Реклама / Ads
8| 15369 |29.09.2016 ИНТЕРВЮ

Радева: ГЕРБ е тоталитарна партия, другите я обслужват

.
Борисов няма интерес да напуска изпълнителната власт. Защо да иде там, където ще е обезвластен и да зависи от други. Всички други са хванати в една и съща примка, цялото им опозиционно говорене бие на кухо, заявява за Фрогнюз социологът Мира Радева.
 

интервю на Ана Кочева


- Г-жо Радева, нека да започнем анализа на предизборната ситуация, колкото и да не е изкристализирала напълно, с наличните играчи в нея. За война ли се готвим наистина с толкова генерали на старта на изборите?


- Що се отнася до БСП, те очевдно са търсели профил, близък до този на Бойко Борисов, друг е въпросът дали Борисов се харесва повече защото е генерал, или защото говори ясно, разбираемо и прямо. У българина все още стои онази мечта за силната ръка, която ще ни оправи.И причината за това е много проста – ние нямаме достатъчно доверие в собствените си сили. Ние не вярваме в себе си и липсата ни на самочувствие провокира мечтата за силната ръка. Това е едната причина, другата е актуалната политическа обстановка с бежанците, където се очаква, пак неправилно по моему, че решението са някакви политически силови действия. Това обаче е друга, дълга тема. С една дума БСП потърси профил, близък до Б. Борисов, защото се надява той да бъде успешен. А що се отнася до генерал Събев, кандидат за вицепрезидент при реформаторите, вероятно се е имало предвид доста по-експертният, интелектуален тип на Тр. Трайков да бъде компенсиран от една действена, силова фигура, каквато е тази на ген. Събев. Друг е въпросът как двойките ще бъдат позиционирани в кампанията, целят дебат е изнесен в много кратък период. Със сигурност ГЕРБ се надяват да спечелят тези избори на база на електоралното си предимство, иначе казано – не на дебат и откритост пред избирателите, а някак между другото – на базата на стари лаври. Което аз намирам за изключително недостойно, недемократично и неспортсменско. За мен отказът от дебат е отказ от политика и рано или късно това ще се върне на ГЕРБ, ако не на тези избори, на следващите. Но кое е потресаващото за мен в тази кампания?

 

- Ако въобще можем да говорим за кампания…


- Да, каквото там тече, макар и без участието на ГЕРБ. За мен тази кампания е пример за взаимната свързаност на политическите играчи, пример за комплот на гърба на избирателя.

 

- Защо?


- Защото на пръв поглед по един парадоксален начин всички останали политически сили реално са приели номинацията на ГЕРБ, която и да е тя и не желаят да се борят с нея. Първият пример е самата кандидатура на РБ. Какви ли не приказки бяха и накрая избраха една неизбираема кандидатура като тази на Трайчо Трайков. Не че човекът е лош, оценявам всичките му качества, но той не изглежда силна фигура, подходяща за президент, не изглежда фигура, олицетворяваща българската представа за власт. Той изглежда един тихичък, кротичък, интелектуален, експертен тип човечец, нищо лошо, става за министър, става за някакъв чиновник някъде, но и аз самата не бих могла да си го представя в президентска роля. Росен Плевнелиев в този смисъл беше класи над него – много по-представителен, много по-обигран в политиката, когато го предлагаха. И той беше интелектуален тип, но този пък е съсипия. Но да минем на най-голямата драма, която е вляво. Имам чувството, че Корнелия Нинова, а също и тези от АБВ, направиха всичко възможно, за да улеснят пътя на ГЕРБ към победата – с тези различни и много конкурентни кандидатури. Всяка от трите леви кандидатури има своите качества, своите възможности, своите предимства. Бих казала, че наистина там се получи голяма драма, в резултат на което не особено популярният ген. Радев не можа да стане обединителна кандидатура вляво. Ако това се беше получило, той  можеше да получи известни шансове, особено ако кандидатът на ГЕРБ беше жена. Но със силната конкуренция на Ивайло Калфин това вече е невъзможно, защото проучванията сочат, че Калфин, въпреки че се възприема като изменник, се харесва на левите избиратели. Той е продаваем кандидат, той се позиционира много добре сред онзи ляв избирател, който е центристки настроен и е пряк конкурент на Бойко Борисов. И накрая имаме кандидатурата на Дончева, която е харесвана. Всъщност острието Татяна Дончева е единственият ляв кандидат, който поддържа анти-ГЕРБ говоренето. Но тя пък е подкрепена от много малка партия. И това, което, според мен, ще направи Т. Дончева, е да отлее опозиционен вот към себе си, защото е единствената, която не е била в колаборационни отношения с ГЕРБ. Говоря за силните кандидати, защото и Красимир Каракачанов е в конфигурацията на ГЕРБ, и ген. Радев е бил част от управлението, и Калфин също. И тъй като в страната има силни опозиционни настроения, нищо чудно именно Татяна Дончева да събере социалното недоволство, идващи от различни страни. Така че кампанията ще бъде интересна.

 

- И в нея няма да участва Бойко Борисов, или…?


- Не, той няма да е кандидатът на ГЕРБ, но целта му е никой да не стърчи над него, никой да не влиза в конфликт с неговата собствена роля. Той ще си избере кандидат, който ще изглежда горе-долу като министъра на вътрешните работи – Р. Бъчварова. Кандидат, върху който той директно прелива авторитет, върху който той директно влияе. Всъщност Б. Борисов няма нужда от тази институция, той иска да играе ролята на обединител на нацията, а президентът само му пречи в тази негова амбиция, затова и първия път, когато постави Росен Плевнелиев да му топли мястото, и сега той неглижира президентската институция. Затова може да си позволи в последния момент да обявява кандидат. А и забележете какво казва той винаги публично! Казва – „Имаме по-важни неща за разрешаване”. Е, как така! Президентството е основна институция според Конституцията, а ти казваш, че това не е важно! Неглижира се и изключително важният за демократичното ни развитие публичен дебат.

 

- А какви са гаранциите, че ако Борисов сега не седне от затопленото му от Плевнелиев място, той ще потрети мандата си, така че да продължи да е силният човек?


- О, няма такива. Но в момента той няма интерес да напуска изпълнителната власт. Той носи цялата власт в държавата, защо да иде там, където ще е обезвластен и да зависи от други. Но пък и всички са хванати в една и съща примка. Цялото това опозиционно говорене бие на кухо. И Корнелия Нинова говори в интерес на ГЕРБ. 25 години всички тези хора знаят къде е заровено кучето и си мълчат и не престават да крадат по един нагъл начин от джоба на хората, вкл. сега с Белене, вкл. с аферата КТБ. Какво друго да си мислим, освен че има завера в т.нар. политически елит! За мен в новия си мандат ГЕРБ се държат като тоталитарна партия, като партия, на която всичко едва ли не й се дължи, като партия, която не понася дебат, а всички останали я обслужват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5503 |12.04.2024 Адв. Величков за ФрогНюз: Павлова като правосъден министър е не по-малко скандално от Стоянов като вътрешен . 14| 9430 |11.04.2024 Настимир Ананиев за ФрогНюз: Вчера се наложи внушение, че Настимир Ананиев е престъпник. Фактите показват съвсем друго . 14| 8779 |10.04.2024 Христо Казанджиев за ФрогНюз: България трябва да направи като Украйна - рестрикции спрямо транзита на руски газ . 11| 7145 |09.04.2024 Гого Лозанов за ФрогНюз: Либералната демокрация започна да губи своята водеща роля, за сметка на автократски режими

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads