Реклама / Ads
0| 3716 |16.09.2016 НОВИНИ

Вигенин: Сърбия е притеснена от потока нелегални мигранти през България?

.
Кристиан Вигенин
„Основателни ли са притесненията на сръбските власти за силен поток от нелегални мигранти през България?”. Този въпрос отправи Кристиан Вигенин, международен секретар на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ към вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
 
Той обясни, че правителството на Сърбия е взело решение да изпрати допълнителни полицейски части и военни на българо-сръбската граница, мотивирайки се със засилен приток на нелегални емигранти от България.

Бившият външен министър заяви, че обобщените числа за заловените от българските власти нелегални емигранти, показват стряскащи съотношения - на българо-турската граница за заловени около 3500 до края на месец август, във вътрешността на страната около 5500, а на изхода към Сърбия само тези без регистрация са 3400. „Огромен брой емигранти преминават безпрепятствено южната ни границата и биват залавяни във вътрешността на страната или на изхода. Можем само да гадаем колко са прекосили страната ни без да бъдат заловени. Това хвърля сянка върху претенциите, че тази граница е една от най-добре охраняваните граници в ЕС”, категоричен бе социалистът.

Кристиан Вигенин заяви, че е недопустимо хора да минават българската граница и срещу тях да не бъдат налагани санкции. По думите му ако е необходимо трябва да се внесат промени в закона. Той отбеляза и тревожната тенденция, че общо задържаните гражданите на трети страни са намалели спрямо 2015 г. с 30%, но задържаните на входа на страната ни са намалели с 50%.

Борисов ще иска 160 млн. евро от ЕС незабавна помощ за България. За какво ще бъдат разходвани тези пари?

Вигенин припомни, че днес има среща на върха и преди заминаването си премиерът е заявил че ще иска и очаква да получи 160 млн. евро подкрепа за България "сега и веднага". „За какво са тези средства, кога ги очаквате, за какво ще се усвоят?”, попита Вигенин. Депутатът от ПГ на левицата попита същи и каква е очакваната техническа подкрепа в следващите седмици и месеци, с която да подпомогнат българските служби в гарантиране на сигурността на границите ни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3698 |15.09.2016 Сърбия арестува терористи, един от тях бил с фалшиви бг документи . 0| 4814 |12.09.2016 Съдът в Сърбия не екстрадира Цветан Василев, връща делото . 0| 4538 |11.09.2016 66 наркотрафиканти задържани при акция „Цунами“ в Сърбия . 0| 3614 |07.09.2016 Мигрантският поток от България към Сърбия не бил толкова голям

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads