Реклама / Ads
12| 35500 |18.09.2016 АКТУАЛНО

Пено, мисли ма, Пено !

.
Георги Коритаров
Днес трябваше да гостувам при Люба Кулезич. В хаоса и скудоумието, които са завладели медиите, а вече пълзят и към цялото обществено пространство, все пак трябва да има някакво място, където човек да развива и сериозни гледни точки. Щеше да бъде истинско аналитично предизвикателство да поговорим за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и перипетиите около нея. Щеше, ако не бях прочел новината на Георги Готев за формата, в който при премиера Борисов е било обсъждано възможно оттегляне на кандидатурата на Бокова и заместването й с Кристилана Георгиева.
 

 Колегата Готев разбрал, че в обсъждането при Бойко Борисов са участвали, от една страна Иван Кръстев и Томислав Дончев, а от друга – Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Комизмът на подобен формат не се нуждае от обяснение. Достоверността на разказа на Готев, поне за мен, не се нуждае и от доказване. Случайно бях разбрал, че на 12 септември Райчев е бързал за срещата при премиера, където е трябвало да бъде и Иван Кръстев.

 

Впрочем – малко за комизма. В този формат пред премиера разпределението е трябвало да бъде: двама застъпници за Бокова,  двама – за Георгиева, но с едно намигване мога да подскажа, че пропорцията далеч не е била изравнена. Дотук с политическото воайорство – кой с кого се съвещава. А сега – големият контраст и голямата тема, или големите липси...

 

Днес е 18 септември и тази дата със сигурност ще остане в историята като втората, вече демонстративно политическа окупация на Крим. Руснаците провеждат парламентарни избори, които ще обхванат и територията на анексирания полуостров.

 

Позвъних тук-там на приятели – редактори в големите телевизии и ги попитах дали предвижат тема за руските парламентарни избори в Крим. Отговорите бяха отрицателни, а една от близките ми приятелки от времето, в което работех в Нова телевизия, ми каза: „Какво се интересува леля ти Пена на село от кримски избори? Ще правим тема за царските конюшни.“ Оказва се, че единственото място, където е можело да се съчетаят темите за окупирания Крим и за Ирина Бокова е щяло да бъде при Люба Кулезич. И куриозът е, че ако имаше излъчване, сигналът нямаше да се приема чрез големите кабелни оператори, а евентуално чрез някакви маргинални, регионални кабеларки, където тъкмо незаинтересовани от Крим лели Пени, щяха да ни гледат. Затова сега ще се обърна към леля Пена.

 

Лельо Пено, твоят символен образ разката фамилията на българските медии и прогони от тях каквато и да било сериозност и отговорност. Сега обаче ще те натоваря с мисли, непосилни за твоя, изфабрикуван от редакторите, манталитет и ще те залея с вряла вода. На кого мислиш, Пено, принадлежи израза „Украйна е Крим и Крим е Украйна“? Току виж си се сетила, че това са думи на президента Росен Плевнелиев. А сега се приготви: Кой каза, че Крим принадлежи към Украйна и ние винаги ще имаме съзнанието за това? Пено, мисли! Пено, ще те съдера от мислене! Това че Крим принадлежи към Укайна го каза българският кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова. (четете цялото интервю с Ирина Бокова ТУК) А какво всъщност ни казва Бокова с това свое послание? Тезата, че Крим принадлежи към Украйна е неотменимата основа за наложените санкции срещу Русия заради извършената от Кремъл окупация.

 

Групичката, хортувала си при премиера Борисов, изобщо не е засягала темата за окупирания Крим, предсоящите незаконни избори там и тъкмо в този контекст – темата за българската кандидатура за генерален секретар. Мила ми Пено, дори си мисля, че руската пета колона в България и така наречената левица, чиито представители дори съветват премиера Борисов, носят пряка политическа и човешка отговорност за разколебаването на кампанията на Бокова. Техният вой (като на вуци, лельо Пено) за сваляне на санкциите срещу руските агресори изцяло компрометира принципната евроатлантическа позиция на Бокова за Крим като неотделима част от Украйна. Ако Бокова бъде оттеглена заради неубедително представяне, вина за това ще носи проруската българска левица, чиито лозунги подрониха европейския имидж на тази кандидатура. А ако се случва нещо друго? Знаеш ли как ще го проверим, лельо Пено?

 

Ако българското правителство на премиера Борисов не заклейми официално провежданите на територията на Крим руски парламентарни избори и не ги обяви за незаконни, а след някой и друг ден оттегли Бокова и кандидатира Кристалина Георгиева, това ще означава, че истинската, макар и скрита, проруска кандидатура на България се нарича Кристалина Георгиева. Питаш ме защо ли? Ако България категорично обяви за незаконни руските избори в Крим, вероятността за руско вето върху българската кандидатура ще бъде много голяма. А ако Кристалина Георгиева бъде издигната с убеждението, че ще бъде подкрепена и от Русия, това преминава през мълчание за Крим. Малко е сложно да се разбере, но е истина – в България свои изяждат своите. Хайде сега, лельо Пено, отивай да си догледаш брадърите. А ти, Люба, фани Василев, та удари Пеевски и да се чуе такъв тътен, че макар и да няма никакви сериозни медии, поне да остане усещане за някакво разклащане. А леля Пена да си помисли, че на козела Топко са му се разклатили крушките.

 

Георги Коритаров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15334 |27.06.2016 Д. Станев, ЧЕЗ: Да се помисли за защита на клиентите при смяна на доставчик . 4| 7210 |05.04.2014 Депутатът Свиленски: Българинът се мисли за велик и гине по пътищата . 9| 6947 |24.01.2014 Митничари измислиха нов подкуп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads