Реклама / Ads
0| 5246 |23.09.2016 НОВИНИ

Анти Нобелови награди: Приз за събиране на мъртви мухи и за живот като коза

.
Мъж, живял като коза в швейцарските Алпи, и учен, който установил как „бельо” за плъхове влияе върху нагона на гризачите, са сред тазгодишните носители на пародийни Нобелови награди („Иг-Нобел”), съобщава Би Би Си. Призовете, посветени на странните идеи в науката, бяха раздадени в Харвардския университет в Кеймбридж, Масачузетс за 26-ти път.
 

Най-голямата награда в категорията „Възпроизвеждане на рода” отиде при починалия през 2007 г. Ахмад Шафик от университета в Кайро за неговата работа, която показва в каква степен сексуалният живот на плъховете бива засегнат от тъканта на шортите, приспособени за тях.

Публикуваното през 1993 г. проучване стига до заключението, че гризачи, които носят полиестерни гащи, правят по-малко секс от тези, които са с „бельо“ от памук или вълна.

 

Наградата за биология си поделиха Чарлз Фостър, живял като животно в дивата природа, включително като язовец, видра и птица, и Томас Туейтис, който конструира протезни крака, с които  живее три дни на четири крака и броди по хълмовете с козите.

 

Двама новозеландци и британец взеха наградата в категорията „Икономика” за работата им върху „личностните характеристики” на скалите, като разрешават на студентите да определят камъните с човешки характеристики.

 

Призът в категория „Химия” беше спечена от „Фолксваген“ – компанията, нарушила законите за вредни емисии в САЩ, за "решаване на проблема с прекомерните емисии от автомобили чрез автоматично, електромеханично, производство на по-малко емисии при тестването на колите".

 

Наградата в категория физика заслужиха група учени, доказали, че конете с бели гриви са най-рядко нападаните от конски мухи, както и, че черните надгробни плочи привличат водните кончета.

 

С най-странни идеи в медицината се оказват група учени, които установяват, че човек може да облекчи сърбеж в лявата част на тялото си като се погледне в огледалото и се почеше отдясно (и обратното).

Наградата за литература грабна шведският ентомолог Фредрик  Сьоберг за тритомната си биографична книга, в която разказва за хобито си да събира живи и мъртви мухи.

 

Победителите получиха статуетка, приличаща на голям часовник, и огромни парични награди от на практика безполезни 10 трилиона долара, опустошени от инфлацията зимбабвийски пари.

 

Както всяка година, наградите бяха връчени от истински нобелови лауреати, като на церемонията присъстваха четирима такива, съобщава НТ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3621 |23.09.2016 Над 150 мигранти се удавиха край бреговете на Египет . 0| 3751 |22.09.2016 Турските власти заловиха 166 нелегални мигранти на лодки . 0| 3750 |21.09.2016 Извадиха телата на още 38 удавени мигранти край Египет . 0| 3650 |21.09.2016 Лодка с 600 мигранти потъна до Египет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads