Реклама / Ads
0| 3981 |15.09.2016 НОВИНИ

ЦИК напомни: Гласуването е задължително, иначе си аут от избирателните списъци

.
Гласуването вече е задължително. За този нов момент напомни говорителят на ЦИК Александър Андреев. В случай че не се гласува в два последователни избора от един и същи вид, гражданинът ще бъде отписан от избирателните списъци, уточни той.
 

От дучите на Андреев стана ясно, че Централната избирателна секция не е отказала регистрация за предстоящите президентски избори до този момент. До този момент има две регистрации - на ГЕРБ и на ИК за издигане на Веселин Марешки за президент.

 

До момента ЦИК не е постановила отказ от регистрация за Юзеир Юзеиров, но е върнала документите му с указания за отстраняване на съществуващи нередности.

 

„Друг съществен момент е по отношение на гласуването на изборите в чужбина. Отпаднаха така наречените автоматични избирателни секции”, обясни Андреев и уточни, че секция ще се разкрива само при подадени 60 броя заявления. Задължително избирателни секции ще се откриват в дипломатическите и консулските представителства, съблюдавайки режимите в конкретната страна.

 

„Беше променен и начинът, по който бяха формулирани списъците за гласуване, а именно въз основа на заявленията”, уточни той.

Всеки би могъл да бъде дописан в списъка като подаде декларация в изборния ден, че не е гласувал в същия вид избор на друго място. Вече е активна и електронната платформа на ЦИК за подаване на заявления, достъпна на адрес: https://www.cik.bg/bg/pvr2016/foreign/submit.

 

Освен на сайта на ЦИК електронно, заявлението може да бъде подадено и в дипломатическото или консулското представителство. Андреев информира, че тече приемането на решенията, свързани с назначаването на районните избирателни комисии. До момента са назначени -12, остава да бъдат назначени останалите до 32.

 

Камелия Нейкова уточни сроковете за регистрация. За президентските избори инициативните комитети следва да се регистрират до 23-ти септември, до 21-ви септември е срокът за партиите.

От 19-ти септември до 4-ти октомври е срокът за кандидатските листи. За участие в информационно разяснителната кампания за националния референдум срокът е до 26- ти септември. От 19 септември до 1-ви октомври регистрацията за частичните местни избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4969 |11.09.2016 Support Irina Bokova: Слуховете за смяна на Бокова влияят лошо на гласуването . 0| 4155 |14.07.2016 Гласуването в чужбина имало повече морален характер . 7| 5200 |07.05.2016 Започва гласуването за ръководни органи на БСП . 0| 4047 |21.04.2016 Речено-сторено: Гласуването стана задължително!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads