Реклама / Ads
7| 8914 |02.10.2016 ИНТЕРВЮ

Станишев пред Фрог: Борисов ще управлява кандидат-президента на ГЕРБ

.
Сергей Станишев
Който и да е кандидат-президентът на ГЕРБ, той ще бъде управляван от Бойко Борисов и ще затвърди статуквото. Това каза пред Фрог нюз лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Ето какво обясни той за предстоящата президентска напревара:
 
- Г-н Станишев, защо ГЕРБ толкова късно обявяват кандидат-президентската си двойка?

 

-  Правят си някакви тънки сметки.  Виждате каква интрига тече за кандидат-президента на ГЕРБ, дали ще е една, втора или трета фитура. Трябва да е ясно едно нещо-схемата е като през 2011 година, когато целта и задачата беше централно формулирана от преимиера Бойко Борисов-Росен Плевнелиев да му пази топло мястото през следващите 5 години.  Но оценката на повечето гражданит от това президентство е доста негативна. Всъщност сега ни се прилага същият този трик с надеждата да проработи втори път. Не вярвам, че българите ще се вържат отново на една и съща схема. Да имат президент, който да изпълнява волята на една и съща партия и личност по същество. Това не е добре за държавата. И хората имат възможност да възстановят баланса на властите. Да има някакъв ограничител на държавата срещу всевластието на една партия. Някой трябва да казва „Не“. И съм убеден, че ген. Румен Радев може да го направи.  За да се постигне победа на  изборите, е много важно през следващите седмици да се събуди съзнанието на обществото. Целта на ГЕРБ е да няма кампания. Да се направи едно мощно откриван е и закриване, след което хората да отидат да гласуват. Да няма сблъсък на идеи. Ако тази ссхема сработи, т. нар. изборна машина на ГЕРБ ще прегази всеки. Знаем как функционира. И това според мен е плана на управлаващите. Който и да е кандидат-президентът на ГЕРБ, той ще бъде управляван от Бойко Борисов и ще затвърди статуквото. Това, от което обществото се нуждае, е сблъсък на идеи. Трябва да се види, че има алтернатива и това е задачата на БСП. Трябва да гоним на първи тур 850 000-900 000 гласа, за да постигнем успех на втори тур. Убеден съм, че това е възможно.

 

- В настоящата кампания има поне 4-ма кандидат-президенти с ляв профил. Какво означава това за състоянието на лявото?


- Не бих казал, че това са кандидати с ляв профил. Това е част от схемата да се разпилеят гласовете на хората, които желаят някаква промяна. Наскоро коментирах кандидатурата на г-н Пламен Орешарски. Появи се информация, че е бил моя кандидатура. Засмях се, защото по тази логика и Ивайло Калфин  е моя кандидатура, и Татяна Дончева също е моя кандидатура. Всички лично съм ги подкрепял и издигал. Лошото е, че хората се променят във времето. Много политици забравят едно правило, което аз лично никога не съм забравил. Винаги има по-хубави, по-компетентни и по-умни от всеки един от нас. И всичко, които сме постигнали, е благодарение на стотици хиляди хора, които са споделили лявата идея и кауза. Те гласуват, разбира се за конкретния кандидат, но споделят каузата. Който си помисли, че е по-голям от каузата и неговия личен рейтинг , бива разочарован. Не искам да прогнозирам или да злорадствам, но според мен всички тези кандидати ще бъдат сериозно разочаровини. И хората няма да бъдат излъгани, че едва ли не те са лявото и  го представляват.

 

- Печеливша тактика ли е да подкрепяте ген. Румен Радев, който казва, че политическата некомпенетност е  негов плюс?


- Казвал съм много пъти, че ген. Радев има няколко големи плюса. И първият е, че не е политик. Защото хората са разочаровани от политиката. Всички го знаят. Всички партии имат своите негативи, натрупани през годините. Всеки политик, колкото е по-дълго в политиката, допуска грешки и също трупа негативи. Той е кандидат, който е показал самостоятелност и характер в отстояване на конкретна тема, в която той е бил компетентен-военната авиация. Той е готов да поеме отговорност и да отстоява позицията си, докато не постигне това, което смята, че е правилно. Точно такъв президент трябва на България. Що се касае за компетентността, аз винаги съм казвал, че за съжаление в България през последните години политическите дебати се изместиха от махленската свада-ти си добър, ти си лош и т. н. Издигането на ген. Радев е правилна стратегия, а не тактика. Достойнствата му трябва да бъдат уплътнени. Трябва да се събуди дремещото недоволство, което хората изразяват на маса или в своя кръг. Те трябва да видят, че има носител на промяната. Тогава схемата за технологично печелене на президентските избори няма да сработи.

 

- Собствен реванш ли търси Пламен Орешарски, кандидатирайки се за президент, или е изразител на нечии политически амбиции?

 

- Не мога да кажа. Бях наистина изненадан от кандидатурата на г-н Орешарски, казах го открито. Този човек има достатъчно опит в политиката. Той е бил министър в първия мандат на моя кабинет и премиер на държавата. Няма как да не разбира, че без подкрепата на сериозна  и голяма политическа сила не може да вземе достоен резултат за себе си. Противното би било авантюра, ще кажа разочарование в мой личен план. Споделих, че очаквам да разбера коя политическа сила реално застава зад него. Но определено това не е БСП.

 

- Имате ли предположение ?

 

- Вие се досещате и предполагате. Аз неслучайно съм казвал, че в един момент от мандата  си на премиер, някъде по средата, той беше по-близо до ДПС. Има достатъчно факти за това, един от които е начинът на взимане на решение за „Южен поток“. БСП го чувстваше така. Дали това е видно или не, така стоят нещата според мен. Илюзия е да смяташ,  че някой се появава без партия и взима зашеметяващ резултат на изборите от 200-300 000 гласа. Трябва да си Слави Трифонов, но това е съвсем друг жанр. Обективно г-н Орешарски помага на ГЕРБ. Първо той събужда в десните рефлкси и те се мобилизират. Не случайно Цветан Цветанов беше много активен в опита  да се внуши, че има разкол в левицата. Това няма да сработи.

 

- Преди няколко дни Мартин Шулц се изказа много ласкаво за Кристалина Георгиева. Има ли разнобой в ПЕС по отношение на Бокова-Георгиева?

 

- Няма разнобой и не може да има по една много проста причина. Виждам опит от управлаващите и правителството да използват незнанието на хората. Трябва да е ясно едно нещо на балгарските граждани-нито ЕК, нито ЕП имат отношение към темата избор на ген.-секретар на ООН, защото са в друго поле. Това е глобална организация, където има кандидати на различни дължави, а не на политически семейства.  Най-решаваща е подкрета на 5-те държави, които са постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. И който и да попитате в ЕП с въпрос дали подкрепя К. Георгиева, която е вицепрезидент на ЕК и кандидат на България, всеки, работил с нея, ще каже: Да, тя има много добри качества. Те знаят, че е много  вероятно, след като приключи кампанията, да рабати отново с нея. Куртуазна симпатия и подкрепа всеки би заявил. Не е работа на представител на европейските институции да оценява кандидат за поста генерален секретар на ООН. А иначе от нашето политическо семейство имаше поне трима кандидати. Всичко , което се внушава тук е опит на размиване на отговорност за рашенията. А те се взимат от българското правителство. Трябва да се носи отговорност.

 

- Случайно ли съвпадна разговора на  Бойко Борисов  с президента на Русия Владимир Путин и смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева?

 

- Конспиративни теории и заговори може да има всякакви. Мисля, че прозвуча опита да се внуши, че Русия стои зад Кристалина Георгиева, както и че е сключена сделка. Много елементарен опит е да се отклони вниманието. Имаше не едно и две изявления от страна на Русия, че тя не учасва в това по никакъв начин. Нещо повече-че не би трябвало някоя друга дърава да оказва натиск върху България. Трябва да сме наясно, че Германия е много важна европейска държава. Има най-силната икономика, ключов фактор е за ЕС. Но има и един друг факт. Германия не е член на Съвета за сигурност на ООН и не може да изиграе решаваща роля в резултата на тази напревара.

 

Въпросите зададе Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7895 |20.09.2016 Режисьорът И. Красимиров за Фрог: Върнахме се във времето на Паисий . 3| 24159 |23.08.2016 А. Христова за Фрог: Кунева да си ходи! Едва ли не е знаела за поръчката от 2 млн. лв. . 2| 20434 |29.07.2016 М. Андреев за Фрог: Тайната власт на ДС се преля в масонските ложи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads