Реклама / Ads
0| 7408 |14.09.2016 АРТ ДЖУНГЛА

13 български художници зад граница с изложба в България през септември

.
Петото поредно издание на изложбата „Толкова близо, толкова далече“ се открива на 20 септември в Националния дворец на културата и може да бъде видяна от българска публика до 2-ри октомври, съобщиха организаторите от едноименното сдружение.
 
Тази година в изложбата са поканени да участват 13 български автори в областта на изобразителното и визуалното изкуство, избрали да работят и да се развиват професионално извън България.  Със свои произведения ще се включат Атанаска Тассарт /САЩ/,Боряна Росса /САЩ/, Веселина Загралова /Австрия/, Зара Александрова /Германия/, Искрен Семков /Швейцария/, Камен Стоянов /Австрия/, Коста Тонев /Австрия/, Леда Ванева /Финландия/, Лора Димова /Финландия/, Надя Цакова /Великобритания/, Нина Панчева-Киркова /Великобритания/, Севда Шкутова /Австрия/, Янко Тихов /Великобритания/. Голяма част от артистите имат самостоятелни и групови изложби в галерии по цял свят и участват в различни международни изложения. Куратори на изложбата са Мила Старейшинска-Ангелова и Ния Табакова, главен организатор е Снежана Йовева-Димитрова.

 

„Толкова близо, толкова далече“ е проект, който всяка година представя изложба в България на млади български съвременни художници, които живеят и работят в чужбина. От 2012 година досега,изданието има реализирани 4 успешни изложби и две дискусии по теми за изкуството и култура. Със свои картини, инсталации, скулптури, 3D проекти и фотография, пред българска публика са представени над 50 автори.

 

Тази година 13-те автора, които участват в изложбата, представят работи, вдъхновени от теми като пародакса, утопията на идеалния свят, малките моменти като откровение, не/познатите светове и границите на реалността. Някой от художниците търсят по-дръзки и авангардни интерпретации на актуални сюжети като половите стереотипи, тялото, естетиката на комерсиалното общество, цикличността на световната икономика, лични истории. 

 

За първи път в рамките на проекта се провежда резидентска програма. В продължение на седем дни един от участниците в изложбата – Нина Панчева-Киркова,ще изработи творба от мед, която ще бъде показана в експозицията. Предвидена е и отворена публична дискусия на тема „Иновациите в културния мениджмънт“, която се организира съвместно с Асоциация за развитие на София, на 21 септември от 10 ч. В изложбеното пространство на „Толкова близо, толкова далече“ в НДК.

 

Партньори на Сдружение „Толкова близо, толкова далече” - инициатор и организатор на проекта, са Държавната агенция за българите в чужбина, Столична община, Асоциация за развитие на София и Национален дворец на културата. Генерален спонсор на събитието е Аурубис -България.


Ето кои са авторите в изложбата „Толкова близо, толкова далече“ 2016:

 

Атанаска Тассарт живее и работи в Ню Йорк. Завършва Национална художествена академия /София, България/, Parsons School of Design /НюЙорк/ и Училище за визуални изкуства в Ню Йорк. Завършва магистратура със специалност „Мултимедия” в Университета за визуални изкуства Suma Cum Laude в Лодз, Полша и от Университета за приложни изкуства, Виена, Австрия.  Има самостоятелни изложби в различни галерии в Съединените американски щати.

 

Боряна Росса /1972/ родена вСофия, живее и работи в София и Ню Йорк. Твори в областта на пърформанса, филмa, фотографията, дигиталните изкуства, прави собствени кураторски проекти. Заедно с Олег Мавроматти основава групата Ултрафутуро през 2004 г., с която участва в множество международни изложби и биеналета. През 2012 г. Боряна Росса завършва дисертацията си „Полът след Студената война" в Университета „Ренселаер“, Ню Йорк. Преподава видео, кино и интердисциплинарно изкуство в департамента Трансмедия в Сиракузкия университет, Ню Йорк.

 

Веселина Загралова е родена през 1977 г. в гр. Стара Загора. През 2003 г. Завършва Университета „Св. св. Кирил и Методий“ във ВеликоТърново, специалност „Религиознаживопис” (иконопис и стенопис). Живее и работи във Виена, Австрия.

Светозара Александрова е родена в гр. Стара Загора през 1980 г. Завършва

специалност „Живопис” в Национална художествена академия, София. Носител на различни награди, признание Red Carpet за младо изкуство, Австрия/2014 г./, Gesellschafter ART.AWARD,Германия/2009 г./ и наградата „Гауденц Б.Руф” за млади български художнци/2007/. От 2000 г. Художничката участва в многобройни групови и самостоятелн и изложби в Австрия, Унгария, България, Дания, Турция,  Сърбия, Швейцария, Холандия, Германия, САЩ и др. Живее в България и Германия.

 

Искрен Семков е роден през 1984 г. в гр. Оряхово, България. Между 2003 и 2009 г. учи„Педагогика на изобразителното изкуство” в СУ „Св. Климент Охридски". През 2010 г. е поканен от Културното министерство на Австрия по програма за художествен обмен във Виена. Има редица самостоятелни изложби в България, Австрия и Швейцария и участва в групови изложби в Австрия, Бразилия, България, Дания, Франция, Германия, Гърция, Холандия, Полша, Тайван, САЩ. В момента живее и работи във Версоа, кантон Женева, Швейцария.

 

Камен Стоянов e роден през 1977 г. в гр. Русе. През 2003 г. завършва магистратура в Националната художествена академия, София, а през 2005 г.– магистратура  в Академията за изящни изкуства, Виена. През последните години негови акции, видео работи, инсталации, фотографии и пърформанси са показвани на изложби в Будапеща, Берлин, Грац,  Лос Анджелис, Сидни, Виена и др. Живее и работи във Виена и София.

 

Коста Тонев е роден през 1980 г. в гр. Пловдив. През 2004 г. завършва бакалавърска степен в Националната художествена академия в София, след което, през 2008 г.,получава магистърска степен от Академията за изящни изкуства във Виена. В работата си проследява връзката между личния микронаратив и политическото. Чрез визуални препратки към киното, мейларта, езика и текста,той съчетава концептуалния подход с реализъм и предметност.

 

Леда Ванева завършва бакалавърска степен в Националната художествена академия през 2010 г., специалност „Порцелан и стъкло”, а през 2012 г. защитава магистратура по „Фотография” в същото учебно заведение. От 2014 г.насам учи „Нови медии” в Университета за изкуство, дизайн и архитектура „Аалто“, Хелзинки, Финландия. Има самостоятелни и групови изложби в България, Финландия, Австрия, Германия, Холандия и Испания.

 

Лора Димова е родена през 1981 г. в гр. Габрово. Завършва магистратура  специалност „Порцелан и стъкло” в Националната художествена академия, София. От 2012 г. работи и живее в Хелзинки, Финландия, където през 2015 г. завършва магистратура „Изящни изкуства” в Университета за изкуство, дизайн и архитектура „Аалто“. Работи с различни медии, предимно c фотография, видео и пърформанс. Част е от саундпърформанс дуото HUMANIMAL. Нейни произведения са представяни в международни изложби и фестивали в България, Финландия, Швеция, Южна Кореа, Китай, Полша, Чехия, Русия, Германия, Австрия, Великобритания, Хърватия и Мароко.

 

Надя Цакова е родена през 1977 г. в гр. Пловдив. Завършва Националната художествена академия в София със специалност „Графика” в класа на проф. Чуклев. По време на следването си в България печели няколко отличия в национални състезания, след което заминава за Лондон, където е носител на награди в Кралското дружество на живописта и Националната изложба за графика в Лондон.В Англия Надя се занимава основно с фигуративна живопис. Нейни картини са в множество частни колекции в България, Гърция и Италия, както и във Велобритания.

 

Нина Панчева-Киркова завършва Художествено училище за изящни изкуства „Цанко Лавренов”, гр. Пловдив, а след това – бакалавърската си степен в Академия за музикално и танцово изкуство, гр. Пловдив със специалност „Живопис”. Магистратурата си по Изящни изкуства завършва в Университета на Саутхемптън, Великобритания (University of Southampton) през 2011 г. В същия университет през 2015 г. Защитава докторска степен с практическо изследване върху живописта в пост-комунистическа България и отношението й към социалистическия реализъм.  Живее и работи в Лондон, Великобритания.

 

Севда Шкутова учи специалност „Изкуствознание” в Нов български университет до 1997 г. и завършва същата специалност във Виенския университет през 1998 г. Между 1998 и 2002 г. следва Живопис и Графични изкуства в Академията за изящни изкуства във Виена. От 2004 до 2005 г. участва в резидентска програма в Чикаго.Участник е в самостоятелни и групови изложби в Австрия, Швейцария, Германия, Италия, Словения, Словакия, Унгария, Полша, България, Хърватска, Белгия, Русия и САЩ. Живее и твори във Виена, Австрия.

 

Янко Тихов завършва специалност „Графика” през 2001 г. в Националната художествена академия, София. Веднага след това заминава за Лондон, където живее и до днес. В Англия се засилва интересът му към дигиталната  графика и фигуративната живопис. Тихов излага в множество международни изложби и е представен от две галерии в Лондон и една в Женева. Негови картини са притежание в частни и музейни колекции. Участва в изложения на Кралската академия за изкуства в Лондон, Националната портретна галерия, Аукционна къща Кристис и Лондонското изложение на изкуството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6293 |24.08.2016 Новият български филм "Вездесъщият" е за манията да следиш всички наоколо . 0| 5728 |02.08.2016 Три български филма в Седмицата на независимото кино в Ню Йорк . 1| 7754 |10.07.2016 Разходите за „Българския Лувър“ са десет пъти повече от приходите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads