Сомалийските пирати - ангели небесни

20

|

6299

|08.05.2009
Сомалийските пирати - ангели небесни
Пират с памперс...

Българо-сомалийската дружба от времето, когато Мохамед Сиад Баре беше скъп гост на конгресите на БКП, се завръща. Докато светът кълне сомалийските пирати и праща срещу тях армади, нашият външен министър Ивайло Калфин строши някои стереотипи.


Кръвожадните корсари всъщност били добродушни бедни рибари, за които откупът срещу пленници е изпълнен с усилия трудоден. Нещо, което американците не успяха да загреят преди две седмици и вместо да помолят да пусат техния заловен капитан, си го прибраха грубо и нехуманно, оставяюки трупове след себе си.

Калфин прозря, че когато няма риба, сомалийските рибари ловят заложници. Или както казват италианците: Риналдо Риналдини краде диаманти, когато няма диаманти – краде каквото му падне. Мистерия е обаче как така с гребане и стари лодки гладните сомалийци успяват да навлязат на 700 км навътре в океана и да атакуват огромни танкери и търговски кораби...

Сега, възможно е чернокожите „акули” да са направили отстъпка от 2-та милиона долара откуп срещу това българският министър да ги амнистира пред света. И Ивайло Калфин го направи в името на свободата на 16-те българи.

В такъв случай думите му отпреди двайсетина дни: „Българската държава не преговаря и няма да преговаря за откупа на кораба с пленените български моряци от сомалийските пирати”, трябва да се приемат като тактически ход. А ние направо се вързахме, но това е друга тема.

И все пак, какво се случи, та само за 2-3 седмици българските боязливи дипломати се превърнаха в „летящи холандци” и преодоляха дори „либийския комплекс”?

Случи се Елена Йончева. След като разкърши снага в Денсинг старс, тя се зае с това, което умее по-добре – журналистиката. За пореден път се оказа в окото на бурята и предаде сензационното съобщение, че предстои предаване на откупа и връщане на моряците ни. След това „тихата дипломация” нямаше друг ход, освен да премине в екшън от типа „Умирай трудно-4”...
Дано всичко завърши добре. Дано пленените българи си дойдат живи и здрави. Това сега е най-важното. После ще дойде ред и на анализите на професионалистите.

Някои неща обаче трябва да се кажат още сега.

Например, как биха реагирали институциите, ако някой друг журналист бе разгласил публично къде, как и на кого ще се предава откуп за отвлечен - било у нас или в чужбина. Дали нямаше да бъде даден на ДАНС и прокуратурата, че е издал класифицирана информация и е провалил секретна операция, застрашавайки живота на много хора? Нямаше ли името и кокалите му да бъдат разнасяни по чукари и долини с клеймото "предател"? Че и парламентарна комисия щеше да се сформира за изтеклата информация, и разработка "Галерия-2" щеше да има в името на националната сигурност.
Едва ли някой ще отговори, но би трябвало, защото въпросът е принципен.

Йончева вдигна пушилката и изведнъж узнахме какво се прави за измъкването на нашите момчета от гостоприемството на мирните сомалийски рибари. Така би трябвало да бъде. На нея никой не смее гък да й каже, защото е приятелка на премиера Сергей Станишев. Обстоятелство, което даде шанс на прозрачността.

И още нещо: от 5 ноември 2008 година в плен в Сомалия се намира Данка Панчова от хуманитарната организация „Действие срещу глада”. Ако тя пък е на гости на отрудени сомалийски селяни, нека Външно ги помоли да я пуснат. По този начин ще се оползотвори ренесансът на българо-сомалийска дружба. Иначе някой може да си помисли, че става дума за една постановка, за един филм и още нещо... А не бива.

Огнян Стефанов

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

САПА
Абе не може ли на тез бедни братя-рибари да си платим откупа в натура с наши Калашници. Само да не разсърдим братушките. Те май шарят по този пазар.
Джони Деп
Пиратите станаха бедни рибари. Защо не действаха така дипломатите ни за сестрите в Либия, за шофьорите в Ирак. Има нещо гнило в цялата тази работа, ама де да видим.
Боби
Ние нямаме проблеми, защото част от сомалийските "рибари" са преминали обучение в социалистическа България.
P.D.
НЕ СЕ ЛИ УМОРИ ТАЯ КОМУНИСТИЧЕСКА ГМЕЖ ДА ЛЪЖЕ, МАМИ, ЗАОБИКАЛЯ, ПРИКРИВА И КАКВО ЛИ НЕ ЩОМ СТАНЕ ВЪПРОС ЗА ИСТИНА !!?? МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ Г-н СТЕФАНОВ ЗА ТРУДА ПОЛОЖЕН ОТ ВАС ЗА ДА ИЗОБЛИЧИТЕ КУЛТУРНО И ВЪЗМОЖНО ПО-ИЗСКАНО ПРОСТАЩИНАТА, ЛЪЖАТА И ВОНЯЩАТА ГНУСОТА НА КУМУНИСТИЧЕСКАТА ПАПЛАЧ ! Н Е С И С Т Р У В А ТРУДА И ЕНЕРГИЯТА ИЗРАЗХОДВАНА ЗА РАЗОБЛИЧАВАНЕ МРЪСНИТЕ И ДОЛНИ ЛЪЖИ НА ПСЕВДО ЧОВЕЦИ - ЗА КАКВИТО ИСКАТ ДА МИНАТ АНАЛНИТЕ ГЛИСТИ НАРИЧАНИ НЕЖНО КОМУНИСТИ !!!
Чудомирчо
Стефанов очевидно се намира във форма. Текстът е много точен, но доста щадящ. Очевидна е сценката: цялото външно министерство работи за другарката в живота на премиера. Ако някой друг беше разкрил операцията щяха да му спукат гьона, но сега това е журналистически подвиг. Таквиз неща как'Сийке.
Onja
Johny, gniloto e, che v BG pravitelstvo, parlament, politika, ministerstva i t. n. cari nekadarnost i nekompetentnost. Daje i negramotnost. Vsichki tia tulupi na hranilka ne mogat i ne znajat kak da svarshak kakvato i da bilo polezna rabota, kamo li diplomacija da pravjat. Taja "darjava" e edno posmeshishte.
Дик
Може би тези пари ги плаща корабособственика или чартьора, а г-н Калфин си приписва заслуги. Как ви се струва безотговорното ни правителство да се бръкне 2мил. долара эа някакви си морячета.
moriak
Не знам кой откъде и как е дал информация на тая Йончева, че вече всичко е уредено с откупа? Това са пълни глупости, тъй като преговорите за откупите се водят изкючително тайно извън Сомалия, между адвокати от Кения представляващи пиратите и английски адвокати представляващи корабособственика или оператора/наемателя на кораба и никаква информация не може да изтече по време на тия преговори, дори и след даването на откупа и освобождаването на кораба често пъти не се казва и сумата на откупа!А тая голяма специалистка отиде и вече оправи работата, само да не вземат да я оправят черните пирати, че както рядко виждат жени. . . . . . . . . . Който желае да научи нещо повече за сомалийските пирати нека влезе в: www. airgroup2000. com/forum Главна страница "Океан-морски форум" Страница "Съвременен търговски и граждански флот" Темата "Съвременните пирати" Хайде прочетете документалните материали и тогава пишете. . . . . . . .
ффф
Парите, които уж са дадени на сомалийските пирати, най-вероятно ще отидат за предизборната кампания на БСП. И за да не лъсне далаверата пратиха Йончева да отразява събитието.
моriak
Наистина не знам на какъв език трябва да се обясни на българина, че пиратите не се интересуват от националността на екипажа!Те от тях пари не искат, а ги искат от най често от <оператора/наемателя/чартьора> на кораба, този който печели от работата на кораба като го е наел да му пренася товари!От България никой не иска да плаща откуп, понеже тя не е страна в спора!А това, че разни министри като външния и транспортния, дето си нямат и престава от корабоплаване и са виждали морето само от брега, както и разни пикливи журналистки дето се правят на много смели, приказват наляво и надясно разни глупости само и само да се изтъкнат, си е за тяхна сметка!Ами нали сме пред избори!Да ама тяхните думи могат да породят само широки усмивки по лицата на хората дето знаят за какво иде дума!!!!!
иво
ффф-много си прав. Пратиха госпожицата /втора ръка/ да оправи работата, защото доста пари ще трябват на бе ка пистите за изборите. А тя и репортажи вече отдавна не прави, та да блесне малко.
pepa
tazi Elena shto ne razkarshi snaga pred somaliiskite pirati-niya si ya znaem Elencheto-no piratite edva li???? zashto ne ya komandirovate direktno tam-pri piratite de. . . . moze da uspee da gi osvobodi kato Sesiliya osvobodi -nashite plenchi ot Libiya. . . .
P.Zin.
Йончва ще получи наградата за смела журналистика, която дава ВАЦ. Стефанов го пребиха заради статиите му, но той никога няма да бъде номиниран, защото е извън схемата за далаверки с призове и призчета. Жалко, жалко, защото тъкмо той и жабките настъпиха най-болезнено по мазола президента и олигарсите. Но в България винаги е имало едни журналисти за бой и други за награждаване. Можеше и анкета с читателите да се направи и те да определят кои журнолисти да бъдат предложени, не се ли прави така по света? Сомалийските пирати наистина са по-справедливи от българските управници и медийни босове. Да живее петата среща на българските медии - апотеоз на лицемерието и слагачеството!
Капитана
Прав сте, господин Стефанов. Който от колегите желае да прочете по-надолу и материала "Още колко моряци трябва да загинат?" от капитан І ранг о. р. В. Данов. Какво да се прави като не сме морска нация (нищо, че се пънем като магаре на мост колко сме "велики"). Морето за 99% от българите се изчерпва с плажа през лятото. А едни "умници", добре облечени бизнесмени, начело с "40-годишния богаташ Кирил Домусчиев" (цитат от вестник), унищожават планомерно Български Морски Флот, и нашите добре обучени кадри отиват да плават на кораби с неизвестни собственици и флагове. А разни измислени "капитани" и "морски специалисти" като Цветан Гъдев дават рецепти за отблъскване на пиратите със струи вода с пожарен шланг. . . Обяснете ми как бе, тъпаци? Кораба е дълъг 200метра. За боравене с един шланг са необходими двама души. Дължината на струята е 10-15 метра. Екипажа се състои от 22 човека (общо с готвача и камериерите). Колко човека са необходим
Капитана
. . . продължение. . . Колко човека са необходими за защита по вашата "компетентна" рецепта? Чакам отговор. А, щях да забравя. . . Пиратите са въоръжени с гранатомети "РПГ-базука". Един български кораб преди години беше обстрелван, имаше и ранен - ІІ-я механик. А Елена Йончева ще си получи наградата - този път министъра на отбраната ще я произведе в чин "Генералисимус". Предния път за криене зад завесите в хотела в Багдат, получи "Орден за Храброст". Ха-ха-ха-ха. . . .
моriak
До Капитан, Не знам какъв капитан сте, от военния или от търговския флот, но след като ми препоръчвате да прочета статията на някакъв кап. I-ви ранг от запаса, ясно за какво става дума!Относно кап. Гъдев, той наистина е К. Д. П(Капитан Далечно Плаване), плавал съм със него, а колкото до разставяне на пожарните шлангове по борда и използването на всякакви други възможни методи можете да прочетете в сайта който съм обявил по-горе!!!!Сигурен съм че ще прочетете интересни неща!!!!!!!!
moriak
Който желае да научи нещо повече за сомалийските пирати нека влезе в: www. airgroup2000. com/forum Главна страница "Океан-морски форум" Страница "Съвременен търговски и граждански флот" Темата "Съвременните пирати" Хайде прочетете документалните материали и тогава пишете. . . . . . . .
моriak
До Капитан, Не знам какъв капитан сте, от военния или от търговския флот, но след като ми препоръчвате да прочета статията на някакъв кап. I-ви ранг от запаса, ясно за какво става дума!Относно кап. Гъдев, той наистина е К. Д. П(Капитан Далечно Плаване), плавал съм със него, а колкото до разставяне на пожарните шлангове по борда и използването на всякакви други възможни методи можете да прочетете в сайта който съм обявил по-горе!!!!Сигурен съм че ще прочетете интересни неща!!!!!!!!
EMIGRANT
DIPLOMACIA , ? KAKVO E TOVA ?
ЧЕРВЕН БИО-ОТПАДЪК
АКО НЕ СПРАТ ТИЯ РУБЛАДЖИИ ДА НИ НАЛИВАТ КРАСНО - АРМЕЙСКА ПРОПАГАНДА - ТЕЖКО НИ ! ПЛЮС ТОЯ БУМ ПО НАЦИОНАЛНИТЕ РАДИО- УРЕДБИ НА ИЗТЪРКАНИТЕ РУСКИ КАЗАЧОЦИ , И РУСКИТЕ БАЛАДИ НА 2 ТОНА ЗА СТАРИЯ КОН , ИЛИ ЗА МЛАДИЯТ КОНЦЛАГЕРИСТ. . . . . . . . . . . . . . ПРОСТО ЧЕЛОВЕК ДА ПОДЛУДЕЕТ !!! АБЕ оня с перуката , 100-годишния- ЕВРЕИНА йосифович- кобзонович- лайнянович още ли е в руската мафия ?? Нещо се загуби да не избяга в ИЗРАЕЛ ?? ДА СТРОИ КОМУНИЗЪМА С ЦОВЕСКО ЛИЦЕ И ТАМ ??

РЕКЛАМА

Вивалди - четирите годишни времена

ВРЕМЕТО

времето в София София

+18°

+30°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+23°

+30°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+23°

+31°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+21°

+34°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+21°

+33°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+21°

+35°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах