Реклама / Ads
0| 4472 |02.09.2016 СВЯТ

Румънският вътрешен министър подаде оставка преди разследване за корупция

.
Петре Тоба
Петре Тоба, министърът на вътрешните работи на Румъния, подаде оставка след настойчвото искане на прокуратурата да бъде започнато срещу него разследване по твърдения за закрила на заподозрени в случай за предполагаема злоупотреба с власт и публични средства.
 
Прокурорите за борба с корупцията формално отправиха искане по-рано в четвъртък към президента Клаус Йоханис да позволи разследване на министъра. Съгласно румънските закони членове на правителството може да бъдат разследвани единствено със съгласието на държавния глава.

"Реших да се оттегля, за да не завличам и министерството в публичен скандал в нdвечерието на избори", заяви Тоба, цитиран от Аджарпрес. Това се случва ден, след като правителството реши парламентарните избори да се проведат на 11 декември.

"Категорично отхвърлям обвиненията и съм на разположение на властите да изяснят ситуацията", добави той.

Според обвинението Тоба е отказал да разсекрети документи по случай срещу служители от службата за вътрешна сигурност DIPI на неговото ведомство. Те разследват обвинение, свързани със злоупотреба с държавни 410 000 леи (около 100 000 евро).

Делото срещу хората от DIPI започна през май и в него те са обвинени, че са отклонили средства, предназначени за националната сигурност, към купуване на кукленски къщи, мишени за дартс, екипировка за волейбол и стрелба с лък и книги в луксозна кожена подвързия.

Отказът на Тоба да разсекрети документи е вид подпомагане на обвинените, смята прокуратурата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4505 |01.09.2016 Вътрешният министър на Турция Ефкан Ала подаде оставка . 0| 4312 |01.09.2016 Директорът на ОДМВР - Благоевград подаде оставка пред министъра . 0| 4122 |01.09.2016 Турският министър за ЕС: Няма да прилагаме споразумението без безвизов режим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads