Реклама / Ads
0| 8167 |12.09.2016 АКТУАЛНО

Фрогоко: Столичани от ”Младост” на война за зелените площи

.
”Младост” дава пример на другите квартали Източник: Алекс Александрова
Стотици столичани от квартал ”Младост” се събраха в понеделник вечер на протест пред общината, видя репортер на Фрог. Те протестират срещу застрояването на зелени площи и детски площадки. Жители на квартала обявиха, че започват процедура за предизвикване на местен референдум за мораториум на строителството в зелени площи.
 
Инициаторите настояват съкварталците им да се произнесат дали са "За" или "Против" налагане на забрана за строителството в зелени площи, паркове, детски площадки и междублокови пространства в района". Те трябва си осигурят подкрепата на най-малко 15 хил. души. Събирането на подписите започна, а местата, където гражданите ще могат да се запишат, ще бъдат оповестени допълнително.

Протестите в район "Младост" срещу застрояването на зелени площи и детски площадки доведоха до оставката на районния кмет Цвета Авджиева, след като ГЕРБ свали политическото си доверие от нея. Те започнаха през август. В средата на месеца Авджиева напусна след скандал за застрояването на междублоково пространство в квартала.



Въпреки това още тогава хора от района бяха на мнение, че оставката реално нищо не решава на този етап. Те искат да си запазят зелените площи и детските градини. Жителите са внесли и жалба до административния съд, с която обжалват разрешението за строеж на тяхната полянка. Столичният общински съвет избра с тайно гласуване Деница Николова за временно изпълняващ длъжността кмет на "Младост" след оставката на Авджиева.

Само жители с адресна регистрация в "Младост" ще могат да се подпишат за свикването на референдума, уточниха от инициативния комитет "За зелен Младост". По закон срокът за събирането на подписите е три месеца.

Предложението за референдум съдържа два въпроса.

- "Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии".

- "Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и младост 4".

От инициативния комитет заявиха, че гражданите не са против строежите, които вече са започнати и ще завършат.

Според Стефан Иванов градоустройствените планове трябва да се променят. Таско Гошев  посочи, че гражданите трябва да се предупреждават от общинарите за предстоящо строителство. Хората бяха категорични, че е време политиците да се съобразяват с гражданите и техните искания.

„Искаме да остане малко въздух, за да дишаме, защото ни го взеха“, коментира възрастна жена, която винаги е живеела в района. Пред общината имаше и много деца, които заявиха, че искат да има пространство, където да играят.

Омбудсманът Мая Манолова също беше на протеста, за да подкрепи жителите в борбата им срещу застрояването

Росен Войнов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 11022 |17.04.2024 Кой стои зад ремонта на бул. "Патриарх Евтимий"? Авторите не са "Спаси София", нито Васил Терзиев . 10| 71508 |15.04.2024 Техеран: Ще превърнем в прах Тел Авив и Йерусалим. Израел: Можем да сринем Иран за десет часа. Засега е тихо . 3| 3148 |14.04.2024 Иран атакува пряко Израел. Какво знаем? . 14| 3026 |13.04.2024 ISW: С ударите по украинската енергетика Путин иска да унищожи военния потенциал на Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads