Реклама / Ads
1| 4397 |05.09.2016 НОВИНИ

Борисов: Жан-Клод Юнкер ме увери, че газов хъб „Балкан“ ще има

.
Бойко Борисов
Имам личното уверение от Жан-Клод Юнкер, че газовият хъб „Балкан” ще се реализира. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на инвеститорската кръгла маса за реализацията на газов хъб „Балкан”, която се провежда край Варна, предаде ”Фокус”.
 
По думите на министър-председателя правителството в никакъв случая няма да допусне България да бъде заобиколена от основните газови връзки, които ще бъдат реализирани в Югоизточна Европа и от основен играч на газовия пазар по отношение на транспортирането, да се превърне само в нетен консуматор на енергия. Според Бойко Борисов е необходимо най-вече политическо решение по отношение на реализацията на всички важни интерконектори за България. Той добави още, че газовата среща край Варна ще даде началото на практическата реализация на газов хъб „Балкан”, който ще обслужва енергийните интереси не само на България, не само на Балканските страни, но и на всички страни от Европейския съюз.

"Проектът за газовия хъб е продължение на инициативата, която България поде заедно с Европейската комисия за създаването на работна група за газова свързаност в Югоизточна Европа, създадена в София още през февруари месец  2015 година", това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическа политика Томислав Дончев. "Хъбът е проектиран като обединяващ център на всички наши настоящи и бъдещи проекти и партньори", допълни още вицепремиерът по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев по време на инвеститорската кръгла маса за газов хъб „Балкан”, която се провежда край Варна.

Работим от шест месеца по идеята за регионален газов хъб „Балкан“. Това заяви Клаус-Дитер Борхард, директор „Вътрешен енергиен пазар“, генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия, по време на инвеститорската кръгла маса. Той посочи, че в този случай балансът е най-правилният подход. Според Борхард, ключовите измерения на газовия хъб са как ще бъде посрещнато бъдещото търсене на газ в Европа и как европейците виждат развитието на газовия хъб „Балкан“.

„Търсенето на газ в Европа в бъдеще не може да се определи еднозначно. Има 11 или 12 прогнози за това и точното прогнозиране никак не е лесно. Някои прогнози са, че търсенето на газ в Европа ще се запази, а други – че ще намалее. Прогнозата е между 380 и 430 милиарда кубически метра газ до 2030 година. Само по този начин ще може да се постигне ефективност“, посочи Клаус- Дитер Борхард. Той почерта, че така или иначе газа се използва в различни области и неговото търсене ще се увеличава. „Производството на газ в самата Европа намалява, като в Северно море, така и в Холандия. Причината за това са земетресенията, които са опасни за газодобива. С течение на времето ще има недостиг на газ. Какво е решението? Най-вече изграждането на газопроводи. Има много проекти за газопроводи в цяла Европа. Само, че не бива да се отдава предпочитания само на газопроводите в Северна или Северозападна Европа. Това не добро решение. Не е добре всичкия газ да се концентрира само на едно място. Югоизточна Европа също има неотменно право да се възползва от транспорта на газ, което ще доведе от своя страна много ползи за Балканския регион – инвестиции, нови работни места, подобряването на инфраструктурата в страните от региона и още много ползи“, посочи още Клаус – Дитер Борхард.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4946 |04.09.2016 Борисов: „Южен поток” отдавна е закрит, има европейски газов хъб „Балкан” . 3| 12760 |03.09.2016 Борисов: Ако загубим изборите, минаваме в опозиция . 0| 4811 |03.09.2016 Борисов: Срив на турската икономика означава и срив и в България . 0| 4266 |02.09.2016 Борисов: Поех председателството на ЕС, защото ми писна от Кунева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads