Сомалийските пирати - ангели небесни

20

|

5619

|08.05.2009
Сомалийските пирати - ангели небесни
Пират с памперс...

Българо-сомалийската дружба от времето, когато Мохамед Сиад Баре беше скъп гост на конгресите на БКП, се завръща. Докато светът кълне сомалийските пирати и праща срещу тях армади, нашият външен министър Ивайло Калфин строши някои стереотипи.


Кръвожадните корсари всъщност били добродушни бедни рибари, за които откупът срещу пленници е изпълнен с усилия трудоден. Нещо, което американците не успяха да загреят преди две седмици и вместо да помолят да пусат техния заловен капитан, си го прибраха грубо и нехуманно, оставяюки трупове след себе си.

Калфин прозря, че когато няма риба, сомалийските рибари ловят заложници. Или както казват италианците: Риналдо Риналдини краде диаманти, когато няма диаманти – краде каквото му падне. Мистерия е обаче как така с гребане и стари лодки гладните сомалийци успяват да навлязат на 700 км навътре в океана и да атакуват огромни танкери и търговски кораби...

Сега, възможно е чернокожите „акули” да са направили отстъпка от 2-та милиона долара откуп срещу това българският министър да ги амнистира пред света. И Ивайло Калфин го направи в името на свободата на 16-те българи.

В такъв случай думите му отпреди двайсетина дни: „Българската държава не преговаря и няма да преговаря за откупа на кораба с пленените български моряци от сомалийските пирати”, трябва да се приемат като тактически ход. А ние направо се вързахме, но това е друга тема.

И все пак, какво се случи, та само за 2-3 седмици българските боязливи дипломати се превърнаха в „летящи холандци” и преодоляха дори „либийския комплекс”?

Случи се Елена Йончева. След като разкърши снага в Денсинг старс, тя се зае с това, което умее по-добре – журналистиката. За пореден път се оказа в окото на бурята и предаде сензационното съобщение, че предстои предаване на откупа и връщане на моряците ни. След това „тихата дипломация” нямаше друг ход, освен да премине в екшън от типа „Умирай трудно-4”...
Дано всичко завърши добре. Дано пленените българи си дойдат живи и здрави. Това сега е най-важното. После ще дойде ред и на анализите на професионалистите.

Някои неща обаче трябва да се кажат още сега.

Например, как биха реагирали институциите, ако някой друг журналист бе разгласил публично къде, как и на кого ще се предава откуп за отвлечен - било у нас или в чужбина. Дали нямаше да бъде даден на ДАНС и прокуратурата, че е издал класифицирана информация и е провалил секретна операция, застрашавайки живота на много хора? Нямаше ли името и кокалите му да бъдат разнасяни по чукари и долини с клеймото "предател"? Че и парламентарна комисия щеше да се сформира за изтеклата информация, и разработка "Галерия-2" щеше да има в името на националната сигурност.
Едва ли някой ще отговори, но би трябвало, защото въпросът е принципен.

Йончева вдигна пушилката и изведнъж узнахме какво се прави за измъкването на нашите момчета от гостоприемството на мирните сомалийски рибари. Така би трябвало да бъде. На нея никой не смее гък да й каже, защото е приятелка на премиера Сергей Станишев. Обстоятелство, което даде шанс на прозрачността.

И още нещо: от 5 ноември 2008 година в плен в Сомалия се намира Данка Панчова от хуманитарната организация „Действие срещу глада”. Ако тя пък е на гости на отрудени сомалийски селяни, нека Външно ги помоли да я пуснат. По този начин ще се оползотвори ренесансът на българо-сомалийска дружба. Иначе някой може да си помисли, че става дума за една постановка, за един филм и още нещо... А не бива.

Огнян Стефанов

ВАЖНО! Фрогнюз Ви напомня, че е ограничена възможността за коментари заради решение на съда в Страсбург, според което всяка медия в България носи отговорност за написаното във форумите. Благодарим Ви, че сте наш читател!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

САПА
Абе не може ли на тез бедни братя-рибари да си платим откупа в натура с наши Калашници. Само да не разсърдим братушките. Те май шарят по този пазар.
0 + 0 - !
Джони Деп
Пиратите станаха бедни рибари. Защо не действаха така дипломатите ни за сестрите в Либия, за шофьорите в Ирак. Има нещо гнило в цялата тази работа, ама де да видим.
0 + 0 - !
Боби
Ние нямаме проблеми, защото част от сомалийските "рибари" са преминали обучение в социалистическа България.
0 + 0 - !
P.D.
НЕ СЕ ЛИ УМОРИ ТАЯ КОМУНИСТИЧЕСКА ГМЕЖ ДА ЛЪЖЕ, МАМИ, ЗАОБИКАЛЯ, ПРИКРИВА И КАКВО ЛИ НЕ ЩОМ СТАНЕ ВЪПРОС ЗА ИСТИНА !!?? МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ Г-н СТЕФАНОВ ЗА ТРУДА ПОЛОЖЕН ОТ ВАС ЗА ДА ИЗОБЛИЧИТЕ КУЛТУРНО И ВЪЗМОЖНО ПО-ИЗСКАНО ПРОСТАЩИНАТА, ЛЪЖАТА И ВОНЯЩАТА ГНУСОТА НА КУМУНИСТИЧЕСКАТА ПАПЛАЧ ! Н Е С И С Т Р У В А ТРУДА И ЕНЕРГИЯТА ИЗРАЗХОДВАНА ЗА РАЗОБЛИЧАВАНЕ МРЪСНИТЕ И ДОЛНИ ЛЪЖИ НА ПСЕВДО ЧОВЕЦИ - ЗА КАКВИТО ИСКАТ ДА МИНАТ АНАЛНИТЕ ГЛИСТИ НАРИЧАНИ НЕЖНО КОМУНИСТИ !!!
0 + 0 - !
Чудомирчо
Стефанов очевидно се намира във форма. Текстът е много точен, но доста щадящ. Очевидна е сценката: цялото външно министерство работи за другарката в живота на премиера. Ако някой друг беше разкрил операцията щяха да му спукат гьона, но сега това е журналистически подвиг. Таквиз неща как'Сийке.
0 + 0 - !
Onja
Johny, gniloto e, che v BG pravitelstvo, parlament, politika, ministerstva i t. n. cari nekadarnost i nekompetentnost. Daje i negramotnost. Vsichki tia tulupi na hranilka ne mogat i ne znajat kak da svarshak kakvato i da bilo polezna rabota, kamo li diplomacija da pravjat. Taja "darjava" e edno posmeshishte.
0 + 0 - !
Дик
Може би тези пари ги плаща корабособственика или чартьора, а г-н Калфин си приписва заслуги. Как ви се струва безотговорното ни правителство да се бръкне 2мил. долара эа някакви си морячета.
0 + 0 - !
moriak
Не знам кой откъде и как е дал информация на тая Йончева, че вече всичко е уредено с откупа? Това са пълни глупости, тъй като преговорите за откупите се водят изкючително тайно извън Сомалия, между адвокати от Кения представляващи пиратите и английски адвокати представляващи корабособственика или оператора/наемателя на кораба и никаква информация не може да изтече по време на тия преговори, дори и след даването на откупа и освобождаването на кораба често пъти не се казва и сумата на откупа!А тая голяма специалистка отиде и вече оправи работата, само да не вземат да я оправят черните пирати, че както рядко виждат жени. . . . . . . . . . Който желае да научи нещо повече за сомалийските пирати нека влезе в: www. airgroup2000. com/forum Главна страница "Океан-морски форум" Страница "Съвременен търговски и граждански флот" Темата "Съвременните пирати" Хайде прочетете документалните материали и тогава пишете. . . . . . . .
0 + 0 - !
ффф
Парите, които уж са дадени на сомалийските пирати, най-вероятно ще отидат за предизборната кампания на БСП. И за да не лъсне далаверата пратиха Йончева да отразява събитието.
0 + 0 - !
моriak
Наистина не знам на какъв език трябва да се обясни на българина, че пиратите не се интересуват от националността на екипажа!Те от тях пари не искат, а ги искат от най често от <оператора/наемателя/чартьора> на кораба, този който печели от работата на кораба като го е наел да му пренася товари!От България никой не иска да плаща откуп, понеже тя не е страна в спора!А това, че разни министри като външния и транспортния, дето си нямат и престава от корабоплаване и са виждали морето само от брега, както и разни пикливи журналистки дето се правят на много смели, приказват наляво и надясно разни глупости само и само да се изтъкнат, си е за тяхна сметка!Ами нали сме пред избори!Да ама тяхните думи могат да породят само широки усмивки по лицата на хората дето знаят за какво иде дума!!!!!
0 + 0 - !
иво
ффф-много си прав. Пратиха госпожицата /втора ръка/ да оправи работата, защото доста пари ще трябват на бе ка пистите за изборите. А тя и репортажи вече отдавна не прави, та да блесне малко.
0 + 0 - !
pepa
tazi Elena shto ne razkarshi snaga pred somaliiskite pirati-niya si ya znaem Elencheto-no piratite edva li???? zashto ne ya komandirovate direktno tam-pri piratite de. . . . moze da uspee da gi osvobodi kato Sesiliya osvobodi -nashite plenchi ot Libiya. . . .
0 + 0 - !
P.Zin.
Йончва ще получи наградата за смела журналистика, която дава ВАЦ. Стефанов го пребиха заради статиите му, но той никога няма да бъде номиниран, защото е извън схемата за далаверки с призове и призчета. Жалко, жалко, защото тъкмо той и жабките настъпиха най-болезнено по мазола президента и олигарсите. Но в България винаги е имало едни журналисти за бой и други за награждаване. Можеше и анкета с читателите да се направи и те да определят кои журнолисти да бъдат предложени, не се ли прави така по света? Сомалийските пирати наистина са по-справедливи от българските управници и медийни босове. Да живее петата среща на българските медии - апотеоз на лицемерието и слагачеството!
0 + 0 - !
Капитана
Прав сте, господин Стефанов. Който от колегите желае да прочете по-надолу и материала "Още колко моряци трябва да загинат?" от капитан І ранг о. р. В. Данов. Какво да се прави като не сме морска нация (нищо, че се пънем като магаре на мост колко сме "велики"). Морето за 99% от българите се изчерпва с плажа през лятото. А едни "умници", добре облечени бизнесмени, начело с "40-годишния богаташ Кирил Домусчиев" (цитат от вестник), унищожават планомерно Български Морски Флот, и нашите добре обучени кадри отиват да плават на кораби с неизвестни собственици и флагове. А разни измислени "капитани" и "морски специалисти" като Цветан Гъдев дават рецепти за отблъскване на пиратите със струи вода с пожарен шланг. . . Обяснете ми как бе, тъпаци? Кораба е дълъг 200метра. За боравене с един шланг са необходими двама души. Дължината на струята е 10-15 метра. Екипажа се състои от 22 човека (общо с готвача и камериерите). Колко човека са необходим
0 + 0 - !
Капитана
. . . продължение. . . Колко човека са необходими за защита по вашата "компетентна" рецепта? Чакам отговор. А, щях да забравя. . . Пиратите са въоръжени с гранатомети "РПГ-базука". Един български кораб преди години беше обстрелван, имаше и ранен - ІІ-я механик. А Елена Йончева ще си получи наградата - този път министъра на отбраната ще я произведе в чин "Генералисимус". Предния път за криене зад завесите в хотела в Багдат, получи "Орден за Храброст". Ха-ха-ха-ха. . . .
0 + 0 - !
моriak
До Капитан, Не знам какъв капитан сте, от военния или от търговския флот, но след като ми препоръчвате да прочета статията на някакъв кап. I-ви ранг от запаса, ясно за какво става дума!Относно кап. Гъдев, той наистина е К. Д. П(Капитан Далечно Плаване), плавал съм със него, а колкото до разставяне на пожарните шлангове по борда и използването на всякакви други възможни методи можете да прочетете в сайта който съм обявил по-горе!!!!Сигурен съм че ще прочетете интересни неща!!!!!!!!
0 + 0 - !
moriak
Който желае да научи нещо повече за сомалийските пирати нека влезе в: www. airgroup2000. com/forum Главна страница "Океан-морски форум" Страница "Съвременен търговски и граждански флот" Темата "Съвременните пирати" Хайде прочетете документалните материали и тогава пишете. . . . . . . .
0 + 0 - !
моriak
До Капитан, Не знам какъв капитан сте, от военния или от търговския флот, но след като ми препоръчвате да прочета статията на някакъв кап. I-ви ранг от запаса, ясно за какво става дума!Относно кап. Гъдев, той наистина е К. Д. П(Капитан Далечно Плаване), плавал съм със него, а колкото до разставяне на пожарните шлангове по борда и използването на всякакви други възможни методи можете да прочетете в сайта който съм обявил по-горе!!!!Сигурен съм че ще прочетете интересни неща!!!!!!!!
0 + 0 - !
EMIGRANT
DIPLOMACIA , ? KAKVO E TOVA ?
0 + 0 - !
ЧЕРВЕН БИО-ОТПАДЪК
АКО НЕ СПРАТ ТИЯ РУБЛАДЖИИ ДА НИ НАЛИВАТ КРАСНО - АРМЕЙСКА ПРОПАГАНДА - ТЕЖКО НИ ! ПЛЮС ТОЯ БУМ ПО НАЦИОНАЛНИТЕ РАДИО- УРЕДБИ НА ИЗТЪРКАНИТЕ РУСКИ КАЗАЧОЦИ , И РУСКИТЕ БАЛАДИ НА 2 ТОНА ЗА СТАРИЯ КОН , ИЛИ ЗА МЛАДИЯТ КОНЦЛАГЕРИСТ. . . . . . . . . . . . . . ПРОСТО ЧЕЛОВЕК ДА ПОДЛУДЕЕТ !!! АБЕ оня с перуката , 100-годишния- ЕВРЕИНА йосифович- кобзонович- лайнянович още ли е в руската мафия ?? Нещо се загуби да не избяга в ИЗРАЕЛ ?? ДА СТРОИ КОМУНИЗЪМА С ЦОВЕСКО ЛИЦЕ И ТАМ ??
0 + 0 - !

РЕКЛАМА

ВРЕМЕТО

времето в София София

+8°

+25°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+14°

+24°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+14°

+25°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+11°

+25°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+12°

+25°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+12°

+27°

времето в Русе

лек полъх

  • Деца отпразнуваха "Еньовден" с народен обичай във Варна

  • Деца отпразнуваха "Еньовден" с народен обичай във Варна

  • Деца отпразнуваха "Еньовден" с народен обичай във Варна

Компилация летни провали – 2015

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство