Реклама / Ads
0| 3833 |26.09.2016 НОВИНИ

Жаблянов: Обществените поръчки и купуването на избори са ключови за борба с корупцията

.
„За борбата с корупцията в България е необходима сериозна икономическа, финансова и социална реформа. Това е централен политически въпрос и не е свързан със състоянието на КАТ, МВР и обслужването на едно гише“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов по време на форум „Борба срещу корупцията в България – за демокрация на гражданите“.
 

Според него темата е изключително сериозна и  трябва да продължи да се обсъжда, като се излезе от тясното разбиране за корупция като проблем на правоохранителните и правораздавателните орани и на дефектите на българския обществен морал. Като част от актуалните въпроси, свързани с темата, той постави обществените поръчки в страната. „Това е ключов въпрос за борбата с корупцията. Финансирането на политическия ни живот се осъществява и върху купуването на избори. По неговите думи сега имаме министър-председател, който няколко пъти си е купил изборите. „Това е въпрос за дефекта на българската финансова, политическа и икономическа система. Този дефект няма да бъде разрешен с един или два закона“, категоричен е Жаблянов.
 

Народният представител е на мнение, че се намираме в критична точка за борбата с корупцията. „Трябва да сме наясно с един фундаментален въпрос – възможно ли е да се осъществява ефективна борба с корупцията при сегашния модел в България?“, попита той и припомни, че в началото на ноември ще има референдум, като единият въпрос е дали трябва да се намали държавното финансиране на партиите с цел след години да бъде прекратено. Според него нещата по отношение на корупцията се движат двупосочно – от една страна са нормативните актове, състоянието на правоохранителните и правораздавателните органи, а от другата е корупцията като обществено и политическо явление. „Според Конституцията върховният орган е законодателният. Ако гражданите се произнесат положително за прекратяване на държавната субсидия, в каква посока ще се развива корупцията?“, посочи Жаблянов. Той подчерта, че въпросът е политически, а акумулацията на големия черен финансов ресурс идва от огромната разлика между цените, по които са били раздържавени активите. „Беше генериран огромен черен ресурс, който е бил използват от офшорни зони и участва в няколко вълни на приватизацията. Върху този процес няма съдържателен анализ в България. Не само за начините и структурите, а и за хората, които са участвали“, коментира Жаблянов.

„Какво означава да се приватизира БДЖ, защо летище „София“ трябва да се отдава на концесия, когато е печелившо дружество? Какво се случва и защо се унищожава паметник на културата и историческо наследство като Тютюневи складове в Пловдив? Процесът е отишъл отвъд границите на възможността той да бъде контролиран“, категоричен е Валери Жаблянов.

 

Според доклад на Центъра за изследване на демокрацията днес корупцията наближава нивата от 90-те години на миналия век, когато правовата държава „прохождаше” и се намирахме в ситуация на икономически преход“. Това допълни народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов. Той обясни, че според доклад на Центъра за изследване на демокрацията от юли 2016г. корупцията през 2016г. възлиза на 22,2%. „Според методиката възприета от института това означава, че 1,3 млн. души са участвали в корупционни сделки. В сравнение с предходната година административната корупция се е увеличила с 3,4% (22,2% през 2016г. при 18,8% - през 2015г)“, посочи Попов. По данни на института за периода 1999 – 2011г. се регистрира процес на намаляване на административната корупция - от 29% през 1999г. до 9,4% през 2011г. През последните пет години е налице обратната тенденция, в резултат на което се наблюдава удвояване на корупцията. „Корупцията „подравя” конкуренцията и свободната стопанска инициатива и ерозира доверието на гражданите към публичните власти“, допълни той. Според него борбата срещу корупцията следва да включва две основни направления – на първо място превенцията и разследването, и на второ място санкционирането на осъществени вече правонарушения, като ефикасното санкциониране само по себе си също има за последица превенцията. Той изброи и изключително много структури в България, които имат връзка и правомощия да спрат корупционните практики. „Най-ефективният способ за борба с корупцията е нейната превенция. Налице е голямо разнообразие на органите, натоварени с функции в сферата на борбата с корупцията. Тяхното „окрупняване” не би било гаранция за някакъв успех в това направление, поради съществените различия и често разнопосочност на функциите“, коментира още народният представител. По неговите думи се наблюдава увеличаване на административната корупция. „Превенцията все още не е акцент в цялостната държавна политика за борба с корупцията“, посочи още Филип Попов.
 

На събитието присъстваха Регине Шуберт – директор на бюро София на фондация „Фридрих Еберт“, доц. Евгений Кандиларов – председател на фондация „Солидарно общество“, обществени личности и народни представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4074 |01.09.2016 Проверяват след жребий обществени поръчки . 1| 11809 |05.08.2016 ФРОГОКО: Обществените поръчки в Булгартрансгаз - игра с белязани карти . 2| 9312 |01.07.2016 Гечев към Дончев: Доклад на ОЛАФ сочи измами с поръчки за милиони . 0| 4211 |16.06.2016 Нарушения при три обществени поръчки направили в Центъра за градска мобилност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads