Реклама / Ads
0| 5430 |13.09.2016 МИНАЛО

75 г. от началото на блокадата на Ленинград

.
Преди 75 г. започва блокадата на Ленинград, която продължава 900 дни и струва живота на над 1 милион души. Блокадата продължава от 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. Над милион души загиват от глад.
 
Ирина Бургхард е само на 4 години, когато Ленинград е отцепен от останалия свят. Тя и семейството й оцеляват благодарение на сребърния часовник на прадядо й и луксозно бельо на майка й, които разменят на черния пазар срещу картофи. Тях прибавят към дневния си порцион- за дете той е филия хляб и чиния млечна супа в детската градина.

„Никога не бързахме да изядем супата, а я гребяхме с лъжиците си бавно, в кръг. Един кръг, следващ кръг. Правехме очички, после нос, уста, докато я изядем. Така съчетавахме играта и яденето", споделя Бургхард.

Не всички около Ирина обаче оцеляват. Тя разказва за свой съсед, който имал котка. "Някъде към края на декември вече не можеше да я храни и я уби, искаше да направи нещо от месото й. Но не доживя това ядене, самият той почина", спомня си оцелялата.

Гладът става все по-голям, хората, които не са от Ленинград и няма кой да им помага, умират първи. Зачестяват случаите на канибализъм.

„Веднъж се прибирахме от детската градина, улицата бе заледена. Видяхме труп, той престоя там дни. По едно време тръгна слух,че е изчезнала ръката му. Милицията обискира домовете и заплаши, че ако я намери някъде, ще има наказания. Ден по-късно ръката бе подхвърлена”, каза тя.

В Берлин днес живеят 60 преживели блокадата, в цяла Германия са 300. Разказите им събира фондация „Спомени, отговорност, бъдеще", която организира и редовните им срещи. Целта е Ленинградската блокада да стане част от спомените и на германското общество.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4053 |10.09.2016 50 000 дка гори са унищожени при пожари от началото на годината . 0| 4111 |30.08.2016 Ангелкова се похвали с рекорден ръст в туризма от началото на годината . 0| 4040 |09.08.2016 Има 14 милиона забавени заплати от началото на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads