Реклама / Ads
1| 4312 |21.09.2016 НОВИНИ

Бокова - фаворитката на Китай за шеф на ООН

.
Ирина Бокова
Ирина Бокова – българката, ръководител на агенцията на ООН за световното наследство, ще бъде фаворитката на Пекин за ръководител на ООН, след като генералният секретар Бан Ки Мун напусне поста в края на тази година, коментират китайски анализатори, цитирани от БГНЕС.
 
Бокова е първата жена и първият представител на Източна Европа, който застава на чело на ЮНЕСКО и печели репутация, наблягайки на диалога между различните страни. Миналия месец Бан Ки Мун заяви, че е „крайно време“ за идването на жена генерален секретар след осем мъже лидери през последните седемдесет години. Досега не е имало ръководител на ООН, избран от Източна Европа и според неписаните правила на регионалната ротация това трябва да бъде поправено.

Въпреки това Бан Ки Мун не посочил някой отделен кандидат, заявявайки, че има „много изключителни мотивирани жени лидери, които наистина могат да променят този свят, които могат активно да се свържат с останалите световни лидери“. Има пет кандидатки, които се състезават за поста – Бокова, Хелън Кларк (Нова Зеландия), Кристина Фигерес от Коста Рика, Наталия Герман (Молдова) и Сузана Малкора (Аржентина). Ян Цзевей, специалист по международни организации към Университета Ухан, заяви, че Пекин предпочита Бокова пред Герман, другата кандидатка от Източна Европа. Герман е бивш вицепремиер на Молдова. Говорейки за Бокова, Ян посочва: „Нейната сила не се ограничава само до пола или произхода й. Нейният опит в ръководството на ЮНЕСКО, международна организация, а не нация, й дава повече неутралност и надеждност“.

По тази причина на Бокова се гледа като на човек, който няма да действа в интерес на някоя конкретна държава, посочва Ян. Тя също така има предимството на топлата връзка както със САЩ, така и с Русия, допълва той. Бокова получава магистърска степен от Московския държавен институт по международни отношения през 1976 г., като също така е учила в САЩ, включително в Харвард. Според Хартата на ООН генералният секретар се назначава от Общото събрание на базата на препоръка от Съвета за сигурност. Това означава, че петте постоянни членки на Съвета имат право на вето, като по всяка вероятност накрая САЩ и Русия ще се окажат с решаващите гласове. Нито Москва, нито Вашингтон са се изказвали открито срещу Бокова.

Професор Чжан Гуейхун, изпълнителен директор на центъра за изследвания на ООН към Университета Фудан, заяви, че ЮНЕСКО поддържа добри отношения с Пекин по време на годините, в които Бокова го ръководи. „За Пекин ще е по-комфортно да си сътрудничи с познат лидер“, допълни той. Бокова не беше фаворитът на последното предварително гласуване в надпреварата за генерален секретар на 9 септември, нареждайки се едва шеста сред деветима кандидати. Въпреки това нито една от постоянните членки на Съвета за сигурност не е наложила вето срещу нея. Антониу Гутериш, бивш португалски политик и Върховен комисар на ООН за бежанците, в момента е начело на списъка. Той обаче не е нито от Източна Европа, като пола му е друг недостатък. Съществува също така и слух, че Русия няма да приветства Гутериш, тъй като той някога твърдо е подкрепял разширението на НАТО.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4306 |13.09.2016 Проф. Константинов: Ирина Бокова няма да бъде избрана за генерален секретар на ООН . 2| 3808 |13.09.2016 Огнян Минчев: Натискът на Москва за Бокова е арогантен и мощен . 0| 3682 |13.09.2016 Борисов: Бокова остава кандидат на България за ген. секретар на ООН . 3| 4389 |12.09.2016 Райчев брани Бокова, турлю-гювеч щяла да е смяната й за ООН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads