ФРОГОКО: Законът за отбраната буксува, армията - също

0

|

3939

|09.09.2016
ФРОГОКО: Законът за отбраната буксува, армията - също
Министър Ненчев май ще чака....

Закъснението е чувствително с оглед на факта, че промените са част от политическите усилия и воля за реализация на резултатите от прегледа на способностите на въоръжените сили и приетата с решение на Народното събрание от 25 ноември 2015 г. Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020. Т.е. една година след приемането на този важен стратегически документ.


Има шанс предложените от правителството поправки на Закона за отбраната и Въоръжените сили да бъдат гласувани на първо четене до края на този месец, прогнозират депутати. Готовност за това изразява и председателят на Комисията по отбрана ген. Михо Михов, пише Otbrana.com

Законопроектът беше внесен от правителството в парламента на 30 юни, Комисията по отбрана го подкрепи  на 7 юли с 12 гласа „за”, без „против” и трима „въздържали се”. Очакванията са през ноември след президентските избори да мине и на второ четене. Коментарите са, че между двете четения ще има доста работа.

Закъснението е чувствително с оглед на факта, че промените са част от политическите усилия и воля за реализация на резултатите от прегледа на способностите на въоръжените сили и приетата с решение на Народното събрание от 25 ноември 2015 г. Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020. Т.е. една година след приемането на този важен стратегически документ.

С основание поправките се очакват и от военното ни ръководство във връзка със законовото регламентиране на някои структурни промени в армията и доуточняване на функциите на формированията в новата среда за сигурност, включително и по отношение на задачите, които получават за ограничаване на  нелегалната миграция.

Има социални очаквания от страна на военнослужещите. Налага се с едногодишно закъснение да се премахне колизията между промените в Кодекса за социално осигуряване и Закона за отбраната и Въоръжените сили. В това отношение се предлага увеличение на пределната възраст за военна служба на сержанти, офицерски кандидати, младши и старши офицери на 55 години. Разширява се кръгът на правоимащите лица, които ще могат да кандидатстват повторно за приемане на военна служба, като отпадат част от съществуващите рестрикции.

Социалните очаквания не са свързани само с режима за придобиване право на пенсия. Остава въпросът дали ще бъдат увеличени коефициентите, с които се изчисляват военните заплати. Т.е. така, както е в МВР. Правителството отхвърли тази възможност. Надеждите са във волята на депутатите. Според народни представители министърът на отбраната Николай Ненчев трябва да проведе разговор с финансовия министър Владислав Горанов и да не разчита единствено на разговори с парламентарните групи, посочва военният експерт Спирдон Спирдонов.

Във връзка с попълването на войнишкия състав на армията, което в момента е болезнен въпрос, се очакват нови промени. Предлага се възрастта за прием на войниците да се намали от 32 на 28 години, както и пределната възраст на войниците  от 50 на 46 години, в т.ч. въвеждане на ограничение в продължителността на сключваните от тях договори. С последното, според вносителите, се цели да се подмлади войнишкият състав за по-ефективно изпълнение на задачите му, както и за създаване на възможност за попълване на запаса след приключване на военната служба. Същевременно на тази категория военнослужещи се създава възможност да придобият необходимите 18 години, действително изслужени на военна служба, с цел реализиране на правото им на ранно пенсиониране по чл. 69 от КСО. Това е една перспектива, която трябва да бъде реализирана законово, за да са наясно тези, които са решили да влязат в армейския строй.

От не по-малко значение е и дали народните представители ще се съгласят със заложеното в проекта въвеждане на ново основание за прекратяване на договорите за военна служба-упражнено право на пенсия за осигурителен стаж и възраст от военнослужещия. Още един казус очаква решение. Той е свързан със сегашното положение, при което при отнемане или отказ от издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация, договорът за военна служба следва да се прекрати и военнослужещият да бъде освободен от военна служба. По аналогия със законите за МВР и ДАНС се предвижда освобождаването от военна служба да става само ако военнослужещият откаже да заеме длъжност, за която не се изисква достъп до квалифицирана информация.

Въпросът е кога ще се случи всичко това и какви допълнителни промени ще предложат депутатите между двете четения. Рискът е да не изпуснем още една година от развитието на Въоръжените сили.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Chris Cornell ”Fell On Black Days” Soundgarden Cover Live @ SiriusXM // Lithium

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах