Реклама / Ads
0| 3536 |09.09.2016 НОВИНИ

Станишев в Полша: Солидарността и връщането към социалната държава ще извадят Европа от кризата

.
„Социалната държава е едно от най-големите и модерни постижения на ХХ-ти век, извоювано от европейската левица. Днес сме свидетели на нарастването на европейския скептицизъм заради огромното социално неравенство. Пазарната икономика създава растеж и блага, но трябва да бъде държана в желязна клетка.
 
Думите са на Вебер и се отнасят до регулациите. Днес Европа е в тежка криза заради консенсуса от 2008 г. да се спасяват банки, а не да се мисли в посока публични инвестиции, които да гарантират растеж и работни места. Социалният елемент отстъпи пред политиката на затягане на коланите, а това доведе до висока безработица, недоволство и безперспективност. Днес непопулярните решения се възприемат като политика на Брюксел, а те са политика на десните, която руши доверието на хората в Европа.“

 

Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти в Полша. Станишев е гост на 26-тия Икономически форум в Криница, където всяка година събитието събира повече от 3 000 участници от Централна и Източна Европа – политици, представители на бизнеса и академичните среди, журналисти.

 

Лидерът на европейските социалисти дебатира бъдещето на социалната държава с Джордж Балан – вицепремиер за реинтерграцията на Молдова, Пьотр Глински – вицепремиер и министър на културата и националното наследство на Полша, Константи Раджвил – министър на здравеопазването на Полша и други. „Доволен съм, че дори някои от представителите на десните партии посочиха солидарността като свой приоритет и рецепта за излизане от кризата.“, заяви след дискусията Станишев.

 

Президентът на ПЕС е начело на делегация, която ще посети Полща и балтийските страни. Предстоят серия от срещи с представители на партиите-членки на ПЕС, неправителствени организации, академични среди и други партньори.

След Полша, Станишев ще вземе участие в конференция, посветена на бъдещето на ЕС, във Вилнюс. Той ще има среща и с премиера на Литва, който е част от лявото политическо семейство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5145 |26.08.2016 Станишев в Париж: Eдинствено левицата може да възроди Европа . 0| 4156 |24.08.2016 Станишев и Оланд домакини на среща на върха в Париж утре . 0| 4359 |31.07.2016 Станишев: Трябва единение на левицата, но с водеща роля на БСП . 1| 4469 |30.07.2016 Станишев от Бузлуджа: На президентските избори битката ще е БСП – ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads