Реклама / Ads
0| 6303 |06.09.2016 МИНАЛО

131 години от Съединението на България!

.
България чества 131 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Съединението на Княжество България с Източна Румелия се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат, който е подкрепен от българския княз Александър I Батенберг.
 
През февруари 1885 година начело на революционния комитет застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. След разпокъсването на територията на страната от Берлинския договор борбата за пълно национално освобождение и обединение е основен стремеж на българския народ.

Подготовката за обединението на Княжество България и Източна Румелия започва още от есента на 1885 година. Подкрепа и участие към каузата взимат и висши военни. На 6 септември бунтовници стигат в Пловдив и свалят от власт назначеният от султана генерал-губернатор Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски и е обявено Съединението. То е посрещнато с радост от българския народ.

Международната общност обаче не се съгласява с извършеното обединение. Съединението получава своето дипломатическо и международно признание, едва когато е подписана българо-турска спогодба и Топханенския акт на Великите сили, а сливането на Княжество България и Източна Румелия е утвърдено окончателно с признаването на българската независимост през 1908 година.

6 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

По традиция Пловдив - столицата на Съединението, ще бъде център на тържествата. Тържествен молебен ще бъде обслужен от 10 часа в храма "Успение Богородично" от Пловдивския митрополит Николай. В 17.30 часа на площад "Стефан Стамболов" ще се състои празничен концерт по случай празника на града. Комитет "Родолюбие" ще пресъздаде възстановката на събитията от преди 131 години, началото е в 19.00 часа. В тържествената заря проверка, която е кулминацията на тържествата, ще участва председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Сутринта в град Съединение ще се състои 41-вия Международен мемориален маратон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4507 |29.08.2016 Спипаха китайския Джак Изкормвача след 28 години . 0| 4595 |26.08.2016 Златните момичета: 8 години - 81 медала . 0| 4451 |24.08.2016 Откриха игла на 50 000 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads