Реклама / Ads
0| 3823 |19.09.2016 НОВИНИ

МВР: Над 70% от мигрантите са млади мъже от Афганистан

.
Профилът на мигрантите тази година е различен – те вече не са семейства, бягащи от Сирия и Ирак, а над 70 на сто са млади мъже, предимно от Афганистан, каза зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев на кръгла маса за бежанската криза.
 

Дискусията е озаглавена „Бежанската криза – национални рискове, регионални измерения и мерки за овладяването ѝ“ и е организирана от КНСБ. По думите на Гунев голяма част от тези хора са в юношеска възраст, която в Афганистан се приема за реалистична за пращането на младия мъж на гурбет.

 

Същевременно, само през юли тази година, е работено по 144 случая с непридружени деца от различни страни, отчете министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на кръглата маса, съобщи БТВ.

 

През август случаите на непридружени деца са пет, а през септември е работено по нови три. По думите на Русинова социалните работници и отделите за закрила на детето срещат най-различни трудности – от установяване на самоличността на децата и тяхната възраст, през липсата на информация за здравословното им състояние, езиковата бариера при комуникацията, до липсата на адекватна социална услуга, насочена конкретно към непридружените деца. Проблем са и кадрите, допълни министърът.

 

Според зам.-министър Гунев ситуацията с бежанската вълна у нас е стабилна и не ескалира. През последните четири години всяка есен има сезонност на миграционните движения към Европа през българските граници. Този месец наблюдаваме натиск, който е сравним със септември през последните четири години, допълни той.

 

Гунев увери, че в момента българската граница се охранява много по-добре от когато и да е било преди това. Многопластовият модел на охрана и на работа с нелегални мигранти и бежанци се прави за първи път в Европа, каза зам.-министърът и допълни, че този модел тепърва се въвежда в други страни.

 

Председателят на Държавната агенция за бежанците – Петя Първанова, припомни, че се предвижда ограничаване на движението на бежанците само в определена зона, а не както е сега – в цялата страна. Това ще стане с промяна в Закона за убежището и бежанците. От 10 септември вече съществува и първото помещение от затворен тип. Там се настаняват хора само в определени случаи – когато лицето може да се укрие или при нарушение на обществения ред, добави Първанова.

 

Миналата година бежанците от Сирия не създаваха такива проблеми, както сега кандидати за убежище от други националности, посочи тя.

 

Редовно се правят срещи с бежанците и им се обяснява редът в страната, защото често те са и неграмотни.

 

Вече има 36 деца на бежанци, които учат български език в три училища.

 В момента кандидатите за убежище могат да работят след деветия месец на пребиваването си, но може би е добре да се върне старият срок от три месеца, посочи Първанова. Ако едно лице не бъде интегрирано, то неминуемо ще отиде в контингент, който създава проблеми на националната сигурност, каза още тя.

 

Русинова напомни на общините, че европейските средства за интеграция на маргинализираните общности могат да се ползват и за мигрантите. По линия на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ има отделени 80 млн. лева, които могат да се комбинират със средства от други европейски програми за интеграция на уязвимите групи, посочи Русинова. По мерките, които ще бъдат отворени в края на месеца, 30 милиона са насочени за общините, които предвиждат социални жилища, а останалите пари ще се разпределят на конкурентен принцип. Всяка община ще може да получи директно финансиране на базата на одобрените концепции, за да направи пълен интеграционен пакет, каза министърът на труда и социалната политика.

 

Усилването на външната граница на ЕС трябва да е свързано с приемането на България в Шенгенското пространство, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на конференцията.

 

Синдикатите са най-големите граждански организации в страната и усетихме, че напрежението от бежанската криза вече ескалира. Наша работа е да се борим за правата на българските граждани, които работят, както и на тези, бягащи от война и идващи в страната.

 

Искаме да насърчим институциите да бъдат единни и настъпателни, дошло е времето на България да се възползваме от ситуацията, възникнала от бежанската криза, каза Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3848 |18.09.2016 Мигрантите у нас били 30% по-малко в сравнение с 2015 г . 0| 3726 |17.09.2016 Експлозия в серзиз обгори двама мъже в Хасково . 0| 4468 |17.09.2016 Мигрантите вече не ползвали хостелите в центъра на София . 0| 3533 |16.09.2016 Официално поискахме от ЕК 160 милиона евро за мигрантите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads