Реклама / Ads
1| 15824 |28.09.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Нов македонски филм: Пазете се, бугарите идат! (ВИДЕО)

.
Пореден нов, пропаганден филм се появи в Македония, а българската страна, срещу която всъщност е насочен той, за пореден път мълчи. Във въпросната лента се разказва за „окупацията” на Македония от България и Германия по време на Втората световна война. Затова и заглавието е „Освобождението на Скопие“(!).
 

Сценарист на филма е добре познатият Дарко Митревски, който засне и скандалния "Трето полувреме" преди няколко години и за който Фрогнюз многократно писа –

 

Припомняме, че въпросната кинолента, която в Македония беше провъзгласена за шедьовър, и щяла да получи Оскар (не че това се случи), генерално изопачаваше историческата истина, но пък беше обявена от македонското правителство за проект от национален интерес и беше финансиран с 1 млн. евро. Целият бюджет на филма беше 2,150 млн. евро.

 

Сегашната лента „Освобождението на Скопие“ възлиза на 1 250 000 евро, които са предоставени щедро от Агенцията за филми на Македония, а продуценти са „Партизанс“ – Македония, „Лийени филм“ – Хърватия и „Арт филмс“ – Финландия. 

Внушенията на Митревските филми са повтарящи се, нещо, което може веднага да се види и усети от рекламния клип и на „Освобождението на Скопие“. В него многократно звучат старите югославски клишета от типа на: "Бугарите арестуват се живо и диво", "Бугарите ке ги убият", "Пазете се, идат бугари", т.е. внушава се идеята за българите като врагове. Тъй като в Македония все още има достатъчно хора, които помнят и знаят как са посрещани българските войски, а също и българския цар Борис ІІІ – а именно като освободители и свои – явно пропагандата цели тези спомени да се заменят от превратното внушение, че българите са различни и нежелани.

Ето защо въпросният филм не е нищо друго освен поредната пропагандна „творба”, насочена срещу България, която говори на обичайния език на омразата, щедро финансиран от Скопската „влада”. Остава въпросът какво ще каже българската по темата!

 

Вижте трейлъра на филма, който говори достатъчно сам за себе си:

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5688 |24.09.2016 Б. Димитров ще съди македонския журналист Миленко Неделковски . 0| 4579 |09.08.2016 Хората в Скопие: Македонските власти ги няма . 19| 4960 |24.06.2016 Младежите на Кралството: Старите ни взеха бъдещето!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads