Реклама / Ads
0| 7465 |05.09.2016 НОВИНИ

Таджикски командос, обучен в САЩ, е новият шеф на ИДИЛ

.
Гулмурод Халимов
Бившият командир на специалните полицейски части на Таджикистан Гулмурод Халимов е новият военен ръководител на ”Ислямска държава”, предаде Regnum, позовавайки се на иракски медии.
 
Халимов се включи в редовете на терористите през май миналата година и получи прякора „Ал-Таджики“. Сега той е заел позицията на убития Умар аш Шишани, но рокадата не е обявена официално от „Ислямска държава“.

В подкрепа на спекулациите за кариерното развитие на Халимов е и фактът, че само преди три дни Държавният департамент на САЩ обяви награда от 3 милиона долара за главата на бившия таджикски полковник. Включването му в списъка с издирвани терористи, за които се предлагат солидни премии, бе обяснено с това, че заемал "ключова роля" в редовете на ислямистите, без допълнителни подробности.

На 27 май миналата година в YоuТube беше публикувано видеообръщение на Халимов, който изчезна месец по-рано. В него ръководителят на отряда с особено назначение на МВР на Таджикистан извести, че се бие в редиците на "Ислямска държава". Така полковникът стана първият толкова високопоставен офицер от страна в Централна Азия, който се присъединява към джихадистката организация. 

Гулмурод Салимович Халимов е роден във Душанбе на 14 май 1975 година. Женен е. Има 8 деца.

В годините на гражданската война служи в президентската гвардия. По образование е юрист. След завършването на образованието си работи в системата на МВР на Таджикистан, където започва като сержант и завършва като полковник, командир на частите със специално предназначение. Последователно заема длъжностите снайперист, старши стрелец на оперативна бронирана машина, заместник-командир и командир на второ оперативно отделение, командир на втора рота на ОМОН, заместник-командир по служебната подготовка на личния състав.

През 1997 година е обучаван в частите със специално предназначение в Москва, а през 2003 година минава подобна подготовка в щата Луизиана в САЩ. През 2007 и 2008 година Халимов кара втора специализация в САЩ. Тогава той отново е усъвършенствал бойните си умения в американската военна база "Блек Уотър".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6732 |12.12.2015 Германия предлага работа и безплатно обучение на наши младежи . 0| 4505 |27.11.2015 Финасираме обучението на 30 000 софтуерни специалисти, очакваме 2,6 млрд. . 0| 4012 |17.11.2015 Кампания на Неков: Заедно за признаване на уменията, придобити от самостоятелното обучение . 0| 3853 |06.11.2015 Бургаската полиция награди командос, спасил майка и дете от грабители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads