Реклама / Ads
5| 34308 |29.09.2016 ГЛАСЪТ

Знаем кой пусна SMS на премиера от ВСС на 14.01.16 г

.
Есемесът, който взриви държавата
Известен е подателят на SMS до премиера, изпратен от член на Висшия съдебен съвет на 14 януари 2016 г. Въпросното съобщение предизвика огромен скандал и едва не доведе до конституционна криза.
 
Текстът до премиера Борисов го информираше как вървят дебатите по скандала „Яневагейт” и проверката на съдия Владимира Янева. Съдържанието на есемеса бе: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме".

Съобщението след това е било препратено на самия Панов. Той го показа на кадровиците от ВСС и журналистите. Това предизвика бурни реакции и заседанието на ВСС бе прекъснато. Препратеното съобщение председателят на ВАС Лозан Панов получил в 12:14 часа, точно когато се водят дебати дали да се приеме предложението на Етичната комисия да се прекрати проверката по „Яневагейт” без последствия за замесените лица. В това число е включен и Борисов, тъй като Янева твърди, че той наредил да я „опраскат". Самият премиер категорично се дистанцира от разговора на двете съдийки и отрече да има общо.

 

ЕСЕМЕСЪТ Е ИЗПРАТЕН ОТ ВИСШ МАГИСТРАТ. Това обаче не са заподозрените тогава Ясен Тодоров, шеф на Етичната комисия и Димитър Узунов, считан за приятел на Янев и приближен до Борисов. Не е и Яне Янев, съветник на премиера, който се хърли на амразурата с „признание” за авторство.  

 

Информацията за авторството на най-скандалния SMS се пази в строга секретност в една от българските тайни служби. Знае се и мобилния оператор. Дори самият текст да е изтрит, както предполагат експерти, с които се консултирахме, данните за изпратен такъв в точния ден, час и минута са налице и следата е налична.

 

В разразилия се скандал Борисов бе обвинен, че се намесва в работата на независимата съдебна истема чрез свои хора в нея. Той обаче отрече това.

 

Освен това постъпи джентълменски и не разкри автора, като остави това да реши самият той. Магистратът обаче си затрая, уплашен, че след разкритието ще трябва да подаде оставка. 

 

Девет члена на ВСС обявиха готовност да извадят разпечатка на телефонните си разговори и есемеси от деня 14.01.16 г. Това са: Соня Найденова, Камен Иванов, Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева, Юлиана Колева, Магдалена Лазарова, Каролина Неделчева, Даниела Костова.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ:


НАЙ-ДОБРЕ Е ВИСШИЯТ МАГИСТРАТ САМ ДА ПРИЗНАЕ АВТОРСТВОТО НА ИЗПРАТЕНИЯ ТЕКСТ. ТОВА ЩЕ СПЕСТИ ПОНЕ ЧАСТ ОТ КОМПРОМАТНАТА ВОЙНА МЕЖДУ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ В КАМПАНИЯТА ЗА ИЗБОР НА ДЪРЖАВЕН ГЛАВА, КОЯТО СТАРТИРА СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ. ФРОГ НЮЗ НАУЧИ, ЧЕ ОПОНЕНТИ НА ГЕРБ СЕ ГОТВЯТ ДА ИЗПОЛЗВАТ ИНФОРМАЦИЯТА В ПРЕДИЗБОРНАТА НАДПРЕВАРА. ЗАЛОГЪТ Е ГОЛЯМ.


МЪЛЧАНИЕТО НА МАГИСТРАТА ЗАСИЛВА СЪМНЕНИЯТА, ЧЕ КРЪГОВЕ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ЗАИГРАВАТ С ПОЛИТИЧЕСКИ СУБЕКТИ, КОЕТО Е НЕДОПУСТИМО И Е НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА.


БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ИМАТ ПРАВО ДА ЗНАЯТ КОЙ Е ТОЗИ ЧОВЕК. ПРИЗНАНИЕТО МУ БИ БИЛО ОЦЕНЕНО КАТО ЖЕСТ НА ПРОЗРАЧНОСТ И АКТ НА УВАЖЕНИЕ КЪМ ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО.


ЧАСОВНИКЪТ ОТМЕРВА...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4113 |21.09.2016 Пуснаха под гаранция шофьор, блъснал майка с две деца . 0| 3752 |21.09.2016 КАТ очаква 100 хил. автомобила да напуснат столицата за празниците . 1| 4056 |20.09.2016 Л. Панов: Съдията, пуснала Ф. Бекташ, да защити акта си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads