Реклама / Ads
3| 11780 |15.09.2016 ПОЛИТИКА

Юнкер дава 200 граничари и 160 млн – смях...

.
Вечна дружба...
В годишната си реч за състоянието на ЕС председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер обеща, че в България ще се изпратят 200 служители на граничната агенция Frontex, както и 50 превозни средства.
 
Представители на властта и някои медии радостно запърхаха с крилца за специалната любoв на ЕС към България и как се изпълнява обещаното към премиера Борисов.

ЕС ни обещава и 160 млн евро помощ. Обещава, но още не ги е дал. Борисов настоява.

 

Дано успее. Истината е, че 160 млн е абсолютно смешна сума за задачите, които ни възлага Брюксел. Жалка сума, отбиване на номера!

 

Границата ни с Турция е 240 км. По норматив всеки километър трябва да се охранява от минимум двама души. За да се спазват наредбите за почасово дежурство, това прави по 6 човека на километър. Плюс старши на групите, командири по веригата на различните звена, обслужващ персонал, свръзки, тилово обезпечение, оръжейни специалисти, радиоспециалисти, компютърни специалисти, преводачи и пр. Това прави общо над 2000 човека само на турската граница.  А ни пращат 200 за всички граници. Това ако не е виц – здраве му кажи. Или май подигравка.

 

И все пак никоя помощ няма да е ефективна, ако се управлява по старому. Пълно незачитане на законите, правилата и обществените очаквания демонстрира вътрешният министър Румяна Бъчварова.

 

Бившият заместник - директор на „Гранична полиция” Йотко Андреев, който бе освободен след скандала с обществената поръчка за превоз на мигранти, възложена на арестуван за трафик на хора, е преназначен на друга ръководна длъжност. От Бъчварова. Сега Андреев е назначен като началник на отдел в дирекция „Миграция” в МВР.  Йотко Андреев е близък на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

 

Със заповед на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова от 16 август тази година е преназначен старши комисар Йотко Андреев, зам. - директор на Главна дирекция „Гранична полиция”, на ръководна длъжност началник на отдел в дирекция „Миграция” в МВР, комисар. Интересното е, че само ден преди това – на 15 август, именно Бъчварова прие оставките на главен комисар Антонио Ангелов и на старши комисар Йотко Андреев, ръководил процедурата и сключил договора за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали и задържани лица във вътрешността на страната. Трафикант бе избран да превозва мигрантите към центровете за настаняване.

 

Уволненията дойдоха след като премиерът Бойко Борисов разпореди на вътрешния министър Бъчварова да освободи цялото ръководство на „Гранична полиция” заради обществената поръчка.

 

                                      Какво правят другите? Ето какво.

 

- САЩ одобриха рекордните 38 млрд. долара, които ще бъдат отпуснати на Израел под формата на военна помощ през следващите 10 години, съобщи Държавният департамент. Това е най-голямата сделка от този тип за Вашингтон. Предишната сделка за военна помощ към Израел изтича през 2018 година и предвижда отпускането на 3,1 млрд. долара годишно за Тел Авив, припомня ВВС.

 

- На 21 юни Гърция получи поредния транш от помощ в размер на 7,5 млрд евро. Парите идват по линия на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).  До 2020 година Атина ще получи 35 милиарда евро помощ.

 

- Португалия – за три години страната получи 78 милиарда евро помощ за антикризисни мерки в областта на икономиката.

 

- Още през 2005 г. САЩ ни обещават десетина бойни самолети F-16. Оттогава тази тема се разтяга като дъвка. Дори Португалия се включва в  „благотворителното” наддаване, като ни предлага 20 F-16 трета употреба. Израел ни обещава от същите самолети. Швеция ни предлага нейни самолети. В крайна сметка Израел получава 40 чисто нови F-16, а ние – нито един.

 

- Умната Полша успява да получи близо 40 милиарда евро помощи и 42,4 милиарда евро допълнително вписани в новата финансова до 2020 година за модернизиране на земеделието. По нарастване на приходите от земеделие сега Полша е №1 в ЕС. По производство на картофи Полша би досегашния първенец Китай.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2241 |29.03.2024 20 години в строя на НАТО! . 4| 9428 |28.03.2024 "Защо Крокус, а не Кремъл!" От Санкт Петербург до Магадан полицията арестува хора заради атентата . 4| 10446 |27.03.2024 Politico: Украйна се приближава към най-опасния си период. Помощта на Запада трябва да завали . 10| 3038 |26.03.2024 Дмитро Кулеба: Дайте ни проклетите "Пейтриът"!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads