Реклама / Ads
0| 4939 |18.09.2016 НОВИНИ

Скандал между САЩ и Русия след удари по сирийската армия

.
Най-малко 80 сирийски войници са били убити при въздушни удари на ръководената от САЩ коалиция над армейски позиции в близост до летището в Дейр ез-Зор в събота, съобщи Сирийската обсерватория за човешките права, цитирайки източник при летището, предава Reterus.
 
Съветът за сигурност на ООН се събра извънредно по инициатива на Русия, след като при американски въздушен удар в Сирия бяха убити над 60 войници от правителствените сили, съобщават световните агенции. От Вашингтон твърдят, че поради грешка техни самолети са открили огън по укрепление в Дейр аз Зур и на практика са помогнали на ИДИЛ да напредне в региона, съобщи BTV.
 „Ударите на американските военновъздушни сили по сирийската армия навеждат на извода, че Белият дом защитава "Ислямска държава", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. САЩ реагираха остро по време на провелата се по-късно среща при закрити врата. "Дори по стандартите на Русия тазвечершният номер - номер, изпълнен с четене на морал и самоизтъкване - е уникално циничен и лицемерен", заяви постоянният представител на страната в ООН Саманта Пауър. Тя заяви, че Русия не е свиквала извънредни срещи за Сирия, докато сирийският режим е атакувал опозиционните сили и е пречил на хуманитарната помощ да достига обсадени райони. Според нея „това е отвличане на вниманието от случващото се на терена в Сирия". Руският постоянен представител Виталий Чуркин напусна заседанието в знак на протест. Той отбеляза, че авиоударът е поставил "доста голяма въпросителна" върху бъдещето на уреденото с посредничеството на САЩ и Русия спиране на огъня в Сирия. Междувременно, сирийската държавна информационна агенция САНА предаде, че правителствените сили са успели да си възвърнат загубените при американската атака позиции в обсадения от джихадистите град.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4429 |17.09.2016 Плащаме на Русия за „Белене“ до края на годината . 0| 3640 |16.09.2016 Пожар гори в Бургаско между селата Рудник и Брястовец . 4| 15605 |16.09.2016 СКАНДАЛ! Синдик нахлу в ТВ7, изземва техниката преди предаването на Кулезич . 0| 3871 |15.09.2016 Анексираният Крим се готви за първи избори в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads