Реклама / Ads
2| 4627 |23.09.2016 ПОЛИТИКА

Станишев: Без европейските правила България ще е авторитарна олигархична държава

.
Сергей Станишев
Президентът на ПЕС гостува на Александър Симов в Погред инфо ТВ. Двамата коментираха редица теми: нарастващият евроскептицизъм, възхода на националистическите партии в Европа, младежката безработица и Европейския план за младежта, както и кампанията на Ирина Бокова като кандидат за генерален секретар на ООН.
 
На въпрос за растящия евроскептицизъм в България, Станишев отговори, че  у нас тази година преките чуждестранни инвестиции са под критичното ниво на 1996 г., а европейските фондове са основен инструмент за инвестиции и модернизация на страната.

„Готови ли сме да се разделим с тях? Освен това, европейските правила са намордник срещу превръщането на България в авторитарна олигархична държава заради местните ни нрави и особености. Това удържа и Орбан в Унгария, и Качински в Полша. В нашия регион дезинтеграцията би означавала конкуренция, трагедии и сблъсъци на съперничество. В глобалния свят малките лодки не са по-сигурни от големия кораб – европейските институции са гарант за демокрацията и за нашите права. Най-странното е, че когато се атакува ЕС, никой не предлага алтернатива.

Не вярвам в мита за спасението в националните граници. Затова и не споделям еуфорията, породена от поведението на политици като Орбан. А тези, които го харесват бих попитал искат ли същия авторитарен режим и подчинение на медиите у нас? В голяма степен бяхме свидетели на този модел по време на първия мандат на Борисов. Сега е по-сложно: коалицията е от различни партии. Демокрацията е система от баланси и системен контрол. Към това трябва да се стремим.“, отговори лидерът на социалистите в Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 13273 |19.09.2016 Кулезич пред Фрог: СЕМ удариха шамар в лицето на България по Пеевски . 3| 4902 |18.09.2016 Станишев: Ген. Радев има шансове за добър резултат още на първия тур . 1| 8333 |14.09.2016 Р. Кънев: България не започва и не завършва с Б. Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads