Реклама / Ads
0| 3844 |09.09.2016 НОВИНИ

Брюксел се тресе от скандал за роуминга

.
Ограниченията бяха обяснени от Брюксел като мерки за предотвратяване на злоупотребите от потребителите, които се очаква след края на роуминга да започнат да купуват абонаменти от евтините страни и да говорят с тях в по-скъпите.
 
В сряда говорител на Юнкер заяви, че отпадането на роуминга не се прави заради постоянно пребиваващите в друга европейска държава, а само за хората, които правят кратки пътувания за ваканция, гости или по работа. Еврокомисията била изчислила, че средният европеец е в странство по 12 дни годишно и 90-те евтини дни му били повече от достатъчни.

В петък обаче друг негов говорител съобщи, че председателят не е доволен и е поискал предложението да се преработи. Той поясни, че Юнкер не е бил предупреден за плановете на своите подчинени, тъй като предложението било техническо. Той обаче получил много обаждания от евродепутати, потребителски организации и други партньори, които критикували идеите на подчинените му.

Работата по подобряването на европейската регулация вървят бързо, добави говорителят, без да уточнява какво точно ще се промени. Мерки срещу евентуални злоупотреби с евтиния роуминг щяло да има, но различни.

Предполага се, че Юнкер ще обяви удължаване на срока, в който от чужбина ще може да се говори и да се сърфира по националните тарифи. Най-вероятно той ще се удвои до 6 месеца, за да се обхванат студентите по програма "Еразъм", които се обучават по един семестър в различни европейски университети за сметка на европейския бюджет.

Очаква се Юнкер да обяви новия срок в годишната си реч "За състоянието на Съюза" в Страсбург на 14 септември.

ЕС реши да отмени окончателно роуминга миналата година по идея на комисията на предшественика на Юнкер Жозе Мануел Барозу. Това трябва да стане от 15 юни 2017 г., когато вътрешните и европейските тарифи на мобилните оператори трябва да се изравнят.

В понеделник Еврокомисията предложи евтиният роуминг да важи само по 90 дни годишно, а след преминаването на този срок на потребителя да се начисляват по 4 евроцента за минута разговор и по 0,85 цента за мегабайт пренос на данни. Освен това потребителите нямаше да могат да ползват телефоните си в друга страна от ЕС за повече време и пренос на данни, отколкото предвиждат месечните им абонаментни планове.

Те се задължаваха да направят определена сметка всеки месец в националната си мрежа, преди услугите им да бъдат включени за чужбина, което правеше невъзможно студентите в чужбина и имигрантите да се ползват от ниските роуминг тарифи.

Новите правила трябва да бъдат приети от евроинституциите до декември, за да може роумингът да отпадне от идното лято, както е предвидено.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3752 |09.09.2016 Земетресение след ядрен опит в Северна Корея . 0| 3928 |04.09.2016 Ница се разтресе с магнитуд с магнитуд 3,7 . 2| 16491 |03.09.2016 greshka45 . 0| 3983 |03.09.2016 Куче оживя сред руините от земетресението в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads