Реклама / Ads
1| 4976 |22.09.2016 НОВИНИ

Борисов кавалер на първата дама на Азербайджан, двамата откриха възстановената крепост ”Трапезица”

.
Източник: МС
Министър-председателят Бойко Борисов и съпругата на президента на Азербайджан Мехрибан Алиева откриха възстановената крепост „Трапезица” във Велико Търново.
 

От 2014 г. досега за реставрация и обновяване на хълма са вложени 6,7 млн. лв., като последната инвестиция от 2,5 млн. лв. бе предоставена от фондация „Гейдар Алиев", начело на която е Мехрибан Алиева. Финансирането бе договорено миналата година, когато премиерът Борисов се срещна с президента Илхам Алиев. Подкрепата за „Трапезица" е първата по рода си в Източна Европа, съобщи Дарик.

 

„Нищо не е толкова видно за хората, когато една мюсюлманска страна изгражда църкви в България, а ние като християни пък поддържаме джамии. Това е именно и силата на света в многообразието на културите и ако се научим всички да живеем мирно, добре и заедно, няма да има войни, а само просперитет. Да се надяваме, че светът ще бъде по-мъдър не само в следващите месеци, но и години", каза Борисов.

 

„Между България и Азербайджан има силно стратегическо партньорство и това се вижда на всички равнища. Сигурна съм, че днешният ни проект ще допринесе за развитието на връзките между двете страни. Специално благодаря на министър-председателя за това, че той контролираше всичко и ни подпомагаше във всяко едно отношение", посочи Мехрибан Алиева.

 

Към момента на Трапезица са реставрирани близо 200 метра от Западната крепостна стена, заедно с три средновековни църкви с оригиналните стенописи от XIII-XIV век. Направена е близо километър централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула и църквите.

 

Изграденият релсов път от 135 м и две станции бе направен по проект за 4,2 млн. лв. на Министерството на културата от Европейския фонд за регионално развитие. Релсовото транспортно средство изминава близо 100 метра за три минути. С европейските средства бе построена и подпорна стена под северозападната страна на хълма. Монтирано е и художествено осветление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3899 |22.09.2016 Премиерът Борисов: Независимостта даде привилегията българите сами да определят съдбата си . 1| 3722 |21.09.2016 Премиерът Борисов и шефът на Съда на ЕС бистрят съдебната реформа . 7| 4467 |20.09.2016 Борисов: 1300 г. удържахме никой да не ни купи . 1| 4664 |18.09.2016 Борисов предлага на парламента да платим 800 млн. лв за „Белене“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads