Реклама / Ads
0| 16255 |07.09.2016 ИНТЕРВЮ

Мехмед Ходжа: В България, ако не си корумпиран, значи не си човек

.
Мехмед Ходжа
Корупцията в България е начин на живот. Ако не си корумпиран, значи не си човек. За да си в час, трябва да си корумпиран. Това каза пред Фрог нюз бившият функционер на ДПС Мехмед Ходжа. Ето какво още сподели той:
 

- Г-н Ходжа, вие бяхте член на ДПС, но първи излязохте от партията преди повече от 20 години. Сега отново се впускате в политиката и то в новия проект на Лютви Местан-ДОСТ. Защо го правите?
- За тези 26 години в България почти не се случи нещо, с което да се похвалим пред цивилизования европейски свят. Промените, свързани с прехода към демокрацията останаха само на хартия. Не се реализира нищо съществено. Основното е, че се създаде една олигархия. Знаете на какво дередже е правосъдието ни . Истината е, че не се реализира този преход, за който хората мечтаеха. Със създаването на новата организация ми се иска да направим неща, от които обществото ни има нужда.

- След разочарованието си от ДПС защо повярвахте на Лютви Местан?
- Аз вярвам само на себе си. Нямам идоли. Вярвам на собствените си идеи. Ще се опитаме в новата организация да реализирам своите идеи от 90-те години. Всъщност никога не съм имал усещането, че съм първия дисидент в ДПС, както ме наричат. Аз съм човек от народа. Независимо кой е срещу мен и кой ми е лидер, аз винаги изразявам собственото си мнение, съобразено с нуждите на обществото, а не на лидера.

- Колко време реално сте извън политиката?
- Близо 25 години. 


- Искаше ли ви се през това време да кажете нещо на политиците ни?
- Не, защото не се считам за особен политик, нямам такова самочувствие. Тези, които като мен са учили философия са особени хора с това, че поставят всичко на съмнение. Виждате, че България е на последно място в Европа в много отношения. Неприятно ми е, че така ще е за дълго време.

- А защо все сме на опашката?
- Има една приказка за Настрадин Ходжа. Влиза един крадец в дома му и взима каквото намери. Започва съдебен процес, а съдията започва да го пита защо си е оставил вратата и прозореца отворени. Потърпевшият се възмутил: Добре де, крадецът няма ли никаква вина за това? Та ние, които гласуваме за „политиците” в нямаме ли вина?! Носим ли отговорност за нашият избор?! Истината е, че нямаме правилна позиция. Гледаме само собствения си интерес. Характерното за българина е това, че е абсолютен индивидуалист. Егоизмът пък ни е огромен. И това дава своето отражение за положението, в което се намираме. Виновни сме си само ние, за това, че сме на този хал.

- Коя е ахилесовата пета на обществото ни ?
- Корупцията и безнаказаността. Корупцията е станала съвсем законна. Ако не си корумпиран не си нормален гражданин. В политическата история на света има политици, които няма да бъдат забравени и ще гледаме на тях като на светци. С изключение на тези малко случаи, те са абсолютно корумпирани. Те са политици не за народа, а за себе си. Никой не може да ги накаже, да им потърси сметка. Вижте само как в една община от 5000 жители кметът се вози на служебна кола, която е купена за 150 000 лв. Уж за по-голяма сигурност. Това са пари на народа. Корупцията в България е начин на живот. Ако не си корумпиран, значи не си човек. За да си в час, трябва да си корумпиран.

- Преди време казахте, че политическата роля на Ахмед Доган ще се изчерпа. Още ли мислите така?
- Доган е кукла на конци. Не зависи от него дали ще бъдат възстановени правата на българите, които пострадаха по време на Възродителния процес. Той е сложен за лидер на ДПС. Изобщо как е възможно една партия която се казва „Движение за права и свободи” да предложи на „Атака”, която крещи срещу етническите малцинства в България със сума от 1, 6 млн. лв. през 2005 година. Оттук нататък всеки съвестен и нормален човек не е следвало да гласува за тази партия, без значение дали е българин, турчин, циганин или арменец. Нещата са толкова ясни, че просто т. нар.- демокрация беше създадена за трупане на пари чрез корупция.

- Как се появи образа на Делян Пеевски?
- Ха, при споменаването му се сещам за Алеко Константинов и първоначалното натрупване на капитали веднага след Освобождението. Пеевски ме връща именно в тези години. Сега, обаче това става с много по-фрапиращи средства. Много по- жестоко е в момента. Не напразно сме на първо място по намаляване на населението в ЕС. Ако продължаваме така, то през 2050 г. ще бъдем 5 млн. население. Това не става случайно. Защо младите трябва да се принуждават да напускат страната си?! Това не се случва нито в Румъния, нито в другите съседни държави.

- И какво е вашето обяснение за всичко това?
- Всичко това се случва, защото политиците ни не са еродирани, на много ниско ниво са. Нямат нищо общо с нормалната политика.

- Имате ли си фаворит за президент?
- Ние ще участваме на президентските избори като партия. В момента за кратко време трябва да се регистрираме в ЦИК за участие, ще представим необходимите гласове. До една седмица решаваме за кандидат-президента ни.

- Имате ли усещането, че страната ни се люшка в международната политика- между Изтока и Зпада?
- В България има политически партии, които за нищо на света не биха се отказали да бъдат подвластни, не равноправни партньори на унаследеното от едно време руско влияние. Патриотите използват само голи слова, които нямат връзка с действителността. Явно това е начинът да бъдат харесвани от някои наши граждани. Господата, които управляват такива партии не могат да бъдат патриоти. Те работят срещу интересите на страната. Нашата посока е да следваме евроатлантическата линия. България трябва да е наясно какви са й интересите. Би следвало да сме в добри отношения със своите съседи. Географски се намираме до Турция и е съвсем логично тя да ни помага икономически, защото има тази възможност. Но за да се случва спокойно това, ни пречат много предразсъдъци, унаследени от миналото. Пречат, разбира се и подвластните на Русия интереси.

Интервю на Катя Илиева

 

 

Бившият областен лидер на ДПС в Кърджали Мехмед Ходжа е сред учредителите на новата партия Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ).

Мехмед Ходжа е признат за най-харизматичния лидер на ДПС в Кърджали от основаването на структурата на 8 януари 1990 година насам. Именно  под негово ръководство всички делегати от Кърджали – над 70 души, напуснаха Национална конференция на ДПС през 1993 година. Протестът на кърджалийци беше заради включването на агенти на Държавна сигурност в ръководните органи. Мехмед Ходжа беше от първите, повдигнали темата за малцинствени квоти и присъствие на етническите турци в полицията, армия, съд и прокуратура.

Мехмед Ходжа създаде Партията на демократичните промени, а негов заместник беше Мукаддес Налбант.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 16542 |01.07.2016 Д. Горчева: ЕС тегли на буксир България, но е воденичен камък за развитите членки . 66| 18261 |22.01.2015 Чавдар Петров: Ще има смърт, ще съдят България, ако разкрием досиетата на чужди граждани . 49| 17606 |16.12.2013 М. Симеонова: Европа ще е без България, ако няма историческа памет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads