Реклама / Ads
0| 8213 |29.09.2016 МИСТЕРИИ

Във фонд „Земеделие” назрява нов скандал - за шосе

.
За този път е поредната интрига...
Фонд „Земеделие” е на път да сътвори пореден скандал, забърквайки се в политическа интрига. Вече няколко месеца служители от ведомството се занимават с пътя между Сапарева баня и Паничище.
 
Имитирайки загриженост за качеството на строителните работи по тази отсечка, те всъщност атакуват кмета на Сапарева баня Калин Гелев, за изплатени 5 млн лв от... неговия предшественик. Поръчката идвала от хора от „Позитано” 20, които се опитват да използват лъжливи обвинения в предизборната кампания, коментира пред Фрог нюз служител от фонда. Според него това става със знанието и мълчаливото съгласие на шефа на Фонд „Земеделие” Румен Порожанов. В някои медии се появиха побликации, че за изграждане на пътя са дадени 6,2 млн лева, от които около 3 млн били „присвоени”. Отсечката е 5 км и е построена преди година и половина. По някое време в случая се намесва и независимият депутат Георги Кадиев, който сигнализира и настоява за разследване от страна на Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие”. Ведомствата са страна, тъй като плащанията са по Програмата за развитие на селските райони.                                  

Оказва се, че всички атаки към кмета и фирмите изпълнители на проекта са абсолютно безпочвени. Доказват го фактите и документацията по проекта. Извършени са проверки на обекта от оторизираните институции, има съответни протоколи и десетки свидетели. Шосето е построено от консорциум "ДЗЗД - Паничище 2014", в който влизат три фирми.

В ролята на морален ищец по случая се изживява някой си Николай Николов, който първоначално е нает от консорциума като изпълниел на определени дейности по обекта, но впоследствие е освободен заради лоша работа и неспазване условията на проекта.

 

„Изумителното в случая е, че се нападат фирми и хора, които са си свършили работата както трябва. Доказателство за това е Държавен приемателен акт. Актът не е оспорен. Подписани и одобрени са всички приемателни протоколи. Никой не е имал забележки по тях. Извършени са проби и те също са приети. Всички тези докумети са издадени по силата на закона. Изведнъж Държавен фонд „Земеделие” решава, че има нещо съмнително и тръгва да оспорва документацията, проверките и протоколите на определените от закона институции. При това, забележете, половин година след като е изтекъл и гаранционния срок на построения път, коментира пред Фрог нюз един от адвокатите на изпълнителите. Според него ситуацията е абсурдна и фонд „Земеделие” няма право да отхвърля или преразглежда официални документи.

 

Източници от фонда споделиха, че във ведомството се подвизава бивш служител на ДАНС, който изпълнявал „специални” задачи на председателя Порожанов. Преди време ченгето е било освободено заради забъркване в скандали, но след това „тайно и полека” отново върнато във фонда. Това било направено въпреки категоричното становище на премиера, че мястото му не е там. Съществуват съмнения, че ченгето обикаля фирмите, които кандидатстват по различни програми и ги „мотивира” да плащат солидни суми за консултации.

 

През март т.г. най-големият единичен разпределител на пари в страната - фонд "Земеделие", който в последните 9 години разплати близо 15 млрд. лв., бе разтърсен от скандал. Само за три дни беше уволнен ключов служител в държавната институция и вътре влезе проверка на ДАНС. Събитията бяха предшествани от медийни публикации, атакуващи съмнителни проекти. Атакуван бе и лично изпълнителния директор на фонда Румен Порожанов.

 

Все още не са известни резултатите от проверката на ДАНС и специализираната прокуратура. Според премиера Бойко Борисов акцията е мащабна и е част от борбата с корупцията по високите етажи на властта. Най-добрите експерти в ДАНС и прокуратурата са там, каза още премиерът и посочи, че става дума за "стотици папки по много сигнали за извършени нередности".

 

Запознати твърдят, че във фонда все още има хора от кабинета „Орешарски”, които изпълняват указания от БСП и ДПС, което нарушава работата на институцията като цяло.

 

Съмненията за атаките срещу въпросните 5 км между Сапарева баня и Паничище са по същата линия – БСП и ДПС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7668 |24.09.2016 Македонското Външно скандално: БГ-плочата на Каймакчалан е незаконна . 9| 8493 |21.09.2016 Нинова: Ще гърмят още скандали, сферите са много чувствителни . 0| 5630 |20.09.2016 Само във Фрог: Скандален общински съветник напира да излиза от ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads