Реклама / Ads
1| 4233 |23.08.2016 НОВИНИ

Разследват и инвеститорите за палежа на Тютюневия град

.
Разследването за пожара в Тютюневия град в Пловдив ще се извършва по две направления. Първото е криминално, което ще трябва да изясни прякото възникване на пожара и начина му на разпространение върху четирите тютюневи склада. Втората посока е свързана с търсене на инвестиционния интерес по отношение на въпросните постройки.
 

Това заяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, който заедно с главсека на МВР Георги Костов, шефът на местната полиция Христо Разсолков и окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов дадоха брифинг.

"Основната версия, която ни е известна досега е, че клошарят Любомир Данчев е станал причина за подпалването на складовете, но това по никакъв начин не изключва останалите предположения", заяви Цацаров. Той отново повтори, че разследването трябва да търси не само прекия извършител, а инвестиционния интерес, който стои зад този пожар. По думите на Цацаров с пожара се вдига цяла бариера от административни трудности, свързани с евентуален инвестиционен интерес към тютюневите складове. Главният прокурор съобщи, че разследването ще бъде осъществявано от екип следователи. Към тях ще се присъединят и служители от ДАНС. Цацаров подчерта, че пожарът в тютюневите складове поразително прилича на инцидента със събарянето на другия тютюнев склад, който се намира на ул. "Одрин" 8. Разрушаването на сградата там започна преди няколко месеца, но беше спряно с жива верига от протестиращи. Още утре експерти от главна дирекция "Пожарна безопасност" заедно със служители на местната служба започват утре оглед на складовете, ще стартира и изготвянето на пожаро-техническата експертиза.

Според Цацаров тя ще бъде ключова в разследването. Главният прокурор заяви, че ще бъдат иззети всички документи от общината и районното кметство, които са издадени на собствениците на сградите. Ще бъдат разпитани както те, така и всички длъжностни лица, имащи отношение към издаването на документите.  Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов обяви, че задържаният клошар Любомир Данчев е подпалил и други две необитаеми жилища, които е живял през 2000 и 2008 г. В стаята на тютюневия склад, където е бил за последно в деня на пожара е намерен сак с предварително подготвени дрехи, което е доказателство, че той е смятал да се мести в друго жилище.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4259 |22.08.2016 Намериха виновник за палежа на Сакар . 75| 19321 |19.05.2016 Само във Фрог: Разследват шефовете на полицията в Добрич за връзки с ДДС измамници . 0| 4626 |21.04.2016 Само във Фрог: Прокуратурата заля МВР с 30 000 „Студени досиета” срещу неизвестен извършител, иска да се доразследват . 0| 5039 |06.04.2016 Полицаите разследват изгорялата кола на бизнесмен от Галиче

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads