в профила на купувача за плащания след 1 октомври 2914 г. по договор за обществена поръчка, не е била изпратена информация за изпълнен договор до Агенцията за обществените поръчки в нормативноопределения срок.

Възложител е кметът. През одитирания период са открити и приключили 32 процедури. Три са били прекратени, по 29 са били сключени договори на обща стойност 17 500 447 лева (без ДДС). При одита са изключени 14 процедури, които са били проверени от АДФИ и ОЛАФ, както и тези за възлагане на авторски надзор и доставка на питейна вода.

Нарушения има например при обществени поръчки за избор на банка за рефинансиране на дълг на общината, за снегопочистване, за доставка на храни за детските градини, за рехабилитация на пътищата, за ВиК.

Нарушенията включват: неправомерно назначени хора в общината и комисиите за възлагане на обществени поръчки; незаконно определяне и изплащане на възнаграждения; нарушения при описанието на поръчките; изисквания, които са несъотносими към съответната поръчка; директното посочване на марки и модели при описанието на изискваните технически характеристики; изисквания за икономически и технически възможности, които не кореспондират с минимално изискване (критерий за подбор); задържане на гаранции за участие.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Chris Cornell ”Fell On Black Days” Soundgarden Cover Live @ SiriusXM // Lithium

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах