Реклама / Ads
2| 4546 |24.09.2016 НОВИНИ

Премиерът: Искам от ЕС ясна позиция за релокацията на мигрантите

.
Бойко Борисов
Сръбският премиер каза, че ние двамата всяко денонощие задържаме по 180 човека. Докога ще продължава това. Искам много ясна позиция от Европейския съюз що се отнася до релокацията на мигрантите, какво правим с тези бежанци. Това каза на брифинг за българските журналисти във Виена премиерът Бойко Борисов.
 
Преди малко там приключи среща на върха, посветена на миграцията по Балканския маршрут. Форумът бе по инициатива на австрийския канцлер Кристиан Керн. Там са и канцлерът на Германия Ангела Мелкел, премиерът на Унгария Виктор Орбан, гръцкият премиер Алексис Ципрас и други лидери.

 Имахме ползотворен, но и доста тежък разговор с колегите, защото затварянето на балканския път, тоест на българо-турската граница, не решава въпроса, каза Борисов.

Според него Европа трябва да продължи споразумението с Турция и след декември, защото не е готова да приеме още 1 милион бежанци.

"Неправителствените (организации) стриктно следят за правата на човека. Пред националната телевизия на Австрия и днес зададох въпроса: Какво би станало, ако 200 или 300 000 души дойдат на оградата с Турция? Ще ги оставим да умрат, ще стреляме по тях или ще ги пуснем да влязат? И какво ще се случи с България, като влязат. Искам вие като европейци по–отдавна в Европа да ни кажете рецептата. Знаете ли каква е рецептата – пълно мълчание. Чакаме да се случи нещо ужасно, ако това стане. Аз не искам да чакам. Да се намерят всички възможности за споразумението”, призова Борисов.

„Турция в НАТО ли е? В НАТО е. Като е в НАТО предложих генералният секретар на НАТО да дойде на Европейския съвет през октомври. След като ние сме похарчили като държава над половин милиард до сега за контингент в Афганистан под егидата на НАТО. 110 български войника стоят там, а ни и загинаха и момчета там. Защо нямаме реадмисия, защо ЕС веднага не подписва, за да ги натоварим афганистанците и да ги върнем в Афганистан, където ние пазим демокрацията, която изградихме там?

Или сме направили много хубава демокрация и те бягат от нея, или има някаква друга причина. Оставам на по-умните да го кажат, но така или иначе ние стоим там, в Кербала, и нашите момчета са подложени на огромен риск, а данъкоплатецът, българинът плаща пари”, коментира още премиерът.

Борисов допълни, че е поставил условие и се надява до понеделник парите, обещани ни от ЕС за охрана на границата, ще започнат да идват, "за да можем да започнем и тези процедури за закупуване на техника, камиони, джипове, термокамери, да можем да осигурим условията за живот на военните, които са там и допълнителните полицейски части, които пращаме на границата”, каза още министър-председателя.

Борисов е поискал да се закрепи споразумението с Турция за бежанците. Той е повдигнал въпроса и за поругаването на паметника на българските войници, паднали при Каймак-Чалан. "Опитвам се всячески да защитя интереса на България. В момента всички ни подкрепят, защото сме прави", каза още Борисов.

"Трябва бързо да се работи дипломатически и финансово, за да се решат тези въпроси. Няма друг начин. Трябва да се използва включително и НАТО", добави още премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4151 |30.08.2016 Фандъкова: Искам спокойствие, за да си върша работата . 0| 4248 |16.08.2016 Бан Ки-мун: Искам да видя жена начело на ООН . 2| 5037 |06.08.2016 Премиерът: 708 млн. евро са дадени за АЕЦ „Белене“ досега . 0| 4774 |25.07.2016 Нинова: Искаме правила в икономиката и защита на работещите хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads