Реклама / Ads
0| 13246 |14.05.2009 НОВИНИ

„Нощ на музеите” в София очаква посетители

.
За четвърти пореден път на 16 май в София ще бъде отбелязана „Нощ на музеите” – международна инициатива на Съвета на Европа, която тази година се организира под патронажа на Френския културен институт.
 
По традиция тя се осъществява в партньорство с български културни институции, сред които са Националния исторически институт с музей (НАИМ), Държавния културен институт към МВнР, Националния военно-исторически музей (НВИМ), Съюзът на българските художници (СБХ), Национална художествена академия (НХА) , Национална галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ), Софийска градска художествена галерия (СГХГ), галерия „Васка Емануилова”, Българско национално радио.

В програмата на това изключително по своя характер културно събитие са включени различни инициативи на утвърдени и млади български творци и артисти- художници, склуптори, приложници, фотографи, музиканти.

Столичани и гостите на София ще имат възможност да видят уникални костюми, реквизит и оръжия от любими български филми, представени в залите на НАИМ, най-новата експозиция в НВИМ „Светци и покоривители”, представителната изложба на Мезея на българската пластика, презентирана в парка на МВнР, авторските изложби на художниците Недко Солаков (СГХГ), Симеон Стоилов (НХГ), Юлия Станкова (НАИМ) и други.

Пърфоманси, пантомимични и музикални постановки, концерти и и филми, аудиовизуално изкуство „на живо” ще бъдат показани в Националаната галерия за чуждестранно изкуство. В залите на галерията ще гостуват изложбите „Архитектурни фантазии на Явор Чернихов”, „Архитектурните конкурси за София 1900-1944” и „Диалози” на гост-художника от Белгия Жулиен Фридлер.

Своеобразна провокация към посетителите са модерните арт-проекти „ Храна срещу признанието” и „Чалгата на Джон Кейдж”, „Jorras” на склуптура Георги Георгиев, които ще могат да бъдат видяни в изложбената галерия на СБХ и галерия „Васка Емануилова”.

Сред атракциите в културни афиш на „Нощ на музеите” ще бъдат сценичното представяне на рицарски дуели в НВИМ, танцовите и музикални изпълнения на учениците от НМУ „Любомир Пипков и Национланото училище по танцово изкуство „Илия Петров” в НАИМ.

Културната инициатива „Дълга нощ на музеите” ( Lange Nacht der Museen) се ражда в Германия. За първи път тя се провежда през 1997 г. в Берлин. Идеята е да се популяризира националното изкуство и култура, а целта запознаване и приобщаване на повече хора към европейските културни традиции и ценности, като особено много се залага на по-младата аудитория.

Събитието се организира два пъти в годината (края на януари/началото на февруари и края на август), като в него се включват множество музеи, галерии и други културни институции, които едновременно отварят врати за нощни посещения.
Инициативата, започната от кмета на Берлин, Клаус Воверайт, се оказва изключително успешна. Тя се популяризира в много градове на Германия. Скоро намира широк отзвук и продължение и в други европейски градове – в Париж, под името Бяла нощ (Nuit Blanche), в Амстердам - Museums-n8, в Познан и други полски градове, изсвестна като Нощ на музеите (Noc Muzeów). Особен интерес предизвиква в Австрия, Лихтенщайн и Швейцария.

В България това събитие се провежда за първи път в Пловдив, под името „Нощ на музеите и галериите”. Началото на европейската инициатива е поставено на 30 септември 2005 г., и съвпада със сезона на „ Есенния салон на изкуствата“ в града.

През 2006 година „Нощ на музеите” започва да се провежда и в София и става ежегодно културно събитие през месец май. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5270 |08.05.2009 Нова метроотсечка пускат в София . 3| 6026 |23.04.2009 София с безплатен нощен транспорт . 9| 5111 |21.04.2009 Путин пропуска София; чака Станишев в Москва . 4| 5749 |21.04.2009 42-годишен кениец намерен убит в дома си в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads