Реклама / Ads
2| 6403 |03.09.2016 НОВИНИ

БСП с предложения за промени в ГПК за повече права на длъжника

.
ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе в Народното събрание предложения за промени в Граждански процесуалния кодекс. „С тези промени целим да се въведе един справедлив процес, гарантиращ защита на правата на страните в него”, заяви Филип Попов, секретар по законодателството на ПГ на левицата.
 

В мотивите си социалистите посочват, че реформата в съдебната власт трябва да е в посока не толкова на структурни промени, а в посока лесен достъп до правосъдие, бързина и качество. Като основна цел на допълненията в ГПК те посочват бързо и ефикасно съдопроизводство, по-добра защита както на кредиторите, така и на длъжниците. Цели се и осигуряване на равнопоставеност на страните при връчване на призовки и съобщения. В предложенията е записано, че залепването на уведомления на вратата или на пощенската кутия ще се извършва едва след като ответникът не е намерен на посочения от него адрес в продължение на един месец. Там се пояснява, че намирането на ответника ще се осъществява от длъжностните лица, т. нар. призовкари с най-малко три посещения на посочения адрес в интервал на поне една седмица между тях.

 

Депутатите от БСП предлагат да се уеднакви размера на държавната такса по искове за собственост, и тя да е ¼ от цената на иска. Те предлагат промени и в т. нар. заповедно производство, в посока поставяне на банките в равностойно положение с останалите правни субекти. В мотивите към предлаганите промени се посочва, че в настоящето заповедно производство подаването на възражение от страна на длъжника срещу вземане на банката не спира изпълнението на задължението на банката, т.е. първо банката си събира задължението, а след това на практика се установява има ли изобщо такова задължение и дали претендирания от банката размер е действително дължимия. Социалистите предлагат възражението на длъжника да спира изпълнението на банката. С промените се гарантира защита правата на длъжника, като задължително му се осигурява особен представител.

 

Не на последно място се предоставя възможност оценката, приета от съдебния изпълнител да бъде обжалвана и се въвежда изискването началната цена при публична продан да не бъде по-ниска от данъчната оценка на имота. Задължително се назначава и вещо лице, което да определи стойността на вещите, срещу които е насочено изпълнението. Народните представители от левицата предлагат и облекчаване на положението на длъжника с възможността изпълнителното производство да бъде спряно при внасяне на 20 на сто от цената на задължението.

 

Социалистите предлагат и дефинирането на несквестируемия доход, т.е този върху който може да се насочи изпълнението да се определя не в ГПК, а в акт на Министерски съвет. Те припомнят, че от 2008 г. не е актуализиран този доход въпреки промените в минималната работна заплата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4954 |01.09.2016 Прогноза: Все повече бежанци ще остават в България . 0| 4379 |01.09.2016 Промени в движението на трамваи заради ремонт на площад ”Македония” в София . 0| 4373 |29.08.2016 Ст. Манов: Промените в Изборния кодекс останаха в сянка . 0| 5402 |29.08.2016 На Изток повече облаци, кратки превалявания, гръмотевици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads