Реклама / Ads
0| 4079 |20.09.2016 СВЯТ

Спешна среща между Кери и Лавров заради огъня в Сирия

.
Кери и Лавров
Извънредна среща на първите дипломати на Съединените щати и на Русия се провежда в момента в Ню Йорк.
 

Джон Кери и Сергей Лавров се опитват да намерят начин за съживяване на продължилото само седмица примирие в Сирия. Бойните действия там бяха възобновени днес с пълна сила след снощната бомбардировка на хуманитарен конвой близо до северния град Алепо, съобщи БНТ.

 

Освен Кери и Лавров, в един от най-луксозните манхатънски хотели преди около два часа се събраха висши дипломати от 21 страни от т.нар. Международна група за подкрепа на Сирия. Спешната среща е отчаян опит за спасяване на, както Джон Кери бе казал - "последния шанс за прекратяване на гражданската война". Късно снощи, след като режимът в Дамаск обяви за мъртво прекратяването на огъня, Кери коментира предпазливо:

 

    Джон Кери заяви: "Руснаците трябва да контролират Башар ал Асад, който очевидно бомбардира безогледно, включително хуманитарни конвои. Нека почакаме да разберем фактите. И чак тогава да отсъдим".

 

Малко след това изказване Съединените щати реагираха остро на шокиращо нападение срещу конвой с хуманитарни помощи в контролираното от бунтовници селище Урум ал Кубра, югозападно от Алепо. 18 от общо 31 камиона бяха унищожени. Загинаха поне 20 души.

 

От ООН нарекоха рейда "военно престъпление" и преустановиха доставките на помощи за сирийското население за неопределено време.

 

    Беноа Карпентиер, говорител на Международната федерация на Червения полумесец уточни: "Вчерашното нападение беше грубо нарушение на международното хуманитарно право и е неприемливо. Липсата на защита за хуманитарните работници ще лиши милиони хора от помощи, от които зависи оцеляването им".

 

Москва отрече тя или Дамаск да са бомбардирали конвоя. Кадрите на пораженията показвали, че камионите са подпалени по друг начин. Твърде случайно на мястото точно в този момент са се оказали бойци от свързаната с фронта "Ан Нусра" организация "Белите каски".

 

Междувременно Русия и Сирия бомбардираха днес бунтовнически квартали на Алепо. За въздушни рейдове и бе съобщено от още няколко града в Сирия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4352 |19.09.2016 Джамбазки: Нормално ли е бежански център между университет, детска градина и училище? . 0| 4939 |18.09.2016 Скандал между САЩ и Русия след удари по сирийската армия . 0| 3640 |16.09.2016 Пожар гори в Бургаско между селата Рудник и Брястовец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads