Реклама / Ads
0| 3419 |27.09.2016 НОВИНИ

ЧЕЗ предлага създаване на фонд за уязвими потребители

.
ЧЕЗ предлага създаване на фонд за инвестиции и подкрепа на уязвими потребители чрез увеличение на санкциите за кражба на ток. Компанията иска защита на гражданите, държавата и инвеститорите при максимални наказания за посегателства в сектора.
 
ЧЕЗ призовава да бъдат въведени максимални санкции, включително парични, за кражбите на електроенергия и съоръжения от електроенергийната инфраструктура. Компанията не желае да се облагодетелства в резултат на наказанията и предлага след приспадане на присъщи, признати от регулатора разходи на разпределителното дружество, приходите да бъдат събирани в специален фонд за целеви инвестиции в сектора, за подкрепа на енергийно уязвими потребители или друга кауза, определена от правителството.

„Призоваваме за защита на интересите на българското общество, държавата и инвеститорите. Постигането на реални съществени резултати е възможно единствено чрез по-високи санкции и ефективни присъди. Нашите очаквания са за реална оценка и отчитане на  претърпените щети в резултат на кражба на електроенергия и посегателства върху инфраструктурата, както и за  ефективно прилагане на наказанията и санкциите“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Съществуващата санкция за кражби на електроенергия в България няма възпиращия ефект, който би трябвало да стои в основата на всяка санкция. Цената, по която се дотаксува е само около една трета от цената, която плащат коректните граждани. В допълнение тя се заплаща само за 3 месеца назад, независимо, че кражбата може да е продължавала много по-дълго.

В резултат на това страдат всички. Щета понасят клиентите  - битови, стопански, институции, болници, детски градини, училища и др., които търпят прекъсване на електрозахранването. Държавата е финансово ощетена – тя не събира данък и акциз върху откраднатия ток. Щети търпят и електроразпределителните дружества, което косвено се отразява върху клиентите – губят се средства, които могат да се вложат в подобряване на електрозахранването.

Вследствие на кражбите се стига до чести аварии, повреждане на електроуреди, отнемане на финансов ресурс, поставя се в опасност сигурността на електрозахранването на институциите – застрашава се националната сигурност, а все по-често се стига до заплаха за човешки животи и смъртни случаи. Ето защо санкциите за посегателствата следва да бъдат адекватни на преките и потенциални щети от тези деяния. ЧЕЗ призовава за справедливост, увеличение и ефективно прилагане на наказанията и глобите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3838 |26.09.2016 Поредна оставка във Фонда за лечение на деца . 0| 3600 |26.09.2016 Сигнализират за проблеми с ръководството на Фонда за лечение на деца и с МЗ . 0| 3918 |23.09.2016 Фондът за лечение на деца не помага на децата, заяви член на Обществения съвет . 1| 3626 |21.09.2016 ЕК отмени 90-дневния лимит за роуминг, но предлага по-строги условия за местожителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads