Реклама / Ads
0| 5654 |28.09.2016 НОВИНИ

Фрогоко:Държавата проспива пропуските на частните гардове

.
Биячите от Околовръстното също се оказаха частни гардове.
Частен гард на 66 г. е нападнат от въоръжени бандити вчера в Плевен при обира на 200 000 лв от инкасо автомобил. Способен ли е гард-пенсионер да охранява пратка с толкова пари адекватно? Нормално ли е на смрачаване само двама пазачи да пренасят към банката големи суми и да стават лесна плячка за въоръжени грабители?
 
Все въпроси на които отговор трябва да даде държавата. Между другото такива въпроси се задават винаги след подобен въоръжен грабеж и отговори засега няма.
През април 2012 г, когато нагли бандити обраха 2 млн. лв от инкасо автомобил на пътя Севлиево-Ловеч МВР обяви, че ще прави проверки как частните охранителни фирми си
вършат работата по охрана на ценни пратки и товари. Нищо не последва от това. Не, всъщност последваха още нагли въоръжени грабежи на инкасо автомобили и то посред бял ден.

И в момента държавата няма контрол върху частните охранителни фирми, които реално са най-големият рабодател в държавата с над 150 000 служители. Броят на частните гардове надвишава числеността на МВР и армията, взети заедно, три към едно. Но каква е тяхната ефективност ?
По данни на полицията, която все пак издава лицензите за частна охранителна дейност, в страната има между 800 и 1000 охранителни фирми!
Това множество частни охранителни фирми води люта битка за всяка обществена поръчка за охрана на обекти-от училища, през магазини и по-големи обекти на фирми.
Като се надцакват се по-ниски оферти. Тогава откъде да се избият пари за печалба ? Ами от служителите, откъде. Назначават се о хора от "кол и въже"
за жълти стотинки, като предпочитани са пенсионери от МВР и МО. Е как пенсионер ще се справи с банда въоръжени грабители-ами никак.

Колкото и парадоксално да звучи според сегашния Закон за частната охранителна дейност полицията може да проверява само дали частните охранители имат трудови договори, а фирмата лиценз. Нищо друго. Но МВР не е Инспекция по труда,  да се занимава с договори. След серията въоръжени грабежи през февруари т.г. и побоят над семейство на околвръстното шосе в София, извършен от гардове на Ивайло Борисов-Ториното, МВР обяви, че ще изготви нов Закон за частната охранителна дейност. Проектът бе качен на правителствения портал за обществени консултации на 19 април 2016 г. В него се предвижда издаване на лиценз за всяка охранителна дейност-СОТ, охрана на питейни и развлекателни заведения, дискотеки, игрални и компютърни зали, охрана на урбанизирани територии и охраната при транспортиране на ценни пратки или товари.

Регулирането ще стане чрез въвеждането на минимални изисквания за сигурност и безопасност на охраняваните обекти. МВР ще следи и за техническото оборудване, автомобилите и персонала, който трябва да притежава необходимата професионална квалификация.
"По този начин ще се подобри професионалният капацитет на субектите и ще се повиши качеството на предлаганата от тях охранителна услуга", аргументират се вносителите. Със закона се въвежда задължителното изискване за членство на охранителните фирми в професионално сдружение.
Повечето от сдруженията на частните охранителни фирми се обявиха против проектозакона.Според тях той обслужва големите фирми в бранша и ще ликвидира малките.Наричат го лобистки.

"Секторът е на едно от първите места по-най-ниско платени служители и на едно от първите места с най-ниски критерии за образователен ценз,възможности за обучения и специализация и кариерно развитие", пишат в мотивите си против проекта от Българската камара за охрана и сигурност, Индустриален клъстър "Сигурност"  и Съюза на фирмите за охрана и сигурност.  До момента проектозаконът не е стигнал въобще до парламента и няма изгледи скоро това да стане. Затова пенсионери и полуграмотни гардове ще пазят парите ни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4732 |23.09.2015 Атанасов: МВР проспива тежко каналджийство . 1| 6038 |13.08.2015 МОН призна за пропуските при матурите . 1| 4811 |10.06.2015 Експерт по сигурността: Светът продължава да проспива заплахата ИД . 41| 5732 |07.03.2015 Два пъти МВР проспива да хване убиеца на Вероника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads