Реклама / Ads
1| 4019 |05.09.2016 НОВИНИ

Плевнелиев: Не можем да гарантираме на всеки мигрант желаната работа и заплащане

.
Росен Плевнелиев
”Трябва да бъдем честни и ясно да заявим, че има разлика между тези мигранти, които бягат, за да спасят живота си, и тези, които търсят икономически пeперспективи. Не можем да гарантираме на всеки мигрант желаната работа и заплащане”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Прага на съвместна пресконференция с президента на Чехия Милош Земан, цитиран от президентския прессекретариат.
 

В Чехия, където пристигна на двудневно официално посещение, държавният глава припомни, че България беше една от първите страни от ЕС, които ясно посочиха проблема със засиления миграционен натиск по външните граници на съюза и страната ни изцяло спазва правилата от Дъблин и Шенген.

 

"Същевременно ефективно трябва да защитаваме външните граници на ЕС, да се борим с трафикантите на хора, но и да въздействаме върху първопричините, които тласкат миграционните потоци към Европа", подчерта президентът Плевнелиев и се обяви за засилване на ролята на ФРОНТЕКС и на усилията за охрана на морските граници.

 

"Трябва да покажем, че не може милиони да преминават безпрепятствено през границите на ЕС. Не виждаме обаче противоречие между тяхното опазване и спазването човешките права и свободи", посочи българският държавен глава.

 

В Пражкия замък в чешката столица президентите Росен Плевнелиев и Милош Земан обсъдиха въпроси от областта на сигурността и отбраната, евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, въпроси от европейския дневен ред, диверсификацията на енергийните източници, както и възможностите за засилване на търговско-икономическото сътрудничество. Кризата в Украйна и вълната терористични нападения в Европа също бяха акценти на разговорите.

 

Президентът Росен Плевнелиев изрази благодарност за подкрепата на Чехия за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

 

"България се справя много по-добре при охраната на европейските граници от много други държави членки на Шенген. България заслужава да бъде член на Шенген и тази кауза трябва да получи своята реализация", каза държавният глава.

 

Президентите Плевнелиев и Земан изразиха задоволство от възходящото развитие на двустранните търговско-икономически отношения. През 2015 г. двустранният стокообмен доближава 1 млрд. евро, като само за четири години е нараснал трикратно.

 

Общите чешки инвестиции в България достигат 570 млн. евро. Като области с висок потенциал за развитие бяха откроени информационните и комуникационните технологии, автомобилостроенето, земеделието и производството на храни и редица други.

 

Държавният глава открои също така предимствата на България като целогодишна туристическа дестинация и изрази надежда, че страната ни ще стане по-видима за чешките туристи. Президентът увери, че ще положи всички усилия проблемите на чешки инвеститори в България да бъдат поставени в дневния ред на българските институции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4368 |01.09.2016 Плевнелиев: Растат политиците, които искат страната да се отклони от евроатлантическото й развитие . 0| 4132 |30.08.2016 Плевнелиев: Няма да допусна КСНС да се използва за предизборни битки . 0| 4044 |08.08.2016 Ердоган: Можем да започнем ”Турски поток” . 0| 4489 |28.07.2016 Шефът на КЕВР: Не можем да отменим юрисконсултските възнаграждения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads