Реклама / Ads
1| 4997 |31.08.2016 НОВИНИ

Нинова: Време е за промяна. ГЕРБ е статуквото, ние - алтернативата

.
Корнелия Нинова
За нас от БСП тази сесия е сесия на алтернативата, времето, в което да покажем възможния друг път за развитие на България. При това, алтернатива в действие, а не на думи във вътрешен и в международен план, се казва в Декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, прочетена в НС от Корнелия Нинова.
 

Във вътрешен план, колеги всички разбираме, че без производство и икономика няма път за България напред. Само че, вие, които управлявате държавата, в момента смятате, че тя няма място в тези процеси. За вас приватизация, концесии, помагането само на големи 5 - 6 фирми решават проблемите. Мълчанието ви, когато монополи, топлофикации, мобилни оператори извиват ръцете на българските потребители, наричате пазарна икономика.

 

Ние предлагаме друго - защита на държавната и общинска собственост от разграбване, подкрепа на родното българско производство, на малкия и среден бизнес и на българския потребител. От утре на вашите банки ще имате алтернативата в действие: Закон за публичните предприятия, който защитава и развива държавната и общинска собственост, Закон за храните, който задължава търговските вериги да изкупуват определено количество българско производство, в определен район, където се намира веригата;  Закон за арендата, който защитава дребния земеделски производител от едрите арендатори, Закон за банката за развитие, който я превръща най-накрая в онази държавна банка, която подпомага малкия и средния бизнес, а не раздава кредити само на 5-6 големи фирми на олигарси. Правим ви предложение за преразглеждане на концесионните договори. Събрахме през лятото  всички концесии в България, сериозен материал, придружен от доклад на БОРКОР за кражбите на националното богатство. Искаме да се преразгледат концесионните договори в посока увеличение на таксите. Искате алтернатива, искате политики, колеги от дясно, а не думи.

 

Ето ви политики. От вас зависи сега дали ще отговорите адекватно на това предложение и дали ще се погрижим за българската икономика или ще продължавате да толерирате монополи и близки до властта фирми.  

На второ място, господа управляващи, вие зачеркнахте понятието социална държава в Конституцията. Нашата алтернатива – активна социална държава в грижа за работниците, децата, младите, възрастните хора и борба с бедността. От утре ще имате тази алтернатива пред вас и тя е: Нов закон за гарантиране вземанията на работниците. 20 000 души не си получиха справедливо изработените заплати и вие приемате това мълчаливо. Във фонда има стотици милиони левове, които не стигат до тези хора, защото ги държите в резерва, за да показвате високи финансови резултати. С този закон правим възможно хората да получат парите си.

 

Ние ще предложим от утре нов закон за младежта, нов закон за възрастните хора, закон за ветераните от войните, за семейните помощи за деца, намален ДДС върху детските стоки, отмяна на плоския данък.  По гласуването за тези конкретни алтернативни политики ще разберем важни ли са тези българи за вас или са втора ръка хора и са изоставени от държавата.

 

На трето място - Бюджет 2017. Ще представим нашето виждане за бюджет с акценти: образование, здравеопазване, производство, общини и доходи.

Четвърто - външна политика. В една сложна и динамична международна среда европейските лидери нямат единно мнение как да се справим с проблемите, пред които сме изправени. Ние, българските социалисти, сме за европейското бъдеще на България като член на голямото европейско семейство, но Европа има нужда от промяна и една от тези промени е отчитането на националния интерес на всяка държава-членка.

 

Защити ли българското правителство националния интерес във външната политика? Категорично не. Превърнахте я в куриерска фирма между Анкара и Берлин. Нарушихте международни споразумения, две решения на български съд при екстрадиция на чужди граждани. Защо? До сега имахте едни господари, началници в Брюксел. Сега има ли България още един друг началник в Анкара?

 

Вие апелирате за национално съгласие по темата национална сигурност. Уважаеми колеги от дясно, на 25 септември 2015 г., имахте предложение от БСП в 5 конкретни точки, как да стигнем до националното съгласие по тези важни въпроси. Нито една от тях не приехте. Искате общо решение на парламентарните партии по важни за българската национална сигурност теми?  Защо скрихте днес министър-председателя? Защо не дойде тук и всички заедно, отчитайки сложността на ситуацията да направим обща позиция, да застанем зад нея в интерес на България.

Кой сега е лицемер – политиците, които обвинихте преди малко или вие? На думи едно, а с действия друго. Българските граници не са защитени. Проспахте две години. Фактът, че се хващат по 2000 души в Сърбия, означава, че са преминали през България абсолютно безпроблемно.

 

С какво отвоювахте националния интерес в Европа, по такива теми, като отмяната на санкциите срещу Русия.  Нашата алтернатива отново ще бъде националният - българският интерес, а той изисква тези санкции да паднат. Ако отново не подкрепите това наше предложение за решение, ще лъсне истината за вашето отношение за националната ни сигурност и националния ни интерес.

 

Защо българското правителство няма позиция по такава важна тема като международното споразумение със САЩ и Канада. Ние сме против това споразумение, защото то отново работи в полза на големите, на монополите, в нарушение на правата на обикновените европейски граждани и на трудовите права на българските работници. Къде е вашата позиция по тези важни международни въпроси? Такава няма! Призовавате за национално съгласие, но на действие го отхвърляте.

 

И накрая за президентските избори. Очевидно ще трябва да вършим много сериозна работа в условия на избори.  Ние имаме към вас апел за три неща. Първо, всички политически партии да дадат оценка за мандата ГЕРБ и президента Плевнелиев. Ние, БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, сме единствената партия, която даде такава оценка и тя е: Пълен провал. Вие от какво се срамувате да дадете такава оценка - положителна или е отрицателна, за да стъпим на нея и да видим каква промяна търсим в президентската институция?

 

Второ, нека започнем разговора по същество за ролята на президентската институция в тази сложна международна обстановка, по-скоро да започне истинската кампания, състезанието на аргументи и на визия за развитието на България.

Трето, призоваваме всички парламентарно представени, извън парламентарно представени партии, гражданското общество за общ фронт срещу фалшификациите на изборите и срещу купения вот, на който управляващите в момента са царе. Нека се обединим народът да реши, да си даде волята и най-добрият да победи.

 

Тези 4 месеца, които ни предстоят, ще бъдат сблъсък между визии за развитието на България, за живота на народа ни, за националната сигурност на страната. Ние ще се противопоставим остро на всички ваши действия, които задържат развитието на България, които я връщат назад, които не държат сметка за живота на хората и които са заплаха за националната сигурност.

 

Време е за алтернатива, нашата алтернатива в действие, ГЕРБ е статуквото. БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е промяната. Изборът между едното и другото е в ръцете на българския народ, заключи Нинова. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4105 |29.08.2016 Нинова: Турция рекетира ЕС и нашият премиер е говорител на този рекет . 0| 10297 |21.08.2016 Обрат на времето от вторник. Виж прогнозата . 0| 4429 |19.08.2016 Деница Николова ще е временен кмет на ”Младост” . 0| 5004 |18.08.2016 Времето: Слънчево до обяд, облаци над Западна България следобед

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads