Реклама / Ads
1| 14642 |28.09.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Коритаров за Фрог: Лельо Пено, задава се заплаха за мира

.
Георги Коритаров
От формална гледна точка издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН означава, че държавата пренасочва своя дипломатически, политически и финансов ресурс за кампания в нейна полза. Ирина Бокова на практика се оказва делигитимирана .
 

Ако тя остане, ще трябва да работи със собствен ресурс, да разчита на някаква собствена мрежа и на практика ще създаде може би невярното впечатление, че работи от името на съвсем друг тип интереси.  Това каза пред Фрог  нюз  журналистът Георги Коритаров .

 

В тази сложна ситуация, особено внимание трябва да бъде обърнато върху две обстоятелства. Първо-ден преди правителството на Бойко Борисов да вземе решение за издигането на Кристалина  Георгиева, беше проведен разговор между Борисов и руския президент Владимир Путин. Тази ситуация е доста пряка аналогия с решението на Пламен  Орешарски  да блокира изграждането на „Южен поток”. То беше взето, след като предния ден той  се срещна с трима американски сенатори. Тогава се създаде впечатление и беше направено внушение, че едва ли не решението на Орешарски  е взето под натиск на САЩ . Сега мнозина хора, не без основание биха си помислили, че кандидатурата на Кристалина  Георгиева е издигната след някакъв вид благословия на Владимир Путин.

 

Второто обстоятелство, което също изисква повишено внимание е едно от условията , които Кристалина  Георгиева  е поставила, за да бъде издигната. Това условие е да бъде осигурено благоприятно поле за състезание, при което да се гарантира нито една от страните-членки на Съвета за сигурност да не налага вето. Т. е битката ще бъде основно Русия да не наложи вето. И ако приемем, че след разговора на Борисов и Путин се е достигнало до благоприятно отношение на руската страна към кандидатурата на Кристалина  Георгиева, вероятно това означава, че се укрепват някакви гаранции, че Москва няма да наложи вето. Оттук започва едно не по-малко интересно разсъждение.

 

Кристалина  Георгиева в момента е вицепрезидент на ЕК и еврокомисар , който отговаря за ключов  ресор-бюджет на ЕС . В този смисъл тя не е просто българска кандидатура, а символизира ЕС . Твърде е възможно тази смяна и въобще полемиката около Кристалина  Георгиева да е част от много трудна и продължителна дипломатическа игра, в резултат на която залогът да е сваляне на санкциите на ЕС  срещу Русия. И това срещу руска подкрепа за подобна кандидатура.  Това, което би било големия бонус за Москва-категорично премълчаване и преглъщане  на хапката Крим,  така че той да остане завинаги Руски. Въпреки, че според всички критерии на международното право, Крим е окупирана територия , обект на руска агресия. Следователно е възможно да се говори за хипотеза, която да превърне сегашния избор за ген.-секретар на ООН  в аналог на Мюнхенската  конференция от 1938 г., в резултата на която по мирен път Судетската  област на Чехословакия беше подарена на Хитлер.

 

При слаба и безхаберна Америка и при неподготвени  и доста ниски като експертност  кандидати за президент на САЩ , подобни имперски игри на Москва са повече от възможни. И накрая един интересен  образ. Синдромът на някогашното съветско политбюро , което означаваше властелините на Кремъл да бъдат най-малко на 70-години и отгоре, сякаш се прехвърля като много витален политически вирус към Вашингтон, където и двамата кандидати за президент са на възрастта на бивши членове на съветското политбюро. Това не вещае нищо добро за световния мир и световната демокрация. Така че, лельо  Пено , задава се заплаха за мира!

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4184 |28.09.2016 Адв. Николова за Фрог: МЗ гази законите, не спазва решенията на съда . 4| 7820 |28.09.2016 А. Гълъбов за Фрог: Орешарски не е политик, а наемник . 0| 4877 |28.09.2016 Само във Фрог: Две охранителни фирми пазели банковия офис в Плевен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads