Реклама / Ads
2| 14978 |23.08.2016 АКТУАЛНО

Таен доклад в Германия: Напрежението расте! Връщат задължителната казарма?

.
Германското правителство обмисля връщането на задължителната военна служба заради възможните заплахи за сигурността на страната, съобщи ВВС, позовавайки се на секретен документ, циркулиращ от два дни в германските медии.
 

Предложението се съдържа в стратегически доклад, подготвен от вътрешното министерство. Усилията се насочват в две главни посоки: подготовка на страната за евентуално разполагане на сили на НАТО и укрепване на гражданската защита. „Нападение на германска територия, което би изисквало конвенционална отбрана, е малко вероятно”, се отбелязва в доклада, като се допълва, че мерките за укрепване на гражданската защита са необходими, защото не можела да се изключи заплаха за сигурността в бъдеще, като страната трябвало да е достатъчно добре подготвена за евентуално конкретизиране на дадена заплаха.

 

Задължителната казарма в Германия беше отменена преди 5 години с аргумента, че вече няма геополитическа необходимост от нея. Германия обаче преосмисля стратегията си за сигурност след двете терористични атаки наскоро, както и масовото убийство в Мюнхен, но също и заради засилването на напрежението между НАТО и Русия след анексирането на Крим и последвалата руска намеса в конфликта в Източна Украйна.

 

Затова в документа на германското вътрешно министерство се подчертава приоритетът армията да бъде подкрепяна от цивилното население. Според плана „населението трябва да бъде насърчено да се запаси с храна за 10 дни и с вода за 5 дни при дневна дажба от 2 литра на човек”.

 

Опозиционните партии разкритикуваха плана за гражданска защита, защото той нагнетявал страх сред населението и щял да предизвика паническо презапасяване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4585 |18.07.2016 Светла Чорбаджиева ще е съдия-докладчик по делото за регистрацията на ДОСТ . 2| 9290 |01.07.2016 Гечев към Дончев: Доклад на ОЛАФ сочи измами с поръчки за милиони . 0| 4591 |30.06.2016 Оповестяват публично евродоклада от проверката на прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads