Реклама / Ads
24| 106331 |20.09.2016 ГЛАСЪТ

Какво погребение предпочитате, г-н Главен прокурор?

.
Нашите прокурори не са застрашени от мафиотски взривове като италианските...
Започнете с това, да вкарате в затвора трима свои приятели. Вие знаете за какво, и те знаят за какво. Ако някога висш български прокурор направи това, много е вероятно да бъде убит.
 
Организирайте му пищно погребение, защото ще е дал на страната си това, от което е лишавана години наред – справедливост.

 

Прокуратурата няма да проверява твърденията на мажоритарния собственик на унищожената КТБ Цветан Василев, направени в интервю пред проекта "КТБ – Дневник” преди няколко дни. Това научаваме от говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя е уточнила, че след като Софийската градска прокуратура се е запознала с изнесените от Василев данни е преценила, че няма основание да се самосезира и да започва проверка за истинността на информацията. Кратко, неясно и мерзко. Но те друго не знаят. Те друго не могат.

 

В петък президентът Росен Плевнелиев също призова прокуратурата да започне проверка на фактите, изнесени в интервюто на Цветан Василев. Преди него това направиха експерти, тук-там и някой политик от втора линия. Тези от първа бяха заети с вълнения и аплаузи за осигурените 160 млн евро за „борба с бежанците”. Нещо като борбата с кърлежите, с комарите, ромското включване, безработицата... Такива сме си – все се борим с нещо или за световен мир и прогрес.

 

А в последното си интервю Василев посочва конкретни фирми, имена и сделки, очертаващи цяла една схема от олигархичен тип на обвързаности и политическа корупция. В предните си интервюта прави същото.

 

Да вкарате трима свои приятели в затвора... е мисъл на Ли Куан Ю, дългогодишен премиер на Сингапур и философ. Именно от този израз тръгва той и неговата страна към възхода, изумил целия свят. Ю провежда невиждани реформи в съдебната система, икономиката и образованието. Страната му се превръща в едно от най-богатите и некорумпирани места в света.

 

Ако не се бориш за доверието на хората, няма да получиш дори омразата им. А това означава  мъртъв приживе. Казали са го китайците, хиляда години преди Аспарух да „кацне” отсам Дунав. И понеже хана е имал грижи с ордата си, не му е било до конфуционство и мъдрости. Така сме пропуснали един от първите и най-важни уроци.

 

Ще ви кажа нещо лично, г-н Главен прокурор: Аз съм възпитаван в традиционните български ценности. Учили са ме да уважавам по-възрастните, да се грижа за семейството, да не предавам приятелите си и да постъпвам с тях както трябва. Опитвам се да спазвам тези ценности, но невинаги съм успявал. Учили са ме също да уважавам държавата и нейните институции. Но ако ме оскърбят и постъпят с мен несправедливо и аз не съумея да се защитя, ще престана да се уважавам. Това също е важна част от възпитанието ми.


Този урок човечеството е научило също хиляди години преди да се появим на картата. И най-великият сред пълководците и владетелите – Цезар – бе изненадан в Сената от мечовете на съратници и славещи го. Изключение не е имало и няма да има, каквото й да ви нашепва Нарцис, г-н Цацаров...

 

Вие унижавате българските граждани. Отказвате да образувате дори формални проверки на сигналите и публикациите за криминалния бизнес на мафиотския кръг около и зад Делян Пеевски. Правите това демостративно. Отказвате да изпълнявате задълженията си и спрямо други представители на властта, политиката, съдебната система, проядени от корупцията като сюнгер. Как мислите: колко време ще издържите, когато оскърбените и унижени граждани решат да се защитят? И какво ще е погребението Ви?

 

Ако не Ви харесват тези мои думи, можете да ме превърнете в обвиняем и да ме осъдите, както Ви е учил Вишински. И Вие ще знаете за какво, и аз ще знам за какво... Само че аз веднъж вече бях умрял и видях някои чудни неща – беше 22 септември, Денят на независимостта. Вие, г-н Цацаров, знаете ли какво е независимост?

 

На Вас мафията никога няма да посегне. Вие знаете защо, и тя знае защо. Аз си мисля, защото сте обратното на Фалконе.

 

А сега погледнете първо скъпия си часовник, след това и телефона, по който могат да се изпращат SMS-и. Вие знаете на кого, и Той знае от кого.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 13231 |24.06.2016 Великобритания си тръгва, какво става с Европа и ЕС? . 0| 13828 |31.03.2016 А какво става с медиите на Пеевски? . 104| 32140 |02.03.2016 Какво знаеше, но не каза на глас Ваньо Танов. Ордени...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads