Реклама / Ads
0| 17247 |30.08.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

По искане на Пеевски СГС блокира развръзката в „Дунарит“

.
Дори след като КЗК одобри „Емко“ да придобие русенския военен завод, сделката е далеч от приключване
 
Софийският градски съд блокира развръзката в русенския военен завод „Дунарит“ по искане на свързвано с ДПС депутата Делян Пеевски дружество. Това става ясно от партидата на „Дунарит“ в Търговския регистър.

На 23 август съдията от СГС Радостина Данаилова е спряла вписване в ТР на решения на Общото събрание на акционерите в „Дунарит“. Искането за спиране на регистърното производство е дошло от дружеството „Виафот инвестмънт България“. Дружеството претендира, че е заложен кредитор на „Дунарит“ по силата на договор между него и един от собствениците на военния завод в Русе – „Кемира“. По силата на този договор, поне според „Виафот инвестмънт България“, офшорката има правото да разполага с акциите на „Кемира“ и да одобрява как се гласува с тях.

Претенцията изглежда абсурдна и най-вероятно произтича от изкупуването на вземане от „Е. Миролио”. Сливенската компания продължава да бъде вписана като заложен кредитор на „Дунарит“ в ТР. „Виафот инвестмънт България“ обаче има няколко неуспешни опита да се впише като кредитор на мястото на „Е. Миролио” по силата на договор за купуване на вземане между двете компании.

Тези опити за вписване на офшорката за кредитор са блокирани от жалби в съда в Сливен и Русе от самото „Дунарит“. Военният завод дори иска съдът да се произнесе по нищожност на договора, с който „Дунарит“ е заложен в полза на „Е. Миролио”. Причината за това е, че този договор е в изпълнение на няколко цесии между „Дунарит“ и компании на италианеца Миролио като клиенти на КТБ. Цесиите обаче се оказаха напълно излишни операции, след като съдът обяви за начална дата на несъстоятелност в КТБ момента й на влизане под специален надзор. Така прихващанията на база цесии се оказаха „незаконни“.

КОЙ е „Виафот инвестмънт България“

Компанията е собственост на едноименната офшорка Viafot Limited от Британските Вирджински острови, но е считана за контролирана от Делян Пеевски. Уликите за това, както обикновено, са косвени, но и както обикновено са достатъчно много. На първо място сделката по изкупуване на вземането на Миролио от „Дунарит“ се е сключила по същото време, когато Пеевски направи няколко официални сделки с италианеца. Пеевското „НСН инвестмънт“ например придоби дела на Миролио от 50% в „Техномаркет“, също получен благодарение на цесия на депозити.

Двамата заедно – Пеевски и Миролио, продадоха миноритарните си дялове в „Булгартабак“ на дубайската офшорка TGI Middle East FZE.

Какво спира СГС

Сред решенията на ОСА от 29 януари 2016 г. е и увеличение на капитала на компанията с 60 млн. лв. Акциите са записани от „Емко“ на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Гебрев поиска да придобие „Дунарит“ още в началото на годината, но искането беше скандално блокирано от Комисията за защита на конкуренцията, която по това време се председателстваше все още от Петко Николов. Без да има право на това, КЗК отказа да се произнесе по сделката, тъй като установи, че за контрола над „Дунарит“ има течащи съдебни спорове. Това решение на КЗК беше отменено от Върховния административен съд. Преди седмица новият състав на КЗК отново отказа да се произнесе по сделката, но този път поради липса на концентрация. А това на практика означава одобрение на сделката.

Очакванията бяха, че това е началото на развръзката за „Дунарит“. Решението на СГС обаче вкарва още повече неяснота за надмощието в битката за военния завод.

Към момента опитите на контролираната от Пеевски офшорка да се впише като кредитор са блокирани от съдебни решения в съдилищата извън София. В СГС обаче ДПС депутатът успява да блокира исканията за вписвания, които съперниците му оправят.

Към цялата каша трябва да се добави и състоянието на компанията „Хедж инвестмънт България“. Дружеството е непряк собственик на „Дунарит“ и все още на пловдивския авиоремонтен завод „Авионамс“. Заради дълг към КТБ акциите на „Хедж“ в „Авионамс“ бяха продадени от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов на Държавната консилидационна компания. Тази операция обаче е обжалвана в съда.

Блокираното вписване на решенията от ОСА в „Дунарит“ ще попречат на разрешаването в краткосрочен план на цялата бъркотия.

Миро Иванов
Блог
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5337 |09.05.2016 Стотици наши шофьори блокирани на италиански пристанища . 0| 4901 |20.04.2016 Превозвачи блокират пътища по празниците? . 12| 4999 |11.01.2016 Лукарски: Няма искане от Русия за рестарт на Южен поток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads