Реклама / Ads
2| 8443 |28.08.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Как консултантът на БНБ „Делойт България” обезцени активите на КТБ

.
Отшумяха оценката на активите и стрес-тестовете на българските банки. Официалната цел на това мероприятие беше кандидатстването на България за Еврозоната и въвеждането на еврото. Неофициалната цел беше успокояване на обществото, че случаят „КТБ” няма да се повтори.
 
И двете цели не бяха постигнати.

 

Идеята на стрестестовете е чрез различни модели да се провери как ще се държат активите и жизнените показатели на банките при определени неблагоприятни сценарии. При всеки стрес тест основният проблем е в определянето на параметрите, които ще бъдат заложени. Провеждането на тест с по-занижени критерии може да направи еднабанка да изглежда добре, но в никакъв случай не може да даде реална представа как ще се случи в действителност. В публикуваните на страницата на БНБ „Указания за извършване на стрес-тестове в рамките на процеса за наздорен преглед“ има добавено навсякъде пояснението „Преработена рамка“.

 

Обществото много добре знае защо и как беше унищожена КТБ и че никакви стрес-тестове не могат да предвидят следващата жертва на родната политическа мафия. Ако тези тестове бяха проведени преди две години, КТБ щеше да покрие критериите със значителна преднина пред доста други трезори.

Това се потвърждава и от изказването на бившия финансов министър Дянков пред Нова ТВ на 17.08.2016 г.: „Стрес тестовете и през 2014 г., преди случая КТБ, долу-горе щяха да покажат същото.”

 

Така че, занижаването на критериите от БНБ не само че не постигна целта си да покрие срамотиите на пооцапаната ни банкова система, но и имаше точно обратен ефект.

А за да проработи показната акция по изпиране на позахабения имидж на банките, беше включен един сериозен специалист в тази област – КОНСУЛТАНТЪТ „Делойт България” ЕООД в лицето на изключително спестовния си Управляващ съдружник за България, Силвия Пенева. Сигурно поради огромния й опит, придобит при разгрома на КТБ.

 

„Делойт България” ЕООД, и в частност - Силвия Пенева, изиграха основна роля при отнемането на лиценза на КТБ АД, заедно с колегите им от „АФА” ООД и „Ърнст и Янг Одит” ООД.

БНБ имаше нужда от инструменти, с които да довърши КТБ. За целта бяха наети и употребени въпросните три консултантски компании.

Докладите на гореизброените фирми са абсолютно без никаква стойност, но са поръчани и приети безусловно от БНБ - съвсем не случайно. След предизвиканата от Прокуратурата и медиите на Пеевски паника и последвалото поставяне на КТБ под специален надзор, управата на БНБ е трябвало да намери формална причина да довърши повереното й умишлено фалиране на банката. Основната цел на тези доклади е да се втълпи на обществото, че КТБ АД е раздала необезпечени и несъбираеми кредити за над 4 млрд. лева. Внушаваше се, че причината за ликвидирането на банката не е медийно-институционалната атака под диктовката на родната политико-ченгеджийска мафия, а че КТБ е пирамида, срутила се под собствената си тежест.

 

Защо докладите за КТБ, обявени напълно преднамерено и неоснователно за „одити”, нямат никаква стойност?

1.    „Делойт България” ЕООД няма лиценз за одитор. Тя е само консултантска фирма.

2.    Спуснатата от „клиента” на трите консултантски фирми задача е преглед на част от активите на КТБ оценка на база на мъгляви предположения какво би се случило някой хубав ден в далечното бъдеще със стойността на тази част от активите. По думи на участвали в този цирк „одитори”, докладите са връщани неколкократно, докато най-накрая се натамани цифрата от 4,7 милиарда лева.

3.    Иззетите от прокуратурата документи по кредитите са обявени за „липсващи” и на тази база кредитите са обезценени напълно.

4.    Оценката на обезпеченията целенасочено и поръчково е занижавана, за да може активите да бъдат придобивани на символични цени от предварително определени купувачи. Това се случва непрекъснато вече две години. Явно в „кухата” банка е имало доста активи за усвояване. Интересно как „одиторите” не са ги забелязали?

5.    В договорите, сключени с трите консултантски фирми, изрично е забранено ползването на докладите:

- за счетоводни цели, включително и за целите на направената на тази база обезценка, довела до отнемане на лиценза на КТБ;

- за доказателства пред съдебни инстанции;

- за публично оповестяване, без съгласието на трите фирми.

Т. е. тези доклади НЕ МОГАТ ДА СЛУЖАТ ЗА НИЩО!!! Поне не в една правова държава.

 

Въпреки че многократно темата за тези доклади се коментира в публичното пространство, нито една институция не я обори или не доказа че тези твърдения не са верни. Верни са! И до ден днешен КТБ АД няма заверен одит за 2014 година, въпреки дори решението на съда синдиците да го направят!

 

Показваме конкретни примери от обезценката на активи на КТБ АД, извършена от „ДЕЛОЙТ БЪЛГАРИЯ” ЕООД през 2014 г., които меко казано не отговарят на абсолютно никаква логика и говорят за поръчковия им и целенасочен характер. Също така те доказват, че зад тези 4 млрд. лева раздадени кредити стоят реални активи, за които предварително има определени купувачи.

 

През октомври 2014 г. „Делойт България” ЕООД „професионално“ обезценяват кредитите на „ТЕЛИШ” АД с 100 % или с други думи мнението им е, че от отпуснатите кредити в размер на около 8 млн.лева няма да се върне нито лев.

Активите на „ТЕЛИШ” АД към края на 2013 г. в размер на 77 млн.лева, както и годишните приходи в размер на 10 млн. лева явно умишлено не се отчитат от одиторите.

Най-показателният факт, който категорично опровергава преценката на консултантската компания е, че месец след безумната им обезценка кредитите на „ТЕЛИШ” АД са изцяло погасени.

 

„Делойт България” ЕООД изпадат в другата крайност като оценяват риска за банката по отпуснати кредити на няколко компании като нулев. Това го няма никъде в световната практика. Не съществува актив с рисково тегло „0”.

Ето някои активи на банката, които одиторите посочват като абсолютно безрискови:

 

- кредит на свързаното с Пеевски „Дрослиан България” ЕООД, който е необслужван 5 месеца към датата на оценката.

- кредит на държавното „Мини Марица Изток” ЕАД, който също е в забава с 4 месеца.

- кредит на завода за хартия в Костенец „Костенец – ХХИ” АД

- кредит на „Риск Инженеринг” АД

 

В следващи материали ще посочим подобни примери на обезценка от страна и на „АФА” ООД и „ЪРНСТ И ЯНГ ОДИТ” ООД.

 

Между другото, Силвия Пенева е одитор и на редица предприятия на Делян Пеевски. Възможно е този факт да няма отношение към темата.

 

И така, Силвия Пенева – управляващ съдружник в „Делойт”, не фигурира в списъка с кредиторите на банката. Пито-платено. Въпрос на морал. Останалите кредитори ще почакат.

 

Въпрос на морал е и изборът без ясни критерииот БНБ на „Делойт България” ЕООД като консултант по извършените стрес-тестове на банките. Горните примери показват сериозно разминаване с принципите на независимост на консултанта. Послушанието и докладите под диктовка явно са достатъчно условие за избора на Централната банка.

 

Димитър П. Иванов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5858 |13.04.2016 Кои кражби след КТБ и ДФ „Земеделие” ще узакони „Делойт България”? . 1| 6231 |17.09.2015 „РЕФАН БЪЛГАРИЯ” подкрепя всяка стъпка на сдружение „АУТИЗЪМ ДНЕС” . 0| 5690 |23.07.2015 „РЕФАН БЪЛГАРИЯ” подкрепя спортните амбиции на пловдивската ракета Димитър Кузманов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads