Реклама / Ads
1| 5441 |27.09.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Македонските българи: Миленко е марионетка на удбашки структури

.
Членовете и симпатизантите на Българския културен клуб – Скопие (БККС) научиха с тревога, отвращение и дълбоко възмущение за поредната гнусна провокация на постюгославските удбашки структури, законспирирани в обществения и политически живот на Република Македония.
 

Този път като марионетка е използван лумпенизираният псевдожурналист Миленко Неделковски (осъждан в миналото за криминални деяния, но фаворизиран днес от македонските власти като водещ на про-правителствено телевизионно предаване, където се говори на сръбски език без превод), се казва в позиция на БККС, изпратена до Фрогнюз. Същият Неделковски (който преди години беше ключова фигура в живописен скандал в Европарламента, организиран от медийни симпатизанти на правителството на Груевски) сега се хвали с „патриотичния подвиг“, че е унищожил вандалски скромния паметен знак, поставен от потомци на български войни, храбро загинали в бойните действия на връх Каймакчалан, намиращ се днес на територията на Република Македония.

 

БККС таеше надежда, че този път злодеянието на Неделковски е изолиран случай по лична инициатива, което не би намерило подкрепа и би било осъдено от македонските власти по подходящ начин. Въпреки разговорите между министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Емил Димитриев в този контекст, македонското външно министерство излиза със становище, което обявява паметния знак за „незаконен“ и се солидаризира се с хулиганството на Неделковски. Демонстрираното ниво на омраза е дори по-силно от това на титовия комунистически режим от времето на Лазар Колишевски, когато българските паметници и гробища бяха унищожавани систематично, но все пак тайно и скрито от обществеността, докато днес това се прави демонстративно – унищожителите се хвалят публично и нагло и се героизират от властите.

 

БККС си позволява да запита македонското правителство:

• С какъв административен акт, кога и от кого скромният паметен знак на връх Каймакчалан е бил обявен за „незаконен“?
• С какъв административен акт, кога и от кого лицето Миленко Борчев Неделковски е упълномощено да разрушава паметни знаци (било то законни или „незаконни“)?
• Как властите оценяват вандализма на Неделковски – като проява на „патриотизъм“ или като хулиганско самоуправство?

Стара международна практика е покорителите на високи върхове, на Северния и Южния полюси на Земята да поставят скромни паметни знаци. Когато тези знаци са посветени на храбро загинали войни, те имат и особено сакрално значение за всички, които изповядват християнските, общочовешките и европейските ценности.

В продължение на десетилетия македонските институции възпрепятстват и не дават разрешения за рехабилитацията на разрушени и полуразрушени български военни паметници, гробища и артефакти от българското културно-историческо наследство на територията на днешна Република Македония. Такова преднамерено отрицателно отношение има единствено към България и българския народ, за разлика от особения афинитет, който се проявява към остатъците от сръбското и югославско владичество. По този повод БККС сезира ЮНЕСКО още през 2010 г., но и досега македонските институции не са отговорили на тревожните въпроси на световната организация.

 

БККС призовава час по-скоро да се реновират полуразрушените български военни гробища и паметници от Балканските войни и Първата световна война – в съответствие с международните конвенции и духа на добросъседските отношения. Освен това, БККС настоява да се изградят паметници в Скопие и Стражин-Страцин на хилядите геройски загинали български войни през Втората световна война, сражавали се храбро на страната на антихитлеристката коалиция в състава на Първа и Четвърта български армии, изиграли решаваща роля за разгрома на войските на Третия райх във Вардарска Македония (все още тема-табу за македонските граждани и младо поколение).

 

БККС апелира незабавно да се спрат тежките фалшификации и спекулации с историята на страната, както и с името и делото на историческата ВМРО, която във всички регионални и световни катаклизми е била на страната на българщината в Македония.

Злодеянието на Каймакчалан е само едно от поредицата тежки посегателства против добросъседските отношения. Съвсем неотдавна, група добре направлявани хулигани упражниха насилие срещу българския посланик в Скопие като му попречиха да положи цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“. Македонските власти нито осъдиха, нито се разграничиха от тази агресия.

Нека да вдигнем силен глас против омразата, примитивизма, вандализма, титовизма, антиквизацията, непотизма, авторитаризма и тиранията! Да се обявим в защита на истинската Република Македония – любима родина на местните българи – независима, суверенна, демократична, европейска и освободена от тежкия товар на югославското наследство!, пишат от БККС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5568 |26.09.2016 Ризински за Фрог: Активно мероприятие със сръбска следа е деянието на Миленко . 5| 5713 |24.09.2016 Б. Димитров ще съди македонския журналист Миленко Неделковски . 0| 4421 |20.05.2015 Миленков се бетонира като шеф на Фонда за влоговете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads