Реклама / Ads
0| 20341 |13.09.2016 ГЛАСЪТ

Борисов, признай провала с имигрантите!

.
България отново е в световните новини. Но не с успехи в науката, литературата, дори в спорта. А с удавени в Дунав нелегални имигранти. Миналото лято пак бяхме номер едно в света, когато български камион- ковчег със задушени нелегални чужденци бе открит на магистрала в Австрия. Какво е общото между двата случая? Общото е град Лом. Трафикантите на задушените мигранти бяха от града - хора на известен цигански местен клан. Сега пак трафиканти българи от района, според оцелелите в Дунав чужденци, са вкарали пълната с хора лодка в реката, но след като тя се е обърнала си плюли на петите и изчезнали.
 
Смъртта на шестима иракчани във водите на Дунав, крита пет дни от МВР, е "черешката" на тортата в неуспешните опити на правителството да се справи с мигрантската криза. И е време премиерът Борисов публично да признае пълния провал на това начинание, и да поиска помощ от ЕС. Защото страната ни е безпомощна, въпреки 50 хилядния човешки ресурс на МВР, въпреки армията и въпреки истинската и въображаема ограда на българо-турската граница.

Какво имам предвид ? В неделя в София дойдоха хърватски журналисти по темата с мигрантите. Към 19,30 ч. се разходихме в центъра на София-джамията, халите и по бул.„Мария Луиза” до „Лъвов мост”. Гледката стресна и уплаши колегите от Хърватска.

По това време на денонощието не можеш да срещнеш българин в този район на София, на метри от Президентство, Министерски съвет, Дирекция „Гранична полиция” и Дирекция„Миграция”-МВР. Можеш само да се натъкнеш на тумби от мръсни, зле облечени мигранти с раници на гърбовете. Чува се само арабска реч. В карето около Женския пазар-магазините са с надписи на арабски-месарници, бръснарници, дюнерджийници. Всяка втора кооперация е хостел, приют за докараните в бусове и багажници чужденци от турската граница.

Хората, които живеят в района, не смеят да излязат от домовете си вечер заради масовите сбивания между дрогирани или пияни мигранти вечер. Или просто продават жилищата си. Цените на имотите в центъра на София са убийствено ниски, но желаещи купувачи няма. Как да наречем това освен етническо прочистване на района? Попитах хърватските колеги възможно ли е това да се случи в центъра на Загреб? Те бяха категорични, че това е невъзможно. И ме репликираха с въпроса: Къде е полицията?

За съжаление същата картина се оформя в кварталите„Модерно предградие”„Обеля”, някои части на „Люлин” и„Надежда”. Западните райони на София също са превърнати в „спалня” на доведените имигранти, основно млади мъже, които никой не знае откъде са.

Хората, както и на „Мария Луиза” пишат жалби, писма до МВР,  до Столична община, до ДАНС, но отговори няма и те са оставени да се оправят сами. Полицията прави някакви акции, прибира нелегални чужденци, които след престой в районните са пращани в центровете за настаняване от открит тип. Мигрантите ги напускат след часове и пак са в центъра на София в търсене на трафиканти, които да ги преведат към Сърбия.

За този мръсен и много печеливш бизнес пиша от две години. България е превърната в магистрала за трафик на хора от Турция към Западна Европа. Но българските власти не могат да се справят с този проблем, който крие огромни рискове за националната сигурност на страната, но налива вода в мелницата на политици-популисти„националисти” и всякакви патриотари.

Фризираните отчети на МВР не могат да скрият фактите. А те са, че всекидневно, ежечесасно през границата ни нелегално преминават стотици мигранти. Въпреки оградите, биенето в гърдите пред „Дейвид” и пред други евролидери, ние не можем да опазим границата си. Това е истината.

Тук основна роля играе корупцията в средите на „Граничнаполиция” в частност и МВР като цяло. Публична тайна е колко се плаща на смяна на граничари на браздата за да си„затворят очите” или да изключат термокамерите, за да мине поредната група. И малките деца в столицата знаят, че зад тълпите мигранти на „Лъвов мост” стоят всекидневни рушвети, плащани на три районни управления в София. Преди време един потърпевш от мигрантите в района каза, че това е„златният триъгълник” на три РПУ, където се печели доста добре от подкупи за униформените.

И? Ми нищо, бизнесът си върви. Кметът на София Фандъкова откри топлата вода с думите: София привлича като магнит мигрантите! Добро утро, г-жо Фандъкова! На има-няма няколко километра от вашия кабинет, вече се оформи арабско гето, наричано от столичани „Малкият Багдад”. Но това вие от служебния, брониран, мерцедес няма как да видите. Пък и дали ви интересува ?

По-добре въобще да не коментирам действията на СДВР и МВР, няма смисъл да очакваш от умрял писмо.

Преди година описах как в най-бедния район на Европейския съюз-Северозападна България единственият бизнес е прекарването на хора през браздата.

С пари от този бизнес се строяха скъпи къщи и се купуваха луксозни коли. Сега „патриотът” и „специалист по границата” Валери Симеонов открил, че някои печелели по 60 000 евро от трафика на хора. Ми да, сега ли го разбрахте?

Сега ли се сетихте, че всякакви калибри престъпници зарязаха наркобизнеса и контрабандата на цигари, и се заеха с прекарването на друга стока-хора. Може ли премиерът да каже колко босове на трафикантски мрежи са арестувани и осъдени? Да не се бърка със заловените по случайност шофьори на бусове или дребни водачи през браздата. Цифрата е нула.

През м.г. във Великобритания, Италия, Испания и Холандия бяха разбити огромни трансгранични банди за трафик на нелегални имигранти. Бяха арестувани стотици хора, конфискувани милиони евра от престъпна дейност. А тук?

Къде е ДАНС, прехвалената агенция която трябва да защитава националната сигурност? Ми и тя е в кюпа”. Изпращането на 100 военни на границата беше тържествено обявено преди месеци, даже се спореше с оръжие или без оръжие да бъдат войниците.

През уикенда вътрешният министър Бъчварова обиколи границата, отчете успехи, похвали армията и обеща още по-големи успехи. Обаче имигрантите продължават да влизат в страната като през „врата у поле”. До преди два месеца премиерът Борисов се хвалеше, че нямало никакви мигранти и всичко е ОК, а сега просим помощ от Фронтекс и от цяла Европа. Ако бъдат разпитани оцелелите в Дунав иракчани сигурно ще разкажат как необезпокоявани от никой са минали нелегално турската граница, как са стигнали до Лом, с кой са се пазарили и кой им е взел парите, за да ги удави в реката.

Тоест те са минали преспокойно през цялата страна без никой да ги закача. Въпреки армия и огради на браздата. Между другото историческото „предпазно-възпрепястващо съоръжение” още не е готово. Унгария строи втора ограда, но да не бъдем максималисти.

Можем да направим паралел със съседна Сърбия. От началото на август Белград изпрати армията си на границата. Ама наистина. Има дори конни патрули, а въоржените войници са на всеки километър от браздата. И бизнесът с хора спря. Затова и иракчаните са тръгнали през Дунав. И затова страната ни се оказа пак неподготвена и в небрано лозе. И благодарение на политиката на правителството „да сме добре с всички” се превръща в нещо между санитарен кордон и огромен бежански лагер. А нашита пазачи на лагера ще бъдат потупвани по рамото от европейските чиновници.

За разлика от Унгария, Хърватска, Словения, Сърбия, Австрия и дори Македония, където границата им наистина е затворена. И мигрантите остават тук. И някой в МВРДАНС, прокуратура и др. отговорни институции трябваше да предвиди, че ще тръгнат към Дунава, където междувпрочем няма почти никаква охрана на речната граница. Държавата е абсолютно неадекватна, това показва и страхът и укриването на информация за удавените чужденци. Но да не клатим повече стабилността.

Стефан Ташев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6199 |18.07.2016 Б. Бонев: Ако Нейнски е била кандидатът за президент на Борисов, провалът е огромен . 1| 11871 |08.07.2016 Октай пред Фрог: В държавата нищо не става без Борисов, от Анкара ще има реакция заради ДОСТ . 17| 6495 |20.06.2016 Константинов: Референдумът на Слави ще се провали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads