Реклама / Ads
0| 4170 |02.09.2016 НОВИНИ

Ердоган: Прочистваме и „Ислямска държава”, и кюрдите в Сирия

.
Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че военната операция на страната му в Северна Сирия протича успешно. 400 квадратни километра територия бяха прочистени от джихадистката групировка ”Ислямска държава” и кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН), посочи той на пресконференция.
 
Ердоган за първи път лично съобщава данни за операцията, подета миналия месец с официалната цел да се помогне за освобождаването на сирийски град Джараблус, окупиран от джихадисти.

Той подчерта, че и ИДИЛ, и СЗН са заплаха за Турция, която се бори срещу кюрдски бунтовници на своя територия. Турският президент отбеляза, че страната му е искала в съседна Сирия да бъде създадена "сигурна зона", но идеята не е получила подкрепата на световните сили.

Ердоган направи това изявление, след като САЩ обвиниха Турция, че напада подкрепяните от тях СЗН, които играят ключова роля в борбата против "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс.

Кюрдските сили не са се изтеглили източно от река Ефрат в Северна Сирия, увери турският президент, отричайки това твърдение на американското правителство, посочва Франс прес.

Ердоган заяви, че в турското правителство може да има още промени след оставката на министъра на вътрешните работи Ефкан Ала. Премиерът Бинали Йълдъръм обаче не е информирал президента за конкретни ходове.

Турският вътрешен министър подаде оставка в сряда след серията бомбени атентати в страната и на фона на безпокойствата за пропуски на разузнаването преди опит за преврат през юли.

Близо 8000 служители на силите за сигурност бяха отстранени при поредната чистка в Турция след неуспелия опит за държавен преврат в страната през юли, предаде Ройтерс, като се позова на Държавен вестник.

Мярката засяга 7669 полицаи и 323 жандармеристи, или общо 7992 души. Отстранените служители са заподозрени във връзки с организаторите на пуча.

Държавен вестник на Република Турция обявява още, че пенсионираните съдии и прокурори ще могат да се върнат на работа, ако подадат съответно заявление през следващите два месеца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5237 |21.08.2016 Ердоган: Терористът от Газиантеп е бил 12-14 годишен . 0| 4558 |11.08.2016 Ердоган: САЩ да действат като България и да предадат Гюлен . 0| 5051 |11.08.2016 Ердоган: САЩ да решат: Турция или Гюлен! . 0| 4045 |08.08.2016 Ердоган: Можем да започнем ”Турски поток”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads