Реклама / Ads
7| 5258 |25.09.2016 НОВИНИ

Стойнев: Всички плащаме грешките на ГЕРБ и в президентството, и в енергетиката

.
Драгомир Стойнев
Искаме първо сваляне на забраната за строителство на АЕЦ на площадката „Белене” и тогава ще вървим към най-добрите модели за изход от ситуацията, заяви Драгомир Стойнев „Целта на БСП е ген. Румен Радев да стане президент, защото съществуващото статукво трябва да бъде пресечено, а българските граждани трябва да бъдат уважавани”, заяви пред БНР Драгомир Стойнев, член на ИБ на БСП, депутат от коалиция БСП лява България.
 
Според него с тази кандидатура БСП гледа напред и гради нов модел на политика, който стъпва на гражданската енергия и къса с остарелите форми на договорки и коалиционност. Инициативният комитет е отворен за всеки, искащ да застане зад личност неопетнена политически и управленски.
 
„ГЕРБ не намират за необходимо да покажат кандидат и да защити тезите си. Те са машина, която мачка избирателите и налага силово определена кандидатура. Работят за служебна победа, силни са само в изборния ден, защото са добри в манипулациите.”, заяви Стойнев.
Според него основният грях на ГЕРБ е едноличното управление и липсата на стратегическа визия в управлението на държавата, използването на марионетки, включително и в президентството, което води до сериозни грешки, за които плащат всички българи. Като пример той даде ситуацията в енергетиката, в която ГЕРБ не успяват да доведат до край нито един стратегически проект,  и в частност казусът с АЕЦ „Белене” и спирането на проекта от тях през 2012 г.   „Нашето условие е да падне забраната наложена от Кабинета Борисов 1 от 29 март 2012 г. и подкрепена от парламента тогава, която спря изграждането на ядрена централа на площадка „Белене”, категоричен бе Стойнев по повод отказа на БСП лява България да участва в гласуването на първо четене на проекта за закон за предоставяне на финансова помощ на НЕК за изплащане на задължения.
 
Според него няма как да търсим инвеститор, когато има забрана за изграждане на ядрена мощност. „Всеки инвеститор ще отиде в държава, в която политическите сили са обединени. Затова правителството на ГЕРБ и парламента първо трябва да кажат дали ще се стори ядрена централа или не.”, заяви Стойнев.  Той очерта опасността в дългосрочен план страната да се окаже без базов мощности в енергетиката след изчерпването на живота на сега действащите ядрени блокове на АЕЦ „Козлодуй” и намаляването на запасите от въглища. Политиците днес, според Стойнев, трябва да вземат дългосрочни решения, а не да работят на парче.

Той определи като погрешна основната теза на управляващите, че БСП държи на предишния модел на финансиране на проекта. Падане на забраната, подготовка на нов модел, в който интересът на държавата да бъде защитен чрез определено нейно участие – това са стъпките според Драгомир Стойнев. Той бе категоричен, че е много жалко, когато се спекулира с тезата, че кабинетът Орешарски не е рестартирал проекта „Белене” и припомни, че тогава сме били в арбитраж, при който каквито й да е изявления, а камоли действия по темата са щели да бъдат използвани в съда срещу българския интерес в съда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4115 |21.09.2016 Мария Капон: Плащаме на сляпо на Москва . 7| 10664 |19.09.2016 Фрогоко: Плащаме на руснаците 400 млн. за ”Белене” - за какво?! . 2| 4458 |17.09.2016 Плащаме на Русия за „Белене“ до края на годината . 0| 9679 |12.09.2016 Цветанов: Да интегрираме всички мигранти, влезли вече в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads