Четирима на съд за трагедията в Горни Лом

0

|

2483

|20.09.2016
Четирима на съд за трагедията в Горни Лом

Прокуратурата даде четирима души на съд заради взрива в завода ”Миджур” край село Горни Лом през октомври 2014 г.


Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова са обвинени в причиняването на смъртта на 15 души и телесни повреди на други двама при професионална непредпазливост, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение, пише „Правен свят”.

 

Валери Митков, който е проектант и собственик на завода, ще отговаря за това, че през май 2011 г. е изготвил част от технологично инвестиционен проект на обекта - завод "Миджур" с подобект "Ремонт и възстановяване на взривилия се цех "С". При изготвянето му, в нарушение на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, той "не е разработил конкретни технически и технологични решения за разснарядяването на боеприпаси, което е най-рисковия етап от обезвреждането им". В проекта си той не е посочил важни за безопасността при извършването му параметри, като видовете боеприпаси, които ще се утилизират, пълно описание на производствения процес, избраното технологично оборудване, разположението на работните места и др. Според прокуратурата тези нарушения са в причинно-следствена връзка с възникналия взрив, при който загина и синът на Митков.

 

При разследването са били събрани доказателства и за извършено от Митков документно престъпление, в качеството му на длъжностно лице. Той ще отговаря пред съда, че на 17 февруари и 23 март 2010 г. е съставил официални документи до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, че "Видекс" АД има възможност и готовност за утилизация на противопехотни мини, както и че производствената авария в завод "Миджур" от 3 февруари 2010 г. не възпрепятства продължаването на процеса по демилитаризация на мините.

 

В действителност възможност за обезвреждане към 17 февруари и 23 март 2010 г. не е съществувала, тъй като при възникналата в началото на февруари авария на територията на завода е бил напълно разрушен цехът за утилизация на боеприпаси. Според разследващите целта на Митков е била тези документи да бъдат използвани пред министерството и пред Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение.

 

Митков е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 20 000 лв. Инж. Палма Иванова, която е била инспектор "Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност" в завода, е обвинена, че е нарушила законови разпоредби за охрана и безопасност на труда на работниците в цеха.

 

Ивелина Бахчеванова също е привлечена за две престъпления, и двете по служба.

 

Към 2008 г. Бахчеванова е била директор на дирекция "Международно контролирана търговия и сигурност" при Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение. Тя е била длъжна да запознава председателя на комисията и нейните членове с всички заявления за даване на разрешение за сделки с оръжия, както и с приложените към тях документи. От приложените към заявлението документи комисията вземала решение, с което разрешавала или не конкретна сделка с оръжия.

 

На 10 юли 2008 г. Валери Митков като изп. директор на "Видекс"АД е сключил договор с АКМОН С.А. за безопасна ликвидация и разснарядяване на противопехотни мини на стойност 510 786 евро. За да се реализира изпълнението на този договор е следвало "Видекс"АД да получи надлежно разрешение от междуведомствената комисия, чийто секретар е Бахчеванова, за трансфер на противопехотните мини.

 

Разследването е установило, че през август 2008 г. Митков е предоставил на Бахчеванова, заявление с искане за трансфер на противопехотни мини, към което е приложил договор с АКМОН С.А. и други документи. В документите липсвали вписани технически параметри на противопехотни мини и не е била включена задължителна клауза за недопускане на реекспорт от купувача без писмено съгласие на междуведомствената комисия. Не били приложени и изискваните от закона копие и заверен превод на български език на документи, които удостоверяват произхода, придобиването и функционалното предназначение на противопехотните мини. Липсвало и изискваното от междуведомствената комисия положително становище от служба КОС на МВР за създадени условия за съхранение и технология на утилизация.

 

В периода от 11 август до 2 октомври 2008 г. Бахчеванова нарушила и не е изпълнила служебните си задължения като не е уведомила комисията за липсата на изискуемите документи, а вместо това предложила комисията да даде разрешение за трансфер по повод сделката с АКМОН С.А.

 

Същото престъпление Бахчеванова е извършила и в периода от 3 февруари до 12 април 2010 г., когато отново за изпълнение на договора с АКМОН С.А., Митков е подал до междуведомствената комисия заявление за разрешение за трансфер на гръцки противопехотни мини, а Бахчеванова не е изпълнила и е нарушила служебните си задължения. Въпреки липсата на изискуемите документи комисията е дала разрешение за трансфер на боеприпаси.

 

Четвъртият обвиняем Божидар Василев ще отговаря също за две престъпления по служба. Като началник на отдел "Контрол върху общоопасните средства" в дирекция "Охранителна и пътна полиция" при Главна дирекция "Охранителна полиция" той е нарушил служебните си задължения. На 6 юли 2009 г. е дал разрешение за производство на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси на територията на завода до 6 юли 2012 г., с което е разрешил на "Видекс"АД непозволени в законовата уредба дейности по разснарядяване и обезвреждане на противопехотни мини, които не са загубили способността си да се детонират и подлежат на унищожаване чрез взривяване. По този начин Василев е дал възможност на "Видекс" АД да произвежда взривни вещества за граждански цели и да извършва дейност по утилизация на оръжия и боеприпаси.

 

От доказателствата по делото се установява, че в началото на юли 2011 г. "Видекс" АД е подало заявление до МВР за даване на разрешение за производство на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Василев не е изпълнил служебните си задължения и без да е спазена разписаната в закона процедура, и без задължителните становища на експерти, на 23 юли 2012 г. е издал разрешение на "Видекс"АД за утилизиране на противопехотните мини, въпреки че същите са били боеприпаси с експлозивно действие. Тъй като те не са били загубили способността си да се детонират, е следвало да се унищожат чрез взривяване. Божидар Василев, Ивелина Бахчеванова и Палма Иванова са с мерки за неотклонение "подписка".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Chris Cornell ”Fell On Black Days” Soundgarden Cover Live @ SiriusXM // Lithium

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах