Лъжа е, че синдиците на КТБ са събрали 578 млн. лв.

3

|

7692

|03.10.2016
Лъжа е, че синдиците на КТБ са събрали 578 млн. лв.

Синдиците на КТБ по всяка вероятност не са събрали повече средства от тези, които са изхарчили. Публикуваните в пресата данни за дейността на синдиците по осребряване на активите на КТБ до настоящия момент, фигуриращи в отговора на министър Владислав Горанов на питане на депутати, представлява моментна снимка на състоянието към дадена дата. Сумата от 578 млн. лева е РАЗЛИКАТА към момента, която е налична по тяхна сметка, коментира д-р Вера Ахундова, съпредседател на ”Ние, гражданите”.


Още при затварянето на банката (на 20.06.2014 г.) КТБ АД по информация на служители на КТБ имаше парични средства за над 580 млн. лв., като над 300 млн. лв. от тях бяха събрани от клоновата мрежа на КТБ/, и ценни книжа на падеж за над 600 млн.лева.  

 

Правилните въпроси, които трябва да се зададат към синдиците на КТБ АД, вместо популистките които се задават в момента, са съвсем други:

 

1. Каква е сумата, засечена като налична при постъпването на квесторите и синдиците в банката?

 

2. Какви разходи и за какви дейности и услуги са направени от квесторите за периода на квестурата и на синдиците от встъпването им в длъжност досега. Как се рзапределят по пера плащанията за  за административни разходи, адвокатски възнаграждения, консултантски услуги и т.н. от 20.06.2014 г. до момента, осъществени от квесторите, и отделно от синдиците?

 

2. Колко и кои цесии, осчетоводени от квесторите в края на 2014 г., са оспорени от синдиците по съдебен път? Какъв е размерът на оспорените прихващания – посочената сума в общ размер на 3,5 млрд.лв ли и какъв е крайният финансов резултат при завършени съдебни процедури? Каква е стойността на адвокатските и консултантските възнаграждения по оспорените прихващания?

 

3.  Каква е общата стойност на всички активи на кредитополучатели, които след 20.06.2914 г. по различни схеми стават собственост на трети лица без да постъпват суми в банката за погасяване на кредитите? Например кредитополучатели като:

- „Техномаркет България” АД

- „Гипс” АД, с. Кошава

- „Рубин инвест” АД, гр. Плевен

- „Петрол” АД

- „Инфраструктурна компания” АД, гр. София

- „Костенец ХХИ” АД

- „Евробилд 2003” ЕООД, гр. София

и много други.

 

4. Колко искове са заведени от синдиците за оспорване на сделки за продажба на трети лица на активи, придобити с кредити от банката?

 

5. Какви действия са предприели синдиците на банката спрямо избраните от тях частни съдебни изпълнители в случаи на публични продажби на активи значително под пазарната цена?

Например активи като:

- Сградата на „Агрокомплект” ЕАД в гр. София до паметника на В. Левски, с РЗП от 2 620 кв.м., обявена за продан на 12.08.15 г. от ЧСИ Милен Бъзински за цена от 1,3 млн.евро.

-  Хлебозавода в Стара Загора, обявен за публична продан на 14.08.2015 г. от ЧСИ за цена от 3,5 млн.лева.

- Телевизионното оборудване на ТВ 7, закупено през 2013 г. за 5 млн.лева, обявено за продажба през август 2015 г. от ЧСИ Неделчо Митев за под 1 млн.лева.

- Новата печатница в София с РЗП от 11 000 кв.м., заедно с терен от 30 дка, обявена за продан на 10.08.16 г. от ЧСИ Стоян Якимов за цена от малко над 2 млн.лева и много други.

 

Ако някой наистина иска да разбере, какво става с активите в КТБ АД през последните две години, трябва само да направи минимално усилие да погледне в публичните регистри - имотния регистър, търговския регистър, регистъра на особените залози, регистъра на публичните продажби...

 

Кой носи отговорност, че това не се прави и защо опитите да се заблуди обществото, че синдиците си вършат работата, стават все по-нагли и скалъпени!

 

Как точно се дешифрира загубата от 4,222 млрд.лв. , противопоставена на сбора на наличните суми и оспорените сделки? Как точно в този контекст се тълкува оценяването и продажбата на активи с обявена от „набедените” одитори нулева стойност.

 

НПО „Ние, Гражданите” осъществява пълен анализ  на подхвърлените на публиката трохи от истина и скоро ще рубликуваме нашите изводи и доказателства. 


 

 

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

 

РЕКЛАМА

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах