Реклама / Ads
3| 4080 |28.09.2016 НОВИНИ

Станишев: Решението за Георгиева удря по престижа на България

.
Сергей Станишев
Решението на българското правителство за смяна на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН е абсурдно по същество, грозно по начина, по който се взе и срамно като интригантска среда и крайно рисково за България от гледна точка на това какво искаме да постигнем в тази надпревара. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в Брюксел.
 
Трябва да е ясно, че всички опити, които виждам, да се разсее отговорността, за се намесят европейски институции и политически семейства, нямат никаква основа в себе си. Тук става въпрос за състезания на държави и техните кандидати, решението се взема в Съвета за сигурност и ключова роля имат петте страни с право на вето. От тази гледна точка опитите да се намесят партиите, Германия, ЕП и други страни няма никакво значение за крайния резултат. Лошото е, че България изглежда като страна, която не знае какво иска, обясни Станишев. И допълни, че преди решаващата фаза на състезанието нито една друга страна не си сменя кандидата, защото вървят совалки. За съжаление решението на правителството не е изненада за мен, каза още Станишев.

То е логичен резултат от куцата подкрепа, която Бокова имаше досега от правителството, преминаваща в открит саботаж чрез дейността на негови представители. Станахме свидетели на постоянно и целенасочено подкопаване на авторитета и кампанията на Бокова не от конкурентите, а от нашето правителство и заинтересовани кръгове, допълни Станишев. Но издигайки нова кандидатура, шансовете на България никак не нараства, смята президентът на ПЕС. Той напомни, че решението се взема в Съвета за сигурност, в който Бокова се ползва с широка подкрепа, включително сред постоянните членове. ООН са сложна организация, която включва и регионални баланси. Ако Бокова не бъде избрана за генерален секретар на ООН, тя остава още една година начело на ЮНЕСКО. Помислете кой ще даде на една страна две от 4-те ключови позиции - най-високата позиции в тази система от баланси, обясни Станишев.

Така че най-вероятно е просто да обслужим нечий чужд интерес, но не и на България. За съжаление правителството се показва податливо на външни влияния и вътрешни такива, които не са публични, допълни той. Прогнозата ми е, че пропускаме уникален шанс, който няма да се повтори в следващите десетилетия. Трябва да е ясно, че политическата отговорност за това се поема изцяло от управляващите и тя е много тежка, предупреди президентът на ПЕС. Правителството създаде такава каша, че за съжаление злепоставя и двете кандидатури, които са на масата, допълни Станишев. България се проявява като държава, която не знае какво иска, а това рязко намалява шансовете на българската кандидатура, каза още той. И сподели, ме поведението на Георгиева е много рисково поведение за нея - да е кандидат с невисоки шансове да спечели. Бокова е додтатъчно опитен дипломат и аз не знам средата, в която се води кампанията, за да й давам препоръки, но съм сигурен, че тя ще вземе най-доброто решение, каза Станишев, запитан дали Бокова трябва са си оттегли от състезанието.


Станишев обясни, че няма коментари сред колегите му от ПЕС, защото това не е вътрешно европейско състезание, не е между политически партии. Всичко това ще повлияе зле на престижа на България, изглеждаме като страна, която се поддава на чужди влияния и интереси. Тъжно ми е. И всичко това съм споделил своевременно и с премиера, допълни Станишев. Имаше реакция от страна на Русия по повод предишната интрига, напомни Станишев. Но не става дума само за Русия - не съм чул тази кандидатура да е коментирана с Франция и Китай, допълни той. Германия е много сериозен фактор в ЕС, но не е постоянен член на Съвета за сигурност. Още повече, че се разграничи от тази интрига. И се получава вътрешна интрига, която да се пренесе навън и отговорността да се размие, каза Станишев. Но това ще е тежък провал за правителството и срам за България, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4097 |28.09.2016 Кр. Георгиева обнови профилната си снимка, ФБ завря от коментари . 1| 4546 |28.09.2016 Кр. Георгиева: Огромна чест е да бъда номинирана за ген. секретар на ООН . 1| 4857 |28.09.2016 Кристалина Георгиева излиза в неплатен отпуск от ЕК . 3| 4049 |28.09.2016 Станишев: Решението за смяната на Бокова е абсурдно и срамно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads